Preskoči dramo, pokliči mamo!

Foto: twitter

O Mariji ne vemo dosti. V Svetem pismu je rekla kak stavek ali dva. Če sklepamo po evangelistih, je bila bolj redkobesedna.

Kako se bo to zgodilo, ko moža ne poznam?/ Glej, dekla sem gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi. /Zakaj si nama to storil?/ Vina nimajo./ Karkoli vam reče, storite!/ Pa še hvalnica.

Lahko bi povzeli: radovednost/ no, pa naj bo/ očitek/ kaj bomo jedli in pili/ moj otrok ima vse prav.

Tipična ženska torej.

Marija, eterično bitje ali moja soseda

Kljub skromnim svetopisemskim poročilom o njej, je ljudsko izročilo naredilo svoje in tako je Marija v duši povprečnega katoličana naslikana kot prelepa, popolna, deviška, ljubeča mati, ki ni nikoli naredila nobene napake.

Toda, če razmislimo še enkrat. Bog si je, ko je prišel na svet, izbral povsem običajno in navadno življenje. Celo zadnji izmed ljudi je postal in mož bolečin (Iz 53). Bi si potem res izbral mamo, ki bi bila nekaj posebnega in izrednega sama na sebi? Bog si je kot človek izbral povsem navadno in običajno življenje in tudi povsem navadno in običajno mamo.

Marije ne častimo, ker bi bila popolna mama ali nek nadčlovek. Častimo jo zato, ker se je dala Bogu povsem na razpolago.

Je bila res samo tiho?

Moški so že od nekdaj ženskam očitali, da preveč govorijo. Od tega, kar povemo, morda poslušajo kak odstotek. Kaj pa, če so ji pisci evangelija naredili malo krivice … ? (Ker roko na srce, v Medžugorju ji ne bi mogli očitati, da je redkobesedna. 🙂 )

Kakorkoli, nujno je, da na Marijo pogledamo tudi iz druge perspektive. Je bila res samo sramežljiva devica z eno samo željo biti neopazna in samo Bogu na razpolago ali je imela tudi osebnost? Karakter? Smisel za humor? Kaj je rada jedla? Je imela prijateljice? Sta se kdaj z Jožefom skregala? Kaj ji je šlo na živce? Ji je njen sin povzročal sive lase?

Zanima nas, kakšna je bil Ona kot človek, kot pristna ženska, ne kot neko duhovno mistično bitje, ki plava deset cm nad tlemi. In to ne le ob spočetju in pod križem, ampak tudi vmes.

Ecce homo 

Podobo Marije in njenega materinstva smo zromantizirali do nerazpoznavnosti. Obremenili smo jo z moralizirajočimi podobami »čiste device« in idealne matere, ki je predstavljena kot veljavna podoba ženske.

Marija je bila človek, sicer poseben človek, obvarovan madeža izvirnega greha, a človek. Ženska. Če si predstavljamo, da ni imela posebnosti in povsem človeških lastnosti, ne razumemo božjega načrta učlovečenja in odrešenja in nam Marija služi zgolj kot priročen model za naše projekcije.

Treba je odgrniti te naše projekcije, ker zastirajo njen sijaj. To je ženska, pred katero trepeta hudič. Ne omejujmo je s svojimi predstavami.

Ne da bi si domišljali, da jo lahko spoznamo, ampak da bi jo pogledali še z drugimi očmi in da bi rožni venec (ki ga lahko vzamemo v roke vsak dan, ne samo oktobra :)), molili z novim zavedanjem, si poglejmo Marijo še iz druge perspektive.

Pri iskanju te druge perspektive nam je priskočil na pomoč ustvarjalec profila Krščanski meme. To drugo perspektivo odprite v spodnji galeriji:

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja