“Smo pluralna družba ali smo družba enoumja, kjer je dovoljen le en pogled na svet?”

Te dni lahko v medijih spremljamo veliko poceni politične propagande, ki bi se rada prodala kot raziskovalno novinarstvo in proti koruptivna drža. Gre seveda za gonjo proti Zavodu Iskreni, ki je po dolgih letih neodvisnega, napol prostovoljnega delovanja v dobro številnih posameznikov in družin, končno dobil tudi nekaj denarja na javnem razpisu.

Očitno so pri nas nekatere nevladne organizacije sveto prepričane, da davkoplačevalski denar pripada izključno njim in samo njim. In to zgolj zato, ker so ga že tolikokrat dobile. Tudi zato je, če se želimo iti demokracijo, nujno vsaj približno uravnoteženo menjavanje političnih polov na oblasti, da se karte vsake toliko premešajo in zapiha nov, tudi kadrovski in tudi »nevladno-organizacijski« veter.  Zavod Iskreni je bil leta prisiljen preživeti na trgu in tudi je. Naj to preizkusijo še katere druge nevladne organizacije in vidijo, ali imajo sploh zdravo jedro in kaj je njihovo resnično poslanstvo (poleg proračunskih sredstev seveda).

Če je ta gonja samo novo patetično sredstvo histeričnega opozicijskega boja za oblast, pa je to še toliko bolj patetično, ker gre za zavod, ki je v letih svojega obstoja naredil in je pripravljen še danes narediti veliko za dobro ljudi.

Krščansko poslanstvo kot psovka

Tudi kristjani plačujemo davke. Kaj je narobe, če predstavi še drug pogled na spočeto življenje v maternici, kot je ta, da se ga lahko znebiš in da je to tvoja pravica?

Kar je še najbolj moteče pri vsem skupaj, je to, da je bilo v vseh teh medijih, krščansko poslanstvo zavoda, uporabljeno malodane kot psovka. Vsekakor izrazito negativno. Iz kilometrov kvalitetnih in uporabnih vsebin so izbrskali nekaj kontroverznih tem in zavod predstavili kot leglo nazadnjakov.

Kaj je, lepo prosim, narobe s tem, da zavod zagovarja krščanske vrednote? Nikomur ničesar ne vsiljuje. Ni potrebno koristiti njegovih uslug, če ti bolj odgovarjajo, recimo storitve Legibitre ali Mirovnega inštituta. Tudi kristjani plačujemo davke. Kaj je narobe, če predstavi še drug pogled na spočeto življenje v maternici, kot je ta, da se ga lahko znebiš in da je to tvoja pravica? Smo pluralna družba ali smo družba enoumja, kjer je dovoljen le en pogled na svet? Mimogrede, sodobne človekove pravice temeljijo in stojijo na krščanstvu. Tudi padle bodo na krščanstvu, če se bomo odvrnili od njega.

In kaj je narobe s tem, da je minister vodil priprave na zakon? Ali ni to odlična referenca za vodenje njegovega resorja?!? Je narobe, če se mladi pripravljajo na zakon še kako drugače kot da porabijo tisoče evrov za organizacijo poroke? Ali je bolj sprejemljivo investirati v psihološko pomoč po ločitvi?

Kristjani nismo poklicani, da sodimo kogarkoli zaradi njegovega načina življenja (čeprav nam včasih tukaj tudi spodrsne), smo pa poklicani, da oznanjamo resnico in iščemo vedno nove poti do človekovega dostojanstva.

Nasprotniki cepljenja?

Nova medijska kost za glodanje je bojda anticepilska propaganda zavoda. Še pred kratkim smo od istih medijev poslušali o represiji, ko se je govorilo o morebitnem obveznem cepljenju, danes pa dvom v obvezno splošno cepljenje uporabljajo za napad na drugače misleče.

Res je, da so nekatere osebe zavoda Iskreni skeptične do obveznega cepljenja. Vendar če pogledamo arhiv Domovine, bomo tam našli veliko število člankov, ki cepljenje spodbujajo. Spodbujamo pa tudi debato in ni nas strah nobene teme. Je strah vas?

Moja čisto osebna izkušanja na to temo, je izjemno pozitivna in demokratična: Naklonjena sem cepljenju, ki je po mojem mnenju rešilo največ življenj v zgodovini in bistveno pripomoglo k današnji kvaliteti življenja. Pred leti, ko je bila ta tema spet aktualna zaradi zdravnice, ki je na vrata svoje ordinacije napisala, da otrok antivakserjev ne bo zdravila, sem napisala članek, ki vsekakor ni bil v antivakserskem duhu. Direktor zavoda Igor Vovk, ki bi takrat na svojem mediju z lahkoto preprečil tovrsten članek, ni rekel niti besedice in je odločitev o objavi prepustil uredniku Domovine. Če koga zanima, je članek še vedno dostopen na tej povezavi  (kot tudi mnogi drugi članki, ki spodbujajo k cepljenju)

Obvezno cepljenje je vsekakor tema, o kateri se je potrebno pogovarjati in pogovarjati se je potrebno  tudi o stranskih učinkih, ki bi jih medicina včasih najraje pometla pod preprogo. Kar pa je tukaj resnično pomembno, je drža človeka, ki dopušča in spoštuje drugačno mnenje od svojega (ki v tem primeru verjetno temelji v boleči osebni izkušnji) in se drži načel nevmešavanja v uredniške odločitve.

Se lahko mediji, ki danes tako veselo pljuvajo po Iskreni.net in Domovina.je, pohvalijo s tem? Ni opaziti! Se lahko s tem pohvalijo stranke, ki danes s hinavsko proti-koruptivnostjo na jeziku precejajo komarja potem ko so pogoltnile že na tisoče kamel?

Dovolj.je!

Še eno dejstvo, ki očitno kaže, da gre za načrtno politično obarvano gonjo, je selektivno podajanje informacij o zavodu: Iz zavoda Iskreni je pred dvema letoma vzniknila iniciativa Dovolj.je. Namen te iniciative je nuditi pravno in psihološko oporo in pomoč žrtvam spolnih zlorab znotraj Katoliške cerkve v Sloveniji, saj je bilo več kot očitno, da se predstavniki cerkve te problematike niso lotili kaj dosti drugače kot na papirju in da so bile žrtve prepogosto obravnavane zgolj kot moteči element.

Še eno dejstvo, ki očitno kaže, da gre za načrtno politično obarvano gonjo, je selektivno podajanje informacij o zavodu.

Osrednji mediji to dobro vedo, saj so pred dvema letoma zelo podrobno poročali o tej iniciativi. Takrat je očitno sodila v njihovo agendo pljuvanja po RKC (kar sicer nikoli ni bil namen iniciative!), danes pa bi očitno pomenila preveč pozitivno informacijo v vsej tej zgodbi in je nobeden od medijev ni niti omenil. Ker boj proti spolnim zlorabam je težko narediti ne-hvalevreden in težko bi mu bilo oporekati davkoplačevalski denar. Zavodu je finančno pomoč po ustanovitvi iniciative odrekla tudi Cerkev. Bi bila morda za naše medije to zanimiva referenca?

Je to objektivno poročanje ali je to cenena politična propaganda, ki blati to, kar je dobrega in piše po naročilu tistih, ki se jim zdi, da davkoplačevalski denar pripada izključno njim? Pričakovano je, da stranke, ki so iz preračunljivosti odložile žezlo, ne izbirajo sredstev, ko si histerično utirajo pot nazaj na oblast. Zelo žalostno pa je, da jim pri tem tako velikodušno pomagajo osrednji slovenski mediji, ki jih vsi državljani financiramo z namenom, da objektivno poročajo o dogajanju v naši državi.

Zavod Iskreni nima iskrenosti le v imenu. Prav tako Domovina.je ne. Tudi podaljšek NSi ni. Iskreno si prizadevamo za iskanje resnice. Ker smo samo ljudje se lahko tudi kdaj zmotimo, a zlonamerni nismo nikoli. K temu vabimo tudi druge medije in ves slovenski politični in družbeni prostor. Veliko lepše nam bo vsem skupaj!

Iskreno hvaležni smo za vso podporo, ki smo jo prejeli v preteklih dneh. Na portalu Časnik so v podporo našemu zavodu pripravil spletno peticijo “Vsi smo Iskreni”, ki je dostopna na TEJ POVEZAVI.

Komentar je bil prvotno objavljen na sestrskem portalu Domovina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.