Lesena zunanja preobrazba prej – potem: Letna kuhinja zvočnih frekvenc

Šele ob vselitvi v novozgrajeno hišo lahko izkusimo kako zvoki okolice vplivajo na bivanje na prostem. Zato je potrebno pri načrtovanju in urejanju zunanjih prostorov upoštevati okoliške dejavnike, ki jih želimo vključiti ali ublažiti. Želja lastnikov je bila pridobitev pokritih prostorov za pripravo in uživanje hrane ter topel dodatek belo-sivi arhitekturi. Lesena preobrazba je prinesla dva ‘lebdeča’ nadstreška, ki predstavljata temelj severno-zahodnega bivalnega dela.

Prej in potem: prednost nadstreška na severni strani je hladnejša lega, ki ne potrebuje senčenja.

Prednost življenja v hiši je njena zunanjost

Lokacija izkorišča ravninski del Savinjske doline in bližino cestnih povezav, hkrati pa jo obdaja naravna dediščina, od vodne struge do listnatih gozdov. Zanimivost ureditve je podvojena preslikava notranjosti in zunanjosti. Zunanja letna kuhinja se spaja z notranjo jedilnico in obratno; zunanja jedilnica je preko enokrilnih vrat povezana z notranjo kuhinjo. To predstavlja prednost pri pripravi jutranje kave, ki jo spiješ na svežem zraku ali takrat, ko dobrote zimskega žarjenja poješ v topli notranjosti.

Prej in potem: letno kuhinjo in jedilnico povezuje odprta sončna ploščad.

Zvočne kopeli zunanjega prostora

Posebnost letne kuhinje je pravokotna umeščenost na zahodni terasi, ki pa je zaradi postavitve in hladne poletne jedilnice na severu, ni potrebno senčiti. Lokacijsko se zapira proti prometnemu cestišču, za dodatno zaščito pred pogledi in hrupom pa poskrbijo zimzelena drevesa in igriva zvočna stena. 5-nivojska kuhinjska stena poudarja frekvenčne stopnje, oblikovana je kot dekorativni element, s pomočjo katerega svetloba izrisuje sence klavirskih tipk.

Vsakodnevno smo izpostavljeni slišnim in neslišnim zvočnim dražljajem ter vibracijam, ki vplivajo na naše telo in psihofizično ravnovesje, zato je pomembno, da se večkrat obdamo s pomirjujočimi zvoki narave (npr. zvokom vetra, tekoče vode, dežnih kapelj, ptic, čričkov, itn.). Ker v in ob hiši živi tudi mačja članica, s svojo zdravilno frekvenco predenja od 25 do 140 Hertzov, na stanovalce deluje terapevtsko in pomirjujoče.

Potem: naravni materiali pozitivno vplivajo na vsa živa bitja, ena glavnih prednosti uporabe je njihova prijaznost do okolja.
Potem: razgibana kuhinjska stena iz letvic skrbi za zasebnost in zvočno zaščito.

Les dopolnjujejo kovinski detajli

Nadstreška na terasi in nad letno kuhinjo sta izdelana iz smrekovega lepljenega lesa. Ravni strehi z minimalnim 2% naklonom, zaradi galvansko cinkanih distančnikov optično lebdita. Stebrišča zavoljo dvignjenih sidrišč ostajajo na suhem, skoznje poteka odtočna cev za odvajanje meteorne vode, hidroizolacijo strehe pa rešujemo z vodoodporno folijo in pločevinastimi obrobami. Kovinski detajli se skladajo z barvo stavbnega pohištva, kontrastno toplino dodaja les v barvi oranžno-rdečega macesna. Za popoln izgled ogromne zelene parcele skrbi robotska kosilnica, ravne linije pa mehčamo z lončnicami, povešeno sivo atlaško cedro in vrtnim kuriščem za odprti ogenj.

Če razmišljate o zunanji ureditvi svoje okolice, se obrnite na Mizarstvo Kos.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, [email protected]

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

Celostno načrtovanje nadstreškov: Jože Kos, Mizarstvo Kos

Inženiring: Center za zunanjo ureditev, hiša idej in povezovanj

Fotografije in tekst: Špela Pavlič Kos

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja