Lesena zunanja preobrazba prej – potem: Letna kuhinja pri gracioznem Quercusu

Na pobočju mejne reke Sotle se razprostira veličasten zunanji prostor vzhajajočega sonca. Gre za najvzhodnejšo letno kuhinjo v državi, obsijano s prvo jutranjo svetlobo Posoteljskega razgleda. Njena posebnost je orientiranost na vzhod, preplet naravnih materialov in bližina drevesnega vplivneža – hrasta iz rodu Quercus.

Prej in potem: se sprašujete, če je to ista hiša?

Zajtrk v jedilni niši, zabava pod zvezdami

Želja lastnikov rumene hiše je bila pokriti zunanji prostor za druženje in pripravo hrane. Ker je iz obokane niše mogoče priti v notranjo jedilnico, se je na tem mestu zgodila njena preslikava navzven. V varnem zavetju hiše je nastala letna jedilnica, ki se preko barskega pulta nadaljuje v kuhinjski kot in polkrožno sončno teraso. Duplikat niše je obokan nadstrešek z leseno streho, ki v svojem bistvu združuje vrtni kamin, kuhinjsko korito, indukcijo, podpultni hladilnik, shranjevalne omarice, celo stenske zaščitne letvice. Projektivni biro Centra za zunanjo ureditev je poskrbel za vse elemente projekta, od gradbenega načrta do unikatnega vzorca preslikanega kamna na steklenih vratih. Investitorjeva žilica za opremljanje pa se je izkazala v usklajenih detajlih funkcionalne in dekorativne opreme, kot so oblazinjena vrtna garnitura, servirni voziček, tudi dekorativne luči, itn.

Prej in potem: podaljšana terasa vključuje kuhinjo, jedilnico, točilni pult ter vrtni »lounge« ali prostor za sprostitev in druženje.

Zakaj načrtovati na vzhodni strani?

V danem primeru je bila ključna prilagoditev lokacijski umeščenosti hiše, ki sledi prostorskim danostim hribine, gradi na dobri naravni osvetljenosti in ustvarjanju pogledov. Prednosti orientiranosti na vzhod so predvsem izpostavljenost dopoldanskemu soncu, manj vetrovne razmere, izogibanje poletni vročini popoldanskega sonca ter prihranek zaradi nepotrebnega senčenja.

Prej in potem: žar mojster/mojstrica je središče dogajanja pod nadstreškom, saj s pripravo jedi privablja družino in prijatelje k sproščenemu druženju in uživanju v okusih.

Kuhinja iz lesa je kot drevo, ki v sebi nosi pozitivne vibracije

Kljub temu, da je vključen smrekov in macesnov les, zunanji prostor napaja simbolika hrasta. Poleg energije poguma, svobode, zaščite na vseh ravneh, okrepitve avričnega polja, uravnoteženja telesa in duha; zdravilne lastnosti zunanjega prostora občutimo ob preživljanju časa v njem. Svež zrak je ključen za vitalnost dihalnega sistema, izboljšuje se koncentracija in produktivnost, izpostavljenost naravni svetlobi spodbuja tvorbo vitamina D, socialne interakcije in fizične aktivnosti pa krepijo medsebojne odnose ter mentalni in srčno-žilni sistem. Poseben dar moči se je transformiral skozi gradnjo, ki je vplival na spremembo barve fasade hiše in jo poenotil z novozgrajeno teraso.

Foto: vizualizacije so del procesa načrtovanja zunanje ureditve, ki strankam simulirajo izgled objektov in vključenih materialov. Usklajeni mojstri izvedb pa poskrbijo za preslikavo v realnost.

7 prednosti pokritih zunanjih letnih kuhinj

  1. Razširitev bivalnega prostora. Z izgradnjo kuhinje na prostem nadgradimo bivalno območje in ustvarimo harmoničen prehod med notranjostjo in zunanjostjo stanovanjske enote.
  2. Ambient gostoljubnosti. Letna kuhinja omogoča zasebno druženje in interakcijo med gosti, saj lahko med kuhanjem in obedovanjem vsi uživajo v domačem okolju gostiteljev.
  3. Chefovski meniji. Povečajo se načini priprave hrane, vključno s peko na žaru, podpeko, dimljenjem in kuhanjem na odprtem ognju, kar prinaša več možnosti in raznolikih okusov.
  4. Ohranjanje svežine v domu. Kuhanje na prostem preprečuje, da bi se vonjave hrane širile po notranjosti doma, kar ohranja svežino in čistočo notranjega zraka.
  5. Manjši stroški hlajenja. Med toplimi meseci lahko uporaba zunanje kuhinje zmanjša potrebo po hlajenju notranje, saj se kuhanje odvija zunaj.
  6. Povečanje vrednosti nepremičnine. Letna kuhinja povečuje tržno ceno, saj postaja nepogrešljiv del sodobne arhitekture in kakovosti bivanja, zato je privlačna komponenta za morebitne kupce.
  7. Celostna dopolnitev zunanje ureditve. Kuhinja z jedilnico pod nadstreškom lahko dopolni obliko terase ali vrta, saj je mogoče prilagoditi njeno oblikovanje in opremo, kar prispeva k estetskemu in funkcionalnemu dojemu zunanjih ambientov.

Celostno načrtovanje: Jože Kos, Mizarstvo Kos d.o.o.

Inženiring: Center za zunanjo ureditev, hiša idej in povezovanj

Fotografije in tekst: Špela Pavlič Kos

Če razmišljate o zunanji ureditvi svoje okolice, se obrnite na Mizarstvo Kos.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, [email protected]

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja