Mamičina podporna ekipa

Thumbnail

Materinstvo je čudovita, a zahtevna izkušnja. Mladi mamici še kako prav pride podporna ekipa. Kdo vse ji je lahko ob rojstvu otroka v pomoč?

Otrokov očka: Priznajmo si – marsikatera novopečena mamica ima težave svojega dojenčka spustiti iz rok in ga prepustiti v skrb nekomu drugemu. Tudi če le za 5 minut in če je ta drugi – otrokov oče. A ne glede na to, kako pravilne so prav njene metode starševstva, je del partnerskega odnosa tudi zaupanje in skupno iskanje najboljših rešitev. Samo na ta način bo lahko rojstvo otroka oplemenitilo njun odnos, očka pa bo materi lahko v pomoč in ne v nadlego.

Porodna babica/doula: Ta strokovnjakinja je kajpada izrednega pomena, saj v porodnišnici z mamico preživi ure in ure. Porod je popolnoma drugačna izkušnja, če nosečnico vodi in usmerja skrbna in ljubeča oseba, ki ji lahko zaupa. Če se le da, naj zato poskrbi, da bo ob porodu ob njej babica, ki ji bo nudila vso čustveno in fizično podporo, ki jo potrebuje.

Opogumljajoča prijateljica: V trenutkih panike je internet najslabša izbira iskanja informacij – na njem bo mamica našla le najslabše možne scenarije. Raje naj pokliče prijateljico, ki ima že sama otroke in ji lahko tako iz lastnih izkušenj kot iz prebranih knjig zagotovi, da je vse, skozi kar gre, popolnoma normalno, in da je vsak strah odveč.

Skrbna varuška: Kljub intenzivnim doživetjem in odnosu z novorojenčkom (ali pa prav zaradi njega), pridejo tudi trenutki, ko mamica potrebuje oddih izven hiše, sama ali z zakoncem. Takrat bo še kako hvaležna za osebo, ki ji bo lahko za nekaj ur zaupala svoje dragoceno dete. Če v bližini stanuje njena mama ali kakšna druga bližnja sorodnica, bo gotovo z veseljem priskočila na pomoč. Sicer pa naj se posvetuje s prijateljicami, ki so že bile v tej situaciji, ali poznajo kakšno zaupanja vredno varuško …

Strokoven, pomirjujoč pediater: Kdo drug pa bo ob otrokovih manjših in večjih zdravstvenih težavah ostal miren in naredil, kar je potrebno? Sploh pri prvem otroku je mama navadno tista z največ pogriženimi nohti in z največ novimi sivimi lasmi. Zato je najbolje, da že pred otrokovim rojstvom izbere zdravnika, ki mu bo lahko zaupala, ki jo bo znal pomiriti in ne bo izgubil živcev ob njenih 25-ih paničnih telefonskih klicih v prem mesecu po porodu.

Podjetna sestra/svakinja: Dojenčki čez dan veliko spijo. Če ima mamica v tem času obiske, bo gotovo koristno, če bo to nekdo, ki zna in želi v tem času tudi kaj postoriti. Tako ji lahko pomaga pri hišnih opravilih ali pri projektih, ki se jih sama do prihodnjega leta gotovo ne bo uspela lotiti.

Telovadna partnerka: Za mlado mamico, ki večino ali kar ves svoj čas preživi ob dojenčku v stanovanju, je ni boljše sprostitve, kot je kombinacija telesne vadbe in odraslega klepeta. Saj vemo – sami se tako težko spravimo k razgibavanju. Prijateljica, s katero bosta skupaj poskrbeli za svoji telesi (in duši), je za mamico zato še kako dobrodošla, sploh če se bo lahko nanjo zanesla za motivacijo in spodbujanje.

Samska prijateljica: Ker sama ne bo obremenjena s kupi neopranega perila in z nogometnimi tekmami lastnega naraščaja, bo imela več časa kot prijateljice, ki so tudi same že mame. Prav tako se ne bo nikoli naveličala pestovati dojenčka in zato rada vskoči na pomoč kot varuška.

Varnostnik: Vemo, da so v prvih tednih po porodu nekateri obiski (t. j. vsi tisti, ki niso v pomoč) lahko zelo naporni ali kar nezaželeni. Na žalost tega ne vedo vsi. In če jim bo to poskušala povedati mamica, bo hitro prišlo do užaljenosti in prizadetih čustev. Zato je nadvse dobrodošel prijatelj ali prijateljica, ki ima v sebi zaščitniško žilico (ne škodi niti izkušnja varnostnika pred nočnim klubom). Nezaželeni obiskovalci zavrnitve njemu ne bodo zamerili, saj ga bodo v najslabšem primeru videli kot enostavno preveč zaščitniškega.

Prijateljica, ki je ni strah prekršiti pravil: Ni potrebno slediti vsakemu njenemu zgledu, toda prijateljica, ki se ne boji biti mama na svoj lasten način in ne nujno v skladu s “pravili”, bo novopečeni mamici pomagala, da se bo počutila bolje glede svojega lastnega pristopa k otroku. Tako bo laže krmarila med tisočerimi nasveti in pravili za starševstvo ter ubrala lastno pot, ki bo najboljša zanjo in za njenega otroka.

Povzeto po: parenting.com