Odkrijte Dovžanovo sotesko!

Foto: MBM

Le nekaj deset minut vožnje iz Tržiča, se nahaja prelepa Dovžanova soteska. Čeprav je starejša kot dinozavri, pravijo, da vanjo ni nikoli stopila dinozavrova noga. Bi pa naj zaplavala. Pred 300 milijoni let je bilo tukaj tropsko morje, v katerem so vrvele morske živali, tudi takšne, ki jih ni nikjer drugje na svetu.

Pot je že več kot 25 let zavarovana kot naravni spomenik in je geološko eno najzanimivejših območij v Slovenij.

Opis poti:

Pot se začne pri informacijski točki tik za naseljem Čadovlje pri Tržiču, kjer lahko parkirate. Nato boste svojo peš pot lahko nadaljevali po razgledni učni poti, ki je razdeljena na 6 odsekov (kar omogoča, da si ogled soteske načrtujete sami po svojih zmožnostih). Večji del poti je lahek in vodi čez mostove, brvi, predore, mimo slapišča, skozi gozd, itd. V vročem poletju takšen izlet res prija, saj je ob reki prijetno hladno in večino poti hodite po senci.

Foto: MBM/Del gozdno učne poti

Celotna krožna pot je dolga 4 km in traja od 1,5 hr do 2,5 ure (odvisno, kako veliki so vaši otroci in koliko postojank boste vmes naredili).

Foto: MBM/Viseči most čez reko Tržiško Bistrico

Približno 2,3 vstran od izhodišča/parkirišča, v skrajnem severnem delu širšega območja Dovžanove soteske, stoji Razstavno-izobraževalno središče (RIS Dolina), kjer so razstavljeni fosili in kamnine. Na ogled so tudi fosili iz drugih delov Slovenije. RIS Dolina je od maja do konca septembra odprt ob lepem vremenu ob sobotah, nedeljah in praznikih med 11. in 18. uro, oktobra med 11. in 17. uro.

Namigi za družine:

Pot je primerna za otroke starejše od treh let, mlajše pa lahko nesete v otroški nosilki (pot ni primerna za otroške vozičke). Otroci naj bodo pod nadzorom staršev, še posebej na razglednih točkah. Izlet ni primeren, ko dežuje.

Če imate še majhne otroke (stare pod tri) se lahko odločite za krajšo verzijo izleta. Najprej si ogledate brzice tik za naseljem Čadovlje pri Tržiču, nato z avtomobilom nadaljujete pot proti tunelu, tam parkirati in se z otroki sprehodite čez viseči most in poskusite en delček lažje gozdno učne poti. Po isti poti se vrnete nazaj in nadaljujete pot do slapišča Dovžanove soteske. Otrokom bo ta mini izlet zelo všeč, še posebej, če se boste za dlje časa ustavili ob plitvini reke Tržiške Bistrice in vanjo metali kamenčke.

Še obisk Gorenjske plaže

Foto: MBM/Gorenjska plaža

Vaš izlet po naravnem biseru lahko zaključite tudi s kopanjem v sodobno opremljenem kompleksu »Gorenjska plaža«. »Plaža« ponuja dva bazena, primerna za otroke in odrasle. Voda je ogrevana do 26 stopinj Celzija.

Kopanje je možno vsak dan med 9. in 19. uro. Sezona traja predvidoma od 15. junija do 15. septembra.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja