Olimpijke bodo letos morda morale izbirati med tekmovanjem in dojenjem

Olimpijske igre v Tokiu so tik pred vrati in se bodo za 11.090 športnikov začele v petek, 23. julija. Zaradi kovidnih razmer bodo izpeljane pod posebnimi in ostrimi pogoji – med drugim si jih bodo lahko v živo ogledali le Japonci, medtem ko jih ljudje iz drugih držav na ta način ne bodo mogli spremljati. A to velja tudi za najožje družinske člane olimpijk in olimpijcev.

Zataknilo se je, ker se ta prepoved nanaša tudi na otroke olimpijk, ki še vedno dojijo. To posledično pomeni, da bodo morda morale nekatere olimpijke izbirati med olimpijskimi igrami in svojimi majhnimi otroki, ki se dojijo.

„Tovrstni ukrepi so škodljivi tako za tekmovalke kot trenerje. Biti pod stresom zaradi tekmovanja in hkrati še stran od svojega otroka, je nepredstavljivo,“ je omejitev komentirala zagovornica Kate Torgersen, ki s kampanjo podjetja Milk Stork poskuša doseči odpravo ukrepa.

Dojenčka mama ne more kar enostavno pustiti doma

Ena izmed tekačic na dolge proge in mamica štirimesečne punčke, Aliphine Tuliamuk, je odločitev organizatorjev komentirala takole: „Če želim dati najboljše od sebe, bo Zoe tiste dni ob meni – in resnično upam, da se bo tako tudi izšlo.“

Kadar se morajo ženske odločati med dojenjem in službo, je to velika težava, v kateri vsi nekaj izgubimo.

Poleg nje se je oglasila tudi slavna tenisačica Serena Williams, ki je dejala, da bo preskočila olimpijske igre, če je njena triletna hčerkica ne sme spremljati.

Kate Torgensen meni, da je omejitev nesprejemljiva in ob tem poudarja, da so ne le olimpijke, ampak mnoge mlade mamice, prepogosto postavljene pred odločitev izbire med službo in otrokom. Zaveda se, da trenutne zdravstvene razmere zahtevajo prilagoditve, a ne razume, kako lahko organizatorji dojenčke pojmujejo kot nek dodatek, ki ga enostavno lahko pustiš doma.

Družina ni ovira na poti rasti in samoizpolnitve

„Podpora tekmovalkam pravzaprav ni zgolj podpora njim samim. Je podpora celotni družbi. Kadar morajo ženske odločati med dojenjem in službo, je to velika težava, v kateri vsi nekaj izgubimo.“

Ob tem še dodaja: „Naše družine niso ovira na poti rasti in samoizpolnjevanja. So neizčrpen vir moči! Kadar smo torej povezani s svojimi družinskimi člani in sposobni zanje dobro poskrbeti, takrat lahko dosežemo karkoli!“

V teh dneh tako mamice atletinje z upanjem pričakujejo odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja