Pismo papeža Frančiška družinam

Thumbnail

Drage družine,

s tem pismom želim, da bi bilo, kot da sam prišel v vaše domove in vam spregovoril o dogodku, ki bo v Vatikanu potekal v prihajajočem oktobru. To je izredno generalno zasedenje škofovske sinode, ki je bila sklicana, da bi razpravljali na temo “pastoralnih izzivov družine v kontekstu evangelizacije”. Res je, v naših časih je Cerkev poklicana oznanjati evangelij na način, da se sooči z novimi in nujnimi pastoralnimi potrebami družine.

To pomembno srečanje bo vključevalo vse Božje ljudstvo – škofe, duhovnike, posvečene moške in ženske ter verne laike krajevnih Cerkva z vsega sveta – vse tiste, ki so aktivno sodelovali pri pripravah na to srečanje s praktičnimi predlogi in nujno potrebno molitveno podporo. Takšna podpora z vaše strani, drage družine, je še posebej pomembna in potrebna bolj kot kadar koli prej. Ta sinodalni zbor je na poseben način posvečen vam, vaši poklicanosti in poslanstvu v Cerkvi ter v družbi; izzivom zakonske zveze, družinskega življenja in vzgoje otrok; ter vlogi družine v življenju Cerkve. Zato vas prosim, da intenzivno molite k Svetemu Duhu, da bi Duh razsvetljeval sinodalne očete in jih vodil pri njihovi pomembni nalogi. Kot veste, bo tej izredni škofovski sinodi leto pozneje sledila redna sinoda, ki jo bo prav tako usmerjala tema družine. V tem okviru bo septembra 2015 v Filadelfiji potekalo tudi svetovno srečanje družin. Naj torej vsi skupaj molimo, da bi preko teh dogodkov Cerkev stopila na resnično pot razsodnosti in sprejela potrebna pastoralna sredstva, s katerimi bo družinam pomagala soočiti se z njihovimi aktualnimi izzivi z lučjo in močjo, ki izhajata iz evangelija.

To pismo vam pišem na praznik Gospodovega darovanja v templju. Evangelist Luka nam pove, da sta blažena Mati in sveti Jožef, v skladu z Mojzesovo postavo, prinesla deteta Jezusa v tempelj, da bi ga darovala Gospodu, in da sta ju tam srečala starejši moški in ženska, Simeon in Ana, ki se ju je dotaknil Sveti Duh in sta Jezusa priznala za Mesija (prim. Lk 2,22-38). Simeon ga je vzel v naročje in se zahvalil Bogu, da je končno “videl” rešitev. Ana je kljub svoji visoki starosti našla v sebi novo moč in začela vsem govoriti o otroku. To je lepa podoba: dva mlada starša in dva ostarela človeka, ki jih je skupaj pripeljal Jezus. On je tisti, ki združuje in povezuje generacije! On je neizčrpen vir tiste ljubezni, ki premaga vsak trenutek zaprtosti vase, samote in žalosti. Na vaši poti kot družina delite toliko lepih trenutkov: obroke, počitek, gospodinjska opravila, prosti čas, molitev, izlete in romanja ter obdobja medsebojne podpore … A kljub temu – če ni ljubezni, potem ni veselja, in pristna ljubezen prihaja k nam po Jezusu. On nam ponuja svojo besedo, ki osvetljuje našo pot; on nam daje Kruh življenja, ki nas hrani na naši poti.

Drage družine, vaša molitev za škofovsko sinodo bo dragocen zaklad, ki bo obogatil Cerkev. Zahvaljujem se vam in vas prosim, da molite tudi zame, da bi zmogel služiti Božjemu ljudstvu v resnici in ljubezni. Naj vas vse vedno spremlja varstvo blažene Matere in svetega Jožefa ter vam pomaga hoditi povezani v ljubezni in skrbi drug za drugega. Na vsako družino kličem Gospodov blagoslov.

V Vatikanu, 2. februar 2014
Praznik Gospodovega darovanja

FRANČIŠEK

 

Vir: Spletna stran Svetega Sedeža

Prevod: Tilen Mlakar

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja