Naravne metode za sproženje poroda

Thumbnail

Če berete ta članek, ste verjetno že v poznem tretjem trimesečju, morda tik pred rokom ali pa že čez. Naravne metode sproženja poroda so odličen način, da preizkusite in spodbujate zorenje materničnega vratu. Nekatere metode bodo za vas učinkovite, druge ne. To je predvsem zato, ker bo otrok prišel, ko bo resnično pripravljen, pa če je to pred ali po vašem PDP-ju.  

Seks je pogosto predlagana metoda za sprožitev poroda, saj sperma vsebuje prostaglandine, ki pomagajo pri zorenju materničnega vratu. Tudi ženski orgazem lahko pripomore k sproženju poroda, saj se pri tem sprošča oksitocin, ki je eden izmed hormonov rojevanja. 

Akupunktura se je zelo uspešno uporabljala tisoče let za sprožitev poroda pri nosečnicah, ki so prekoračile PDP. Ugotovili so, da akupunktura sproži porod v 648 urah.

Akupresura deluje ugodno v sami nosečnosti, med porodom in po njem, uporablja pa se v različne namene tudi za sprožitev poroda.  

Olje trobentice pripomore k zorenju materničnega vratu, saj posnema prostaglandine. Uporablja se oralno ali vaginalno od 36. tedna dalje. 

Homeopatija Obstaja nekaj homeopatskih sredstev, ki pomagajo pri porodu, vendar se o njih posvetujte s strokovnjakom.

Stimulacija prsnih bradavic Ob stimulaciji prsnih bradavic se tvori oksitocin. 

Ricinusovo olje povzroča drisko pri materi, ki je lahko neprijetna, če se je porod že začel. Zato se pred uporabo posvetujte z medicinskim osebjem. Običajno se na začetku poroda pojavi driska, kar je telesu lasten način čiščenja, tako da naredi več prostora za otroka. Vendar se to včasih ne zgodi, še posebej če otrok še ni pripravljen na porod. Po drugi strani pa mnogo porodnic trpi zaradi zaprtja in z uporabo ricinusovega olja lažje opravijo veliko potrebo, porod pa napreduje. 

Malinovi listi okrepijo krčenje maternice, ugodno pa vplivajo tudi na tvorbo mleka po rojstvu. Priporoča se pitje malinovega čaja. 

Masaža Za sprožitev poroda se priporoča masaža ob roku poroda ali po njem. Maser pritiska na akupresurne točke, ki lahko sprožijo porod. Masaža pa pripomore tudi k sprostitvi in umiritvi.

 

Če se je porod že začel ali pa ga skušate spodbuditi, imejte v spominu naslednje:

• Ponoči počivajte, kolikor le lahko. Podnevi poskušajte ohraniti stvari v teku. Vendar nikar ne porabite vse svoje energije v začetku poroda, čaka vas še dolga pot in večino energije boste potrebovali v poznejših fazah. Izčrpanost bo povzročila, da boste bolečine težje prenašali. 

Hodite – zlasti med popadki – to je najboljša stvar, ki jo lahko naredite!

Stopnice – hoja po stopnicah je odličen način, da porod napreduje ter pomaga dojenčku pri spuščanju navzdol in obračanju v primeren položaj.

Izogibajte se kopanju ali plavanju – to nasprotuje sili teže. Raje skočite pod prho. 

Ostanite v pokončni drži, če je le mogoče – tako bo gravitacija opravila svoje. Ko se maternica krči, se krči naprej, zato se tudi sami nagnite naprej ter razširite in upognite kolena. Vendar se ne nagnite preveč naprej (ne več kot 45 stopinj), sicer gravitacija ne bo pomagala. 

• Zaposlite se, da boste pozabili na porod. 

• Najpomembnejše: Zapomnite si, da bo dojenček prišel, ko bo pripravljen. Največje darilo, ki mu ga lahko daste, je, da sam izbere svoj rojstni dan. 

 

Vir: bellybelly.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja