P. Andraž Arko: »Najtežje se je srečati drug z drugim, se odpreti in graditi intimo«

Thumbnail

P. Andraž Arko, frančiškan, socialni pedagog in teolog je oseba z veliko talenti. Takoj ko ga spoznamo, pa lahko opazimo dva: jezik mu teče kot namazan in o odnosih med zakoncema in v družini dejansko veliko ve.

P. Andraž ima za seboj veliko izkušenj dela z zakonci, trenutno med drugim vodi 3 zakonske skupine in eno predzakonsko. Tako so mu blizu mnogi vidiki resničnosti, ki jo živimo kot možje in žene, kot mame in očetje.

P. Andraž bo letos z nami na 11. Festivalu družin. V soboto, 3. junija 2017, bo imel dva nagovora za zakonce z naslovom Družina – miti in realnost (prvega ob 10.30 in drugega ob 16.00). V nedeljo, 4. junija 2017, pa bo imel še nagovor za družine med mašo ob 14.00.

Zakonci si bomo tako lahko na festivalu med množico ponudbe za otroke in vse družine privoščili tudi nekaj malega zase, za naše odnose.

»Sodelovanje z družinami mi je res velik izziv!«

Tako mi je p. Andraž odgovoril, ko sem ga povprašala, zakaj se je odzval vabilu, kljub temu da se utaplja v pomanjkanju časa. Bliža se namreč konec katehetskega leta, smo sredi priprav na binkoštni praznik, poleg vsega pa mora biti v nedeljo, ko se festival konča, ob 23h že v Assisiju.

P. Andraž Arko med svojim nagovorom zakoncem na vikendu Zazrita si v oči

Pravi, da program intenzivno pripravlja, da pa rdečo nit še vedno plete Sveti Duh in v šali dodaja: »Spočetje se je zgodilo na uvodnem sestanku, nosečnost pa še traja …« In rodilo se bo, v končni obliki, na dan festivala, ob vseh zakoncih, ki ga bodo prišli poslušati.

Je pomanjkanje časa izgovor?

P. Andraž pripravlja nagovor z naslovom Družina – miti in realnost, ki bo v soboto, 3.6.2017, potekal v dveh delih: dopoldan ob 10.30 in popoldan ob 16.00.Kateri pa so pravzaprav miti in realnost, o katerih bo spregovoril? Katere so največje stiske in obremenitve zakoncev?

P. Andraž odgovarja neposredno: »Najtežje se je srečati drug z drugim, se odpreti in graditi intimo. Namesto tega raje bežimo skozi zasilne izhode. Nekateri so legitimni, delo na primer. Kajti krediti so dejansko za odplačati, konec meseca je treba plačati karate in balet. Na drugi strani pa iščemo tudi nelegitimne izhode, kot so hobiji, odvisnosti od alkohola in pornografije ali, kar je najhuje, iskanje odnosov izven zakonske zveze.«

»Torej je pomanjkanje časa izgovor?« sem svoje misli delila z njim. »Ne,« je odgovoril, »pomanjkanje časa je realen odgovor. Če pa si znotraj časa, ki ga imata na voljo, ne uspeta vzeti časa za intimo, je to izgovor.«

P. Andraž Arko kot DJ na vikendu Zazrita si v oči – še eden izmed njegovih talentov

»Njega bi moral slišati vsak par!«

In ko sem ravno za hip pomislila, da bi utegnila imeti slabo vest glede tega, kar bom slišala v soboto  na Festivalu družin, me je prehitel: »Ne smemo postati moralisti. Prav je, da problem identificiramo in poiščemo rešitev. Ni pa dobro, če se obtožujemo, če drug drugemu vzbujamo slabo vest. Na terenu, prežetem z občutkom krivde, se težko gradi.«

Že sam kratek pogovor z njim me je znova pustil brez besed. Povedal je še marsikaj, kar pa naj ostane do sobotnega nagovora skrivnost.  

Med prvim in drugim delom nagovora bo med 12.30 in 15.30 bo p. Andraž na voljo tudi za pogovor in spoved.

Naj vas za konec na predavanje p. Andraža povabim z naslednjimi besedami: »Njega bi moral slišati vsak par!« To so besede mojega moža, moškega, ki je p. Andraža spoznal na vikendu Zazrita si oči, sicer pa se ne navduši pogosto nad komerkoli, posebej pa ne nad duhovniki, ki »pridigajo« o tem, kako bi morali zakonci živeti.

  

»Že imate vstopnico za Festival družin?«

Če še ne, pohitite: cene v predprodaji veljajo samo še do srede, 31. maja!

 

Preverite tudi ostalo bogato ponudbo na www.festival-druzin.si.

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja