Miti o razširjeni družini po poroki

VIr: Shutterstock

“Po poroki bo vse drugače,” si velikokrat mislita zaročenca, ko se pripravljata na poroko. Določene spremebe sigurno so, vendar a se res spremenijo tudi odnosi s starši? Bo tašča boljše sprejela snaho, ko bosta mlada dva poročena?

1. mit: Po poroki bo moj odnos z njegovimi starši enak kot je bil takrat, ko sva še hodila kot fant in dekle.

Realnost: V očeh družine je biti njegova punca ali zaročenka nekaj popolnoma drugega kot biti njegova žena. Vzpostavitev zdravega odnosa s starši svojega zakonca terja napor.

2. mit: Ko bova poročena, se bova končno osvobodila nadzora staršev.

Realnost: Poroka naj bi bilo dejanje pretrganja vezi in osamosvojitve, vendar je za starše pogosto težko spustiti otroke stran. V prvih nekaj letih zakona (in žal za nekatere pare tudi veliko dlje v prihodnosti), so starši pogosto nagnjeni k neskončnim nasvetom – in pričakovanjem, da bodo njihovi otroci sprejemali in upoštevali vsak njihov nasvet ali pobudo. Tako starši kot poročeni otroci se morajo zavedati, da je potrebno postaviti meje.

3. mit: Čeprav mi njegovi starši niso všeč, bom po poroki do njih čutila več naklonjenosti.

Realnost: Ljubezen je odločitev, ne čustvo. In to velja tudi za razširjeno družino. Morda do njih ne boste nikoli čutili ljubezni in morda si je tudi nikoli ne bodo zaslužili. Poroka ne bo spremenila ničesar. Edino, kar lahko spremenite, je vaš odnos do njih. Začnite s večjim spoštovanjem in dajte ljubezni priložnost za rast. Ne pozabite, da s tem, ko sprejemate njene (njegove) starše, pokažete ljubezen do zakonca.

4. mit: Po poroki se mi ne bo treba ukvarjati z njegovimi starši.

Realnost: Njegovi (njeni) starši so tesno povezani z vama, ne samo prek genov. Srečevali jih boste na družinskih srečanjih, stari starši bodo želeli preživeti čas s svojimi vnuki, vi pa boste nosili odgovornost za skrb za ostarele starše. Če ste pripravljeni na pogoste stike z razširjeno družino, ste v boljšem položaju za preoblikovanje vašega odnosa.

5. mit: Njegovi starši so popolnoma sitni in vsiljivi ljude, ki bodo poskušali uničiti najin zakon.

Realnost: Ni vsaka tašča stereotipna. In tudi če ugotovite, da so starši gospodovalni, je zavoljo vašega zakonca in vajinega zakona vredno, da najdete njihove dobre točke in jih imate radi zato, kar so: ljudje, ki so dali življenje vašemu zakoncu. Namesto popolne nadloge bodo tako v zakon prinesli blagoslov: varstvo otrok, odkrite pogovore, nasvete, brezpogojno ljubezen in še več. Čeprav bo na trenutke zelo naporno, pa bodo lahko bogata dopolnitev vašemu življenju in družini.

Vir: www.troubledwith.com

Komentarji

 1. Raziskava
  Pozdravljeni,

  članek me je kar pritegnil.
  Kaj pa tisti, ki živijo v razširjeni družini. Je pri njih kaj drugače?

  Sestavila sem vprašalnik na temo razširjenih družin (klikni: http://www.slap.si/vprasalnik_razsirjene_druzine/).
  Hvaležna bi bila vsakomur, ki bi ga izpolnil. Pomembno je samo, da živite ali pa ste kdajkoli živeli s partnerjem/-ko.

  Hvala!

  Lep pozdrav

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.