Papež poročil tudi »koruznike«

Thumbnail

Preteklo soboto, 14. septembra, je papež Frančišek v baziliki svetega Petra poročil 20 parov. Čeprav bi morda kdo pričakoval, da bodo za tako poroko izbrani bolj »elitni pari«, pa ni bilo tako.

Papež je namreč poročil pare z zelo različnimi ozadji in življenjskimi zgodbami. Nekateri so pred poroko hodili skupaj manj, drugi dlje časa, nekateri so že živeli v »kohabitaciji« (v slovenščini imamo bolj ekspresiven izraz – »koruzništvo«), nekateri so imeli tudi že otroke. Tudi starost ženinov in nevest je bila zelo raznolika: od 25 do 56.

Nisva želela več biti v zvezi in obenem prikrajšana za izkušnjo in občutja, ki jih prinaša zakrament.

Ena od nevest, Gabrielle, ima tako denimo že odraslo hčerko, ki je bila tudi navzoča pri poroki. Gabrielle je zanosila še zelo mlada, a se potem ni poročila in je bila samohranilka. Njen mož pa je postal Guido, ki je sicer bil cerkveno poročen, a je bil njegov zakon prepoznan za neveljavnega.

»Poznava se že pet let. Nisva želela več biti v zvezi in obenem prikrajšana za izkušnjo in občutja, ki jih prinaša zakrament,« sta povedala mladoporočenca. Dodala sta, da sta bila šokirana, ko so jima povedali za možnost, da ju poroči papež: »Zaradi najine starosti in osebnega ozadja se nisva čutila vredna.«

Ker papež zelo redko poroča (zadnjič je poročal Janez Pavel II. leta 2000), ima izbira parov zagotovo poseben pomen. Papež je želel poročiti pare, kot se sicer poročajo v Cerkvi. S tem je pokazal odprtost do parov, ki imajo različne življenjske zgodbe, obenem pa poudaril pomen poklicanosti v poročeno življenje.

Pomenljivo je tudi dejstvo, da so bili vsi pari, ki jih je papež poročil, iz škofije Rim. Papež je namreč najprej škof kot vsi drugi, in sicer škof rimske škofije. Ker ima seveda veliko drugih obveznosti, je za pastoralo v škofiji odgovoren rimski vikar. Vendar pa tudi papež občasno namenja rimski škofiji posebno pozornost (denimo obiskuje župnije, podeljuje zakramente).

Tudi s tem, ko je papež poročil samo pare iz škofije Rim, je pokazal, da na nek način želi biti blizu predvsem tistim ljudem, ki so mu neposredno zaupani.

Foto: CNA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja