Najboljša investicija vase: Kako vam lahko psihoterapija pomaga izboljšati kakovost življenja

Foto: Canva

Življenje nam pogosto prinese različne izzive, nepričakovane dogodke ali izgube. Ob tem se lahko pojavijo stiska, težave pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti, težave v odnosih. Na dogodke, ki nam jih prinese življenje, ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo na to, kako se bomo s takšnimi dogodki soočili.

Eden od dobrih načinov soočanja z dogodki, ki v nas povzročijo stisko, nemoč ali različna druga čustva, je iskanje podpore. Lahko se pogovorimo s svojimi bližnjimi, z ljudmi, ki jim zaupamo. Lahko pa se zgodi, da je pogovor znotraj naših bližnjih odnosov pretežak. Ne zmoremo deliti stiske, počutimo se neslišane in nerazumljene. Takrat lahko poiščemo podporo tudi pri psihoterapevtu.

Kako mi lahko terapija sploh pomaga?

Psihoterapija je strokovni postopek, ki je namenjen zdravljenju čustvenih težav, duševnih motenj in ostalih psihičnih težav. Vodilo psihoterapevtskega procesa je izboljšati čustveno blagostanje posameznika in naslavljati ter reševati težave v medosebnih odnosih. Poleg tega pa omogočiti boljši stik s samim seboj, krepiti posameznikove zdrave strategije soočanja s težkimi življenjskimi dogodki ter njegovo čustveno prožnost.

Kdo je psihoterapevt?

Psihoterapevt je usposobljen strokovnjak, ki ima za seboj poleg redne univerzitetne oziroma druge bolonjske stopnje opravljeno tudi specializacijo enega izmed psihoterapevtskih pristopov. Med študijem pridobi veščine in znanje različnih terapevtskih metod in tehnik, da lahko podpre svoje kliente.

Kako se izvaja psihoterapija?

Psihoterapija se lahko izvaja individualno, skupinsko ali družinsko, odvisno od potreb klienta. Ravno tako je trajanje psihoterapevtskega procesa odvisno od situacije posameznika in njegovih težav. Včasih traja le nekaj srečanj, pri nekaterih težavah pa lahko poteka dalj časa.

Znotraj psihoterapevtskega procesa klienti pogosto raziskujejo svoje misli, čustva in vedenje. Ob tem se naučijo bolje razumeti sami sebe, druge in okolico. Tako pridobijo tudi drugačen, nov pogled na situacijo, v kateri so se znašli. Poleg tega pa tudi osvojijo nove strategije za soočanje s težavami in stiskami.

Psihoterapevt s svojim sočutnim odnosom ponudi klientu varen prostor za naslavljanje težkih vsebin ter zdrži ob njem, ko se te vsebine odprejo. Psihoterapevtova drža v odnosu do klienta mu omogoča, da dostopa do lastnih virov moči in ga podpira, da sam izoblikuje svoj pogled na rešitev težav. V njem spodbudi zavedanje, da je sam največji poznavalec svoje življenjske poti.

Poleg pomoči pri težavah je psihoterapevtski proces namenjen tudi osebni rasti posameznika k bolj celovitemu in pristnemu bivanju. Ob tem ostaja psihoterapevt sopotnik in spremljevalec, ki postopoma pripravi klienta do tega, da zmore sam obvladovati pot skozi različne življenjske izkušnje.

Spremembe na bolje

Zaupnost je v terapevtskem procesu, poleg odnosa s klientom, temelj psihoterapevtskega dela. Kljub temu pa je pogosto dobrodošlo podeliti dobre izkušnje klientov za širjenje in ozaveščanje o pomembnosti psihoterapevtskega procesa.

Oče otroka, ki je obiskoval terapevtska srečanja po smrti mame, je povedal, da se je deček po skoraj letu dni od začetka mamine bolezni in posledično smrti za vikend smejal. V času obiskovanja psihoterapije je začel zopet redno obiskovati šolo, se zanimati za druženje s prijatelji … 

Par srednjih let se je soočal z odhodom najmlajšega otroka od doma. Ob tem so se pojavile stiske, nerazumevanje drug drugega, občutek neslišanosti. Ko se v terapevtskem procesu lahko naslovi vsa neubesedena čutenja in odpre prostor za sočutno sprejemanje drugega, se pogosto pojavijo tudi vsebine, ki so se zgodile pred časom. Tako je tudi ta par v terapevtskem procesu dobil prostor, kjer sta lahko odžalovala izgubo otroka, ki se je zgodila desetletje nazaj, in ponovno vzpostavila globok odnos drug z drugim.

Psihoterapevtski proces ponuja vedno znova možnosti za nove začetke ob integraciji vsega, kar nas bremeni, nas vznemirja ali teži. Ob odločitvi za osebno rast tako znotraj odnosa s terapevtom zmoremo dejanje odpuščanja sebi, drugim ali okolici in ob tem pridobivamo možnost večje celovitosti.

Vabljeni v Terapevtski center Iskreni, kjer lahko ob pomoči psihoterapevtov naredite nekaj zase in za svoje bližnje.

Komentarji

  1. Problemov ni dovolj zgolj “nenagovoriti”, treba jih je rešiti. Odhod mame v nebesa je mogoče rešiti s pogovorom, saj je odhod končno stanje in nanj ni mogoče vplivati. Treba ga je sprejeti in z njim živeti. Ko pa so stiske take narave, ko se z njimi ne da živeti, recimo “hiša se podira na glavo”, terapija ne pomaga. Seveda antidepresivi prav tako ne. Pomagajo le rešitve. Vseeno ima terapije večji doseg, kot droga, saj je z njo mogoče razvozlati čemu se je nekdo znašel v taki situaciji. Ampak se spet spomnim dveh otrok, ki jima je umrla mati, nato si je življenje vzel oče. Terapija je priskočila na pomoč po tem, ko sta bila že nameščena, torej “rešena” pri skrbnih rejnikih. Samo terapija bi ne pomagala dosti. Terapija vpliva na “programsko opremo” človeka, ki pa lahko vpliva na zunanje dejavnike zgolj tedaj, ko je človek sam “poskrbel” za to stanje. Recimo nek moj (bivši) prijatelj je redno hodil na igralne avtomate v bližnji bar in tam puščal štipendijo. Velikokrat je dobil in potem tisto zapil. 500 SIT je vložil in priigral 2000 SIT in se napil. Dober “kšeft” je pravil, da je to. Ni bil dober, ker ni 1500 SIT prinesel nazaj domov mami in ji dal za “fasungo”, ko mu je že dala 500 SIT za “disko”, ampak je vse zapil. Plačeval je pijačo in bil kralj “kafane”. Odgovarjal je, da je mama tako dala 500 SIT za zapravit, da z njene strani vse OK. Postal je alkoholik do konca srednje šole in na koncu ni več dobival in končalo se je, da je zapravil veliko več, kot je želel priznati. Dvojna odvisnost! Kemična in psihološka, pomešana z občutkom krivde. Temu je pomagal klinični psiholog.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja