Obrazi pohodov za življenje: “Preživela sem splav svoje mame”

Foto: Shutterstock

Pretekli vikend so potekali številni pohodi za življenje. Največji je v petek potekal v Washingtonu D.C., številni manjši pa nato v Evropi. Vsakdo, ki se udeleži pohoda za življenje, ima svojo posebno zgodbo. Nekaj smo jih zbrali iz The Catholic World Reporta, svojo izkušnjo pa je za nas delil tudi slovenski udeleženec pariškega pohoda za življenje.

Udeleženci letošnjega Washingtonskega pohoda za življenje so slišali številne znane goste, od Mikea Pencea, video sporočila predsednika Trumpa, pričevanj različnih govorcev, a najbolj od vsega so opazili veliko množico otrok in mladih. Prav vsakdo izmed udeležencev ima svojo edinstveno zgodbo, vsem pa je skupen miroljubni aktivizem v podporo življenju.

Za pozitivni aktivizem v hvaležnosti in pričevanju

Robin Diller je ena izmed množice mater, ki so se pohoda udeležile skupaj z otroki. “To je pozitivno okolje, srečen in vesel kraj,” je dejala. “Pomembno je, da otrokom pokažemo, kako izgleda pozitivni aktivizem,” je povedal njen mož.

Pohod je povezal vse, ne glede na politične, verske in druge nazore. Med pohodniki so bili tudi pro-life feministke iz Louisiane. Čeprav »družinske vrednote« pogosto zajemajo religijo, so dogodki Louisiane, ki se ukvarjajo z življenjem, večinoma posvetni, sta povedali. “Splav je napačen, ker je nasilen,” je dejala Krista Corbello, ena izmed njih. “To ni versko prepričanje,” je dodala.

Ti shodi so pomembni, da imajo ljudje ne glede na politično in versko pripadnost možnost izraziti svoje stališče. Nekdo ni proti splavu, ker je pač katolik, ampak, ker zagovarja neko osnovno dostojanstvo človeka.Mati in hči Claudia in Taylor Turcott se pohoda udeležujeta za proslavljanje življenja. Vsaka nosi puščico, ki kaže na drugo. “Pred 25 leti sem mislila, da je splav edini način, toda tistega dne sem odšla iz klinike z otrokom,” pravi Claudijina puščica. Na Taylorini pa piše: “Oktober 1994: Preživela sem slav svoje mame.”

Taylor je po tem, ko je spoznala zgodbo svoje matere, začela prostovoljno delo na kliniki za krizne nosečnosti, Claudia pa želi spodbujati mlade ženske, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo. Udeležbo na pohodu obe vidita kot priložnost, da delita svojo hvaležnost.

Francis Reciniello se pohoda udeležuje že več kot 30 let. Kot priseljenka iz Hondurasa pravi, da splava ni nikoli podpirala, ker je v nasprotju z njeno kulturo in vzgojo. Ko je njena prijateljica zanosila, ji je ponudila pomoč in jo spodbudila, da izbere življenje. Delovalo je. “Povedala je svojemu fantu in ta se je poročil z njo, otroka pa sta poimenovala Francois – po meni,” je povedala.

Pariški pohod za življenje: mladost, pozitivnost, odprtost

Pariškega pohoda za življenje, ki ga je organizirala organizacija One of us, se je udeležil tudi Franci Pečnik iz Zavoda Živim. Dejal je, da ga je navdušila predvsem mladost in pozitivnost mladih, ki so ljudi spodbujali z glasbo in plesom. “Večinoma so bili najstniki, vse skupaj je bilo podobno naši Stični mladih – zelo pozitivno,” je dejal.

V letošnjem letu je bil pohod še posebej namenjen opozarjanju na pravico do ugovora vesti, ki jo želi parlament ukiniti, hkrati pa želi želi francoska politika brez javne razprave spremeniti zakon o bioetiki. »Napovedane so novosti na področju umetne oploditve, popolna liberalizacija raziskav na zarodkih, uvedba evtanazije,” je povedal Pečnik.

»Najbolj mi je všeč moč, da tukaj nismo hodili sami zase, ampak smo hodili za druge, za najšibkejše,« pravi in dodaja, dase v Franciji pusti klas mišljenju in prepričanju določene množice ljudi, ki mislijo drugače in je to zelo zdravo za celotno družbo in odločevalce. Tega se zelo dobro zavedajo, zato se takšen pohod ne problematizira.

V Sloveniji smo polarizirani, manjka aktivna civilna družba

 

Foto: Franci Pečnik

“Pri nas se preveč zanašamo na politike, ki odločajo za nas. Normalna demokracija potrebuje dobro civilno družbo, tudi takšno, ki podpira vrednote za življenje. V Sloveniji je še dodaten problem, da se hitro znajdemo pod nevihto nekih etiket. Če delimo vrednote, ki so politično bolj desno-nazorske, nas bodo priklopili neki desni stranki ali pa Cerkvi. Hitro znamo stvari prikazovati črno-belo, s čimer pa smo zelo polarizirani. S tem žal ne delamo dobrega narodu in odprtosti družbe.

Ti shodi so pomembni, da imajo ljudje ne glede na politično in versko pripadnost možnost izraziti svoje stališče. Nekdo ni proti splavu, ker je pač katolik, ampak, ker zagovarja neko osnovno dostojanstvo človeka,” pravi Pečnik.

Kot je dejal, se Slovenija sooča s podobnimi težavami kot druge Zahodne države, zato je bila zanj udeležba na pohodu tudi motivacija za delo pri nas, povezovanje z drugimi pro-life organizacijami v svetu in za angažiranje znotraj civilne družbe, da bi bila pripravljena sooblikovati politike na področju splava, bioetike in drugih vprašanj. Želi si, da bi skupaj z drugimi pro-life organizacijami podoben pohod za življenje nekoč lahko organizirali tudi pri nas.

 

Vir: catholicworldreport.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja