Paracetamol povezan z astmo pri otrocih?

Thumbnail

Prihaja čas prehladov in viroz, ki se jim ne morejo izogniti niti najmlajši. Zlasti pri otrocih se za zbijanje vročine uporablja paracetamol, danski raziskovalci pa so ugotovili določeno stopnjo povezanosti med njegovo uporabo in povečanim tveganjem za nastanek astme.

Paracetamol je učinkovina, ki jo najdemo tudi v pripravkih za otroke, po ugotovitvah študije, v katero je bilo vključenih 336 danskih otrok, pa lahko v telesu povzroči določene spremembe, ki pri otrocih povzročijo večjo dovzetnost za vnetja in alergije. Večje kot so bile prejete količine paracetamola, ki so jih prejeli kot dojenčki, večja je bila verjetnost za razvoj simptomov podobnih astmi v zgodnjem otroštvu.

Vodja raziskave, profesor in pediater na univerzi v Kopenhagnu, dr. Hans Bisgaard, je poudaril, »da statistična povezava še ne pomeni, da paracetamol tudi dejansko povzroča težave z dihanjem, opozarja pa na potrebo po dodatnih študijah.« Jasnih zaključkov se namreč še ne da sprejeti.

Tveganje za pojav astme se je povečevalo skladno s pogostnostjo jemanja paracetamola v prih letih otrokovega življenja.V izvedeni raziskavi so otroke spremljali od rojstva do njihovega sedmega leta, poudariti pa je potrebno, da so njihove matere že imele astmo. To že samo po sebi povečuje tveganje za njen pojav pri otrocih. Pri treh letih je tako 19 % otrok kazalo astmatične simptome v obliki ponavljajočih se napadov »piskajočega dihanja«, zadihanosti ali kašljanja. Tveganje za pojav astme se je povečevalo skladno s pogostnostjo jemanja paracetamola v prih letih otrokovega življenja.

Raziskovalci trdijo, da se je za vsako podvojitev števila dni jemanja učinkovine, tveganje za nastanek astme povečalo za kar 28 %. Pri raziskavi so upoštevali tudi ostale faktorje, ki bi lahko vplivali na njeno pojavnost, od dovzetnosti za pljučnico in bronhitis do telesne teže in starševskega kajenja. In vendar ti faktorji niso kazali večjega doprinosa k nastanku bolezni.

Dr. Bisgaard še dodaja, da ne svetuje prenehanja jemanja paracetamola, predlaga pa, da ga starši uporabijo le takrat, ko je uporaba pri otrocih tudi upravičena (npr. pri visoki temperaturi). Uporaba te učinkovine je primerna in prinaša veliko pomoč pri zdravljenju otrok, potrebna pa je presoja o resničnosti njene potrebe.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja