Ob tednu dojenja: Dojenje in delo – kako gre to skupaj?

Thumbnail

Letošnji svetovni teden dojenja, ki ga v prvem tednu avgusta praznujemo v spomin na Deklaracijo Innocenti, je posvečen temi Dojenje in delo.

Morda se zdi, da zaradi formalno dobro urejenega leto dni plačanega porodniškega dopusta ta tema ni zanimiva, saj se matere v številnih tujih razvitih državah soočajo z bistveno krajšim porodniškim dopustom, pa vendar je vredna razmisleka.

Tudi vi cele dneve samo dojite in »nič« ne delate? Pomislite! Realna cena litra materinega mleka je približno 50 €. Izključno dojeni otrok v prvih šestih mesecih dnevno povprečno popije 750 ml materinega mleka. Če prištejemo še prihranek, ker ni treba kupovati umetnega mleka, stekleničk ipd., samo z dojenjem vsak dan naredimo cel »šiht«. Nenadomestljive smo!

Veliko mamic je brezposelnih. Slabo se počutijo, ker »nič« ne delajo. Čeprav opravljajo neprecenljivo poslanstvo: skrbijo za novo življenje. Številne mamice so zaposlene kot s. p. in si težko privoščijo leto dni porodniškega dopusta ali bolje rečeno službenega premora, ko bi se lahko posvetile svoji družini, ne da bi jih skrbelo, kako bodo preživele.

In roko na srce: Izraz dopust je vse prej kot posrečen. Za razliko od 8-urnega delovnika je delovnik matere raztegnjen na 24 ur dnevno (pojesti topel obrok v miru in iti sama na stranišče nenadoma postane dragoceno razkošje, ampak to je že druga zgodba).

Na papirju vse super

Starševske pravice so formalno dobro urejene, kaj pa v praksi? Odmor za dojenje (čeprav imate do njega sicer pravico) dejansko ne obstaja. Za krajši delovni čas je sicer vedno več zanimanja, vendar predvsem v zasebnem sektorju pogosto ni posluha zanj.

Zanimivo je pokukati čez mejo v sosednjo Avstrijo, kjer je samoumevno, da ženske z majhnimi otroki ostanejo doma tudi po prvem letu ali izberejo krajši delovni čas ali pa so pogoji dela znatno bolj prožni kot pri nas.

Nazaj v službo, otroka bo treba »odvaditi« od dojenja …

Pri nas je žal še vedno zakoreninjeno prepričanje, da je treba otroka do odhoda v službo ali izteka porodniškega dopusta odstaviti ali pa, da materino mleko po prvem letu starosti nima vrednosti, kar nikakor ne drži. Idealno je, da se dojenje nadaljuje, dokler otrok potrebe ne preraste.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da se dojenje ob ustrezni dopolnilni prehrani nadaljuje do dopolnjenega drugega leta ali dlje. Dokazano je namreč, da je prezgodnje odstavljanje povezano z znatnimi tveganji tako za zdravje matere kot otroka.

 

Dojenje je delo! Le kdo bi znal ali zmogel narediti točno tako mleko, kot ga potrebuje vaš dojenček?

Raziskave so potrdile, da pri človeku do naravnega odstavljanja pride pri starosti med dvema in sedmimi leti. Odstavljanje je postopen, dlje časa trajajoč proces, ki nima povezave z odhodom mamice v službo.

Materinstvo – najsamotnejši poklic na svetu?

O dojenju in delu je vredno razpravljati, saj materinstvo v družbi ni priznano kot vrednota. Je neprecenljivo, vendar bolj malo ali nič cenjeno. Matere so preplavljene z informacijami in najrazličnejšimi izdelki, pripomočki, storitvami, prave podpore, ki bi krepila njihovo samozavest in materinski instinkt pa primanjkuje.

Morda so ravno dogodki ob svetovnem tednu dojenja odlična priložnost, da se poveselimo kot matere in si izrazimo podporo, saj naša prizadevanja omogočiti otrokom najboljši začetek presegajo družino: Postavljajo temelje boljši in pravičnejši družbi.

 

Alenka Benedik, svetovalka za dojenje (IBCLC)
Alenka je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi tudi priprave na porod in pomoč po porodu.

Foto: uk.lifestyle.yahoo.com, momtastic.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja