Modrosti Antona Martina Slomška o Bogu, družini, šoli, domovini in poštenem življenju

slomsek_modrosti

Kaj napisati o Slomšku? Kako ga opisati? Morda bodo največ o njem povedale besede, ki jih je ob različnih priložnostih povedal sam. O vsem pomembnem se je izrekel.

Bog

“Molitev je nebeška pošta: po njej gredo naše prošnje gor, po njej pridejo darovi božje milosti dol.” 

Morda zveni malo naivno, ampak drži kot pribito.

“Tri korake je naredil naš Dobri Pastir: iz nebes na zemljo, z zemlje na križ, s križa v tabernakelj, da med nami biva, se daruje in nas hrani.” 

Tukaj je opisano bistvo naše vere. Stavek primeren za dolge meditacije.

Družina

“Vsaka hiša ima svojo sončno in senčno stran. Vsak človek ima svoje slabe in dobre lastnosti. Ni tako hudobnega, da bi v kakšni reči dober ne bil. Pa tudi tako dober ni nobeden, da bi se kaj ne pregrešil.” 

Spomnimo se tega, ko se nam zdi doma vse črno, drugje pa lepše in bolje in obratno, ko domišljavi menimo, da smo pri nas doma pa “oh in sploh”.

“Le za trojno suknjo skrbite otrokom: za poštenost, delavnost in pobožnost; vse drugo jim bo navrženo.” 

Kako z lahkoto nas zavede, da skrbimo še za mnoge druge nepotreben suknje. O, da ne bi pozabili bistvenih.

“Starši, ne naveličajte se učiti in svariti svoje otroke, moliti zanje! Dokler je drevo še mlado, se lahko zravna, staro se zlomi!”

Tole je Slomškov nasvet, ki zajema vse najboljše, kar lahko naredite za večnostno srečo svojih otrok.

“Otrokom vse dovoliti pomeni storiti jih nezadovoljne za vse žive dni. Kdor želi srečno starost dočakati, se ne sme v mladih letih razvaditi.”

Danes v naši sredini skoraj zagotovo nikogar ni, ki ne bi bil razvajen. Kakšen zgled želimo dajati svojim otrokom in kako jih želimo pripraviti na najbolj krute stvari, ki v življenju nikogar ne zaobidejo?

“Očetje in matere, sreča ali nesreča prihodnjih dni v vaših rokah leži. Kakor boste otroke vzredili, take čase, slabe ali dobre, bomo imeli.”

Moj Bog, se zavedam tega???

Šola

“Šola, ki se edino s poučevanjem peča, je polovičarska! Mnogo bolj važno delo je vzgoja, ki se je nikoli ne sme ločiti od pouka. Pouk in vzgoja morata složno napredovati.”

Jap … Pa sodelujeta?

Domovina

“Narodi so kakor veje enega drevesa in ne smejo ovirati drug drugega. Vsak narod naj ima svoj prostor, v katerem se najlepše razvija in prinaša največ sadu prave omike, resničnega napredka.” 

Evropa, svet, vam lahko tole kam pošljem?

“Domovina je naša ljuba mati. Bodimo si med seboj kakor dobri otroci in pomagajmo iz vseh moči k sreči domovine in vsakega prebivalca.”

Ne politika, ne prepiri, ne prepričevanja, Ljubezen nas bo rešila. Nas in našo domovino.

Pošteno življenje

“Prenapeta struna poči in prenapeta beseda slabo opravi. Ne ženi previsoko nobene reči! Ne pikaj in ne lizaj, povej pa vsakemu, kar mu gre, toda po meri in pa spodobno!”

O, stavek za na družbena omrežja …

“V mladosti imaš začeti kaj si pritrgovati in potrpeti, da boš odrastel zdrav in srčen korenjak, ne pa mehkužen meglenjak.”

Ne veste, kaj položiti na srce svojim najstnikom, birmancem, srednejšolcem? Seveda bodo zavili z očmi, ampak ne skrbite. Vse se nekje shranjuje. Tudi to se bo.

“Veselo srce podaljša naše dni. Toda naša dobra volja mora biti za dušo in telo zdravilo, ne ugonobilo.” 

Tole je pa primerno geslo za vsako družino. Si ga obesimo na steno?

“Vsi se v večnost odpravljamo. Ali pa se tudi na srečno smrt pripravljamo? Vse naše dejanje in nehanje, vse naše potovanje je hoja k našemu grobu. Daljna priprava na smrt mora biti vse naše življenje.”

“Žal naj ti bo za tri reči v tvojih preteklih dneh: za hudo storjeno, dobro zamujeno, za izgubljeni čas.” 

Kakorkoli že, enkrat bomo vsi pred odhodom v večnost. Ne vemo kdaj, zato nikoli ni prezgodaj začeti se pripravljati. 

Šele ko enkrat začneš Slomška brati, ugotoviš, koliko modrosti je premogel. Morda nam bo kakšen od stavkov v pomoč. Vsekakor so vsakič znova aktualni.

foto: storyblocks.com