Le lutke dovolj popolne

Thumbnail

Da so modeli, ki na nas zrejo z obcestnih plakatov in prodajajo vse od oblek do vrtnega orodja, računalniško predelani, že dolgo vemo.

 

Nekaj novega pa je poteza švedskega modnega podjetja H&M, da za predstavljanje oblek v spletni trgovini uporablja virtualne modele teles, ki jim dodajo resnične človeške obraze.

Na nenavadno podobnost (pravzaprav enakost) teles in njihove drže so postali pozorni na Norveškem med nedavno predstavitvijo spodnjega perila, ko so opazili osem različnih glav na osmih identičnih telesih, vse skupaj pa je hitro odmevalo tudi v tujini.

Pri H&M pa po besedah tiskovnega predstavnika Håcana Anderssona v vsem skupaj ne vidijo ničesar spornega: »Ne gre za neke ideale ali razkazovanje popolnih teles. Mi želimo samo predstavljati obleke.« Pojasnil je še, da oblačila poslikajo na lutkah v trgovini, potem pa jim dodajo računalniško izrisana telesa in obraze resničnih modelov, ki so s samim postopkom seznanjeni. In menda gre za postopek, ki v modni industriji ni nič novega.

Pojasnilo H&M-a pa ni ravno prepričalo kritikov. »Vse skupaj zelo dobro ilustrira nedosegljivo visoke lepotne ideale, ki jim je podvrženo žensko telo. Ti ideali so tako visoki, da H&M med ubogimi foto modeli ni mogel najti nekoga, ki bi lahko tako s svojim telesom kot obrazom prodajal njihove bikinke,« je do sporne tehnike kritična novinarka Helle Vaagland. K bojkotu umetne lepote pa je pozvala celo švedska kulturna ministrica Lena Adelsohn Liljeroth, ki je bila včasih predsednica združenja proti anoreksiji in bulimiji. Opozarja, da kljub zavedanju tovrstnega početja ni nujno, da bodo mladi zaradi tega postali tudi bolj kritični potrošniki. Modna industrija pa po njenih besedah nosi vso odgovornost za ideale, ki jih ustvarja in krepi med ljudmi.

A kljub vsem izrečenim kritikam podobe – zdaj dokazano povsem umetnih – idealov ostajajo v naših glavah in še naprej izkrivljajo resnično podobo in vrednost telesa.

Vir: aftonbladet.se

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja