Olimpijka z izvirno idejo, kako pomagati nosečnicam, ki jim številka čevljev ne ustreza več

Vir: Shutterstock

Stopala med nosečnostjo rastejo

Ni skrivnost, da se žensko telo med nosečnostjo spreminja, vendar ni trebuh edini, ki raste; včasih nosečnici zrastejo tudi stopala. To je posledica hormona relaksina, ki sprošča vezi po celotnem telesu in posledično tudi na stopalih. Noga zaradi tega postane bolj ploščata, kar pomeni, da se nosečnici lahko zgodi, da bo potrebovala od pol do ene številke večjih čevljev. Ker je ta sprememba trajna, se mora ženska posloviti od vseh že kupljenih čevljev, kar niti ni tako majhen strošek.

Obutveno podjetje Saysh: Večje stopalo? Ni problema!

Da bi za žensko v pričakovanju ta fizična sprememba predstavljala čim manjše finančno breme, se je olimpijka Allyson Felix, ki je tudi sama mama, odločila, da bo znotraj svojega obutvenega podjetja uvedla novo politiko, kjer bodo nosečnicam, ki se jim je znatno povečala velikost čevljev, brezplačno poslali večjo številko.

Če imate par čevljev Saysh in se je vašim stopalom spremenila velikost zaradi nosečnosti, vam bomo poslali nov par,” je konec aprila v objavi na Instagramu objavila olimpijska tekačica. Njeno upanje je, je dodala, “da bodo ženske čutile, da jih politika podjetja vidi.”

Prva tovrstna pobuda

Na družbenih omrežjih so uporabniki pohvalili pobudo, saj je prvovrstna v čevljarski industriji.

Ženske se zaradi otrok odrečemo tolikim stvarem,” je o Felixovi objavi komentirala še ena športnica, Joanna Dove Hayes. “Imeti obutveno podjetje, ki razume – čeprav se nekaterim morda ne zdi nič posebnega – da je slovo od velikosti čevljev res čustvena in fizična prilagoditev.”

Kakšna super stvar,” je napisala druga uporabnica na Twitterju, ki je dejala, da se je njena velikost čevljev povečala za pol številke.

Ustanovila svoje podjetje, ker je Nike ni podpiral v njeni nosečnosti in zgodnjem materinstvu

Obutveno podjetje Saysh in vsa njegova podpora ženskam pa ni nastala v ugodnih okoliščinah, ampak po bridki prekinitvi sodelovanja med olimpijko in podjetjem Nike, ki jo je med nosečnostjo in po rojstvu otroka obravnavalo zelo krivično. Za New York Times je Felixova povedala, da je konec leta 2017, ko bi morala obnoviti pogodbo s podjetjem Nike, naznanila nosečnost, to pa ji je ponudilo 70 odstotkov nižji znesek kot pred tem. Prav tako je podjetje nanjo pritiskalo, naj se čim prej vrne nazaj na treninge, kljub temu, da je rodila s carskim rezom v 32. tednu zaradi hude preeklampsije, ki je ogrozila življenje nje in njenega otroka.

Po tej boleči izkušnji z ameriškim proizvajalcem športnih oblačil je olimpijkin brat Wes prišel na plan z idejo, da bi ustanovila lastno blagovno znamko. Bolj kot se je ukvarjala s tem, bolj se ji je zdelo, da je to prava priložnost. “Namesto da bi zahtevala spremembo, sem dejansko jaz postala ta sprememba in jo tudi ustvarila. Ustanovila sem to podjetje in ga zgradila na način, ki je bil zelo drugačen od mojih preteklih izkušenj,” je še povedala.

Glede na nedavno objavo na Instagramu je nova politika podjetja le ena izmed novosti, ki jih bo športnica uvedla v prizadevanju, da bi bil svet za žensko bolj prijazen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja