Papež Frančišek o splavu: »Kot bi najeli morilca, da nas reši težave!«

Foto: Shutterstock

Papež Frančišek je v včerajšnji redni sredini splošni avdienci ponovno obsodil splav. »To je podobno, kot če bi najeli poklicnega morilca, da konča življenje nekoga drugega!«

Jasno je papeževo stališče, da redno zagovarja svetost vsakega življenja, hkrati pa že dolgo ni tako jasno in ostro nastopil glede tovrstne tematike.

Zanimivo je tudi, da omenjeni del govora ni bil del njegovega pripravljenega govora. Pravzaprav je nenadoma, iz srca spregovoril o vedno večjem nasilju nad nerojenimi otroki.

»Prekinitev nosečnosti je praktično isto, kot če bi se odločili, da nekoga odstranimo iz našega življenja, ker je za nas moteč. Pravzaprav je isto, kot če bi najeli poklicnega morilca, da reši ta naš problem.

Zato vas sprašujem: je prav, da vzamemo človeško življenje iz maternice samo zato, da rešimo problem? Kaj menite? Je prav? Je prav ali ni?«

Množica več kot 10.000-ih prisotnih se je glasno in odobravajoče strinjala z njegovim govorom.

Papež je sicer z drugimi besedami, a večkrat poudaril primerjavo, kot bi hotel, da je čimbolj jasen: »Je torej prav, da najamemo morilca, da reši naš problem? Ne, ne moremo in ne smemo, kajti ni prav, da ubijemo človeško bitje, ne glede na to, kako majhno je, zgolj zato, da rešimo težavo.«

Njegov celoten govor je bil sicer osredotočen na vedno manj cenjeno človeško življenje. Sicer je pa to tema, ki se jo pogosto dotika v zadnjih letih. Izpostavil je njegov pogled, da je vedno bolj izrazita kultura, v kateri stvari, ki jih ne potrebujemo več, enostavno zavržemo. In eden najbolj očitnih primerov je dejanje splava, kjer umorimo nedolžno življenje.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja