Neuradno: “družinski referendum” bo

Thumbnail

Ustavno sodišče je po včerajšnji, že četrti razpravi o ustavni dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku sporočilo le, da javnosti »o dokončni rešitvi zadeve še ne more obvestiti«.

Po naših neuradnih informacijah, pa naj bi ustavni sodniki sprejeli odločitev in referendum kljub precejšnji medsebojni neenotnosti glede tega vprašanja najverjetneje dopustili. Kdaj bodo podali uraden odgovor, ni znano, saj morajo po sprejeti odločitvi pripraviti končno besedilo, v tem primeru zelo verjetno tudi ločena mnenja, odločitev pa mora nato podpisati še predsednik ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je o tem vprašanju odločalo že vse od 6. oktobra. Da mora referendum v ustavno presojo, je 2. septembra odločil državni zbor in s tem zaustavil dan prej začeto zbiranje podpisov za razpis referenduma. Pobudnik referenduma, Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, pa je že v prvih dveh dneh zbiranja uspel zbrati več kot 27.000 podpisov od potrebnih 40.000. Če je sodišče res odločilo v prid referendumu, se bo zbiranje podpisov nadaljevalo dan po objavi odločbe v uradnem listu, predvidoma 3. januarja. Izvedbo referenduma pa v civilni iniciativi predlagajo sočasno z nadomestnimi županskimi volitvami, ki naj bi bile v marcu v več slovenskih občinah.

Preberite še strokovno pravno argumentacijo, s katero je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok Ustavnemu sodišču utemeljevala potrebnost referenduma: osnovna argumentacija in dopolnilni odgovor s spremnim besedilom.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja