Maja Vovk na Radiu Ognjišče: Kontracepcija ne zdravi, samo utiša simptome

Foto: Canva

Sredi decembra lani so na Radiu Ognjišče oddajo »Pogovor o« namenili vprašanju kontracepcije. Gostja je bila tudi Maja Vovk, vodja FertilityCare centra Slovenija pri Zavodu iskreni.net.

Poleg nje sta sodelovala še Katarina Nzobandora, direktorica Zavoda Živim, in moralni teolog p. Tadej Strehovec.

Maja Vovk je po osnovni izobrazbi farmacevtka, a se je po prvotni izkušnji delovanja v farmacevtski industriji posvetila izobraževanju na področju naravnih metod uravnavanja spočetij ter zdravljenja bolezni in težav ženskega ciklusa. Je usposobljena svetovalka FertilityCare, ki je tako način naravnega načrtovanja družine (NND) kot sistem odkrivanja težav z ženskim ciklusom.

V oddaji na Radio Ognjišče je Maja Vovk spregovorila predvsem o delovanju hormonske kontracepcije in njenem vplivu na ženski ciklus, ob tem pa kritično spregovorila o razumevanju, da je hormonska kontracepcija namenjena tudi zdravljenju težav ženskega ciklusa.

Hormonska kontracepcija ne prepreči vedno ovulacije in deluje tudi abortivno

Maja Vovk je uvodoma spregovorila o treh mehanizmih, po katerih hormonska kontracepcija preprečuje zanositev.

Prvič, lahko z hormoni, ki jih preko jemanja tabletk (ali na druge načine) vnašamo v telo, zaviramo ovulacijo. Drugič, hormoni delujejo tudi na sluz materničnega vratu: zgostijo jo, da preprečuje vstop semenčic v maternico. Tretji mehanizem pa deluje na maternično sluznico, ki se ne obnavlja kot pri normalnem menstrualnem ciklusu, ampak ostane tanka in tako prepreči ugnezdenje že oplojenega jajčeca (zarodka).

Včasih se zgodi, da kakšen od teh treh mehanizmov odpove, je opozorila Maja Vovk. Tako denimo tabletke ne uspejo vedno preprečiti ovulacije in lahko pride do oploditve (to je pogosto predvsem pri t. i. »mini tabletkah«, ki vsebujejo le en hormon). V tem primeru tabletka deluje abortivno, saj prepreči ugnezdenje zarodka.

Lahko pa se zgodi, da odpovejo vsi trije mehanizmi in kljub uporabi kontracepcije pride do zanositve.

Maja Vovk je še pojasnila, da so kontracepcijske tabletke prve generacije vsebovale velike količine hormonov, zato so ob redni uporabi praviloma preprečevale ovulacijo in ni prihajalo do splavov. Zaradi prehudih stranskih učinkov so začeli zniževati količino hormonov in to vedno ne zadostuje za preprečitev ovulacije (pri »mini tabletkah« pride do ovulacije v do 65% primerov).

Podatkov, v koliko odstotkih primerov potem pride do splava, pa nimamo, saj ni pravih raziskav na tem področju. Vemo pa, da ta možnost obstaja.

Zavajanja glede pozitivnih učinkov kontracepcijskih tabletk za zdravje žensk

V nadaljevanju oddaje je bilo veliko govora o domnevnih pozitivnih posledicah uporabe hormonske kontracepcije za žensko zdravje.

Maja Vovk je dejala, da naj bi pri jemanju kontracepcije res bilo manj raka jajčnikov in nekoliko manj tudi raka maternične sluznice (verjetno posledica tega, da je sluznica ves čas tanjša). Hkrati pa jemanje poveča tveganje za raka dojk, materničnega vratu in jeter.

Pogosto pri domnevnem izboljšanju zdravja kot posledici uporabe kontracepcijskih tabletk gre le za začasno rešitev – tako denimo v primeru, ko tabletke zmanjšajo močne menstruacije. Ko ženske prenehajo z jemanjem kontracepcijskih tabletk, se težave ponovijo.

Podobno je pri ženskah, ki majo neredne cikluse. Ženska ob uporabi hormonske kontracepcije res dobi redne krvavitve, vendar to niso prave menstruacije, ampak gre zgolj za t.i. prekinitvene krvavitve, ki nastanejo, ker ženska za določeno število dni preneha z jemanjem tabletk (oziroma pri nekaterih vrstah jemljejo placebo tabletke, ki ne vsebujejo hormonov). Če bi tabletke neprekinjeno jemala, tudi teh krvavitev ne bi bilo. Ciklus se ženski s tem ne uredi, po prenehanju jemanja so težave spet tu.

Vsa ta stanja je možno zdraviti tudi brez uporabe hormonske kontracepcije, zato bi bilo bolj smiselno, da bi se posluževali drugih načinov.

Prikazovati, da kontracepcijske tablete zdravijo, je zato zavajajoče, meni Maja Vovk. V resnici ne gre za zdravljenje, ampak zgolj za utišanje simptomov.

Naravne metode načrtovanja družine

V oddaji so gostje spregovorili tudi o naravnih metodah načrtovanje družine. O naravnih metodah je še vedno ogromno predsodkov, ki temeljijo predvsem na nepoznavanju.

Naravne metode temeljijo na bioloških znakih, ki jih lahko ženska opazi tekom ciklusa, je pojasnila Maja Vovk. Poznamo več vrst metod. Prva je temperaturna metoda, ki temelji na merjenju temperature, ki se med ciklusom spreminja, potem imamo Billingsovo in FertilityCare metodo, ki temeljita na opazovanju sluzi, in pa simptotermalno metodo Sensiplan, ki združuje opazovanje sluzi in merjenje temperature.

Vse te sodobne naravne metode so zelo zanesljive, več kot 99% odstotne. Seveda pa je zanesljivost odvisna od same uporabe, bolj kot je par dosleden, bolj učinkovita bo metoda, poudarja Maja Vovk. Svetuje, da se pari uporabe teh metod naučijo od strokovno usposobljenih ljudi.

Celotni oddaji, v kateri so gostje spregovorili še o drugih tematikah (odprtost Slovencev do življenja, osebne izkušnje pri uporabi kontracepcije in NND, etični vidiki, vprašanje plačljivosti kontracepcije, cene tečajev NND …) lahko prisluhnete v arhivu oddaje »Pogovor o« (2016 12 14 Kontracepcija).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja