Mamice, priskrbite hčerki pravočasno komplet za prvo menstruacijo

Thumbnail

Je vaša hči stara 10 let? Potem je čas, da začneta razmišljati o prvi menstruaciji. In ker jo ta lahko preseneti tudi, ko ne bo doma, pripravita komplet, ki ga bo lahko nosila v šolski torbi.

Morda se vam zdi vaša hči še čisto premlada za kaj takega, vendar večina deklet dobi prvo menstruacijo med 10. in 13. letom starosti. In najpomembnejše je, da je nanjo pripravljena.

Nihče (ne ona, ne vi) ne ve, kdaj in kje se bo to zgodilo.

»Opozorilni« znaki

Menstruacija ni prvi znak odraščanja. Telo deklice se začne telesno spreminjati že veliko prej. Puberteta pri deklicah poteka nekako takole: rast prsi – rast sramnih dlak – prva menstruacija.

Če opazite rastoče prsi in prve dlake, začnite razmišljati o menstruaciji in ustreznih pripomočkih zanjo. Morda jih hči še nekaj let ne bo rabila, a vendar je bolje, da jih pripravite prej kot prepozno.

Kaj naj komplet vsebuje?

  • Vložke – te naj hči izbere sama; izbira lahko med takšnimi za enkratno uporabo ter pralnimi vložki. Za začetek je dobro, da so ti vložki tanki (da ji ne bodo moteči in ji ne bo nerodno) in primerno veliki. Če bo izbrala pralne vložke, lahko izbira med različnimi materiali in vzorci
  • Rezervne spodnje hlačke.
  • Torbico ali nepremočljivo vrečko, v kateri bo shranila umazane spodnje hlačke in uporabljene vložke. Priporočam takšno torbico, ki ima 2 ločena žepa, v katerih lahko shrani čiste in že uporabljene vložke.
  • Vlažne robčke, s katerimi bo lahko obrisala roke ali očistila kak manjši madež krvi na perilu ali hlačah.

Seveda lahko v komplet dodata še kaj, vendar je najbolj bistveno to, da je majhen in neopazen. Dekletom v tej starosti je hitro nerodno, zato si bodo želela nekaj diskretnega in ne preveč očitnega. Hči naj izbere pripomočke, ki jih želi in so ji všeč

Ko izbirata torbico oz. vrečko, naj bo ta dovolj velika, da lahko spravi vse stvari vanjo, in hkrati dovolj majhna, da je diskretna. Izdelana naj bo iz pralnega materiala. Po izgledu naj bo nekaj običajnega, npr. kot peresnica, tako da tudi če po nesreči pade iz torbe, ne vzbuja pozornosti.

Pogovor o puberteti

Priprava kompleta za prvo menstruacijo pa je tudi dobra iztočnica za pogovor o odraščanju. V pomoč so vama lahko različne knjige. Sama pa vama priporočam udeležbo na delavnici Čudovita princesa, ki je namenjena prav spodbujanju pogovora med mamo in hčerko v obdobju pubertete. Po izkušnjah udeleženk lahko potrdimo, da je to dobra naložba v vaš odnos s hčerko. Vabljene!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.