Kvalitetni popoldnevi in večeri z otrokom

Vir: Shutterstock

V današnjem času, polnem obveznosti in hitenja, nam zlasti med tednom kronično primanjkuje časa, ki bi ga namenili svojim otrokom – še posebej, če sta oba starša polno zaposlena.

Če imamo med tednom dnevno samo nekaj ur časa za otroke, je potrebno veliko discipline, da jim vsaj del tega časa namenimo kvalitetno. Vendar se splača, saj bodo otroci znali ta čas zelo ceniti.

Nekaj idej:

1. Izrabite čas za skupno mizo

Družinska miza je eden redkih prostorov, kjer se lahko tudi med tednom zbere vsa družina. Tudi če je popoldanski ali večerni obed preprost, si ga prizadevajmo narediti lepega, recimo s pogrinjkom. Bodimo ustvarjalni pri spodbujanju pogovora. Imamo lahko dnevno »minutko« (vsak pri večerji pove eno dobro in eno slabo stvar, ki jo je doživel čez dan). Lahko imamo »vroči stol«: kdor sedi na njem, je deležen še posebne pozornosti »izpraševalcev« (moramo pa biti pozorni, da vprašanja otrok ne postanejo zbadljiva). Če imamo v družini športnega navdušenca, bo prav gotovo užival v debati o aktualnem športnem dogajanju ipd.

2. Načrtujte dejavnost z otrokom »na štiri oči«

Čeprav je čas, ki ga preživimo skupaj kot celotna družina, zelo dragocen, nikar ne pozabimo, da otrok potrebuje tudi čas, ki ga preživi samo z enim od nas – tako kot potrebujeta čas zase zakonca ali otroci, da so sami. Zelo radi kakšno stvar počnejo samo z atijem ali samo z mamico. Ker je v večini današnjih družin otrok malo, to ni neizvedljivo. Če imamo več otrok, pa bodimo posebej pozorni na tiste, ki potrebujejo več individualne pozornosti (denimo otroci od 2. do 4. leta, otroci, ki imajo težave z učenjem ipd.).

3. Navajajte otroke in sebe k branju

Morda se bo slišalo protislovno – če bomo popoldneve preživeli za knjigo, bo skupnega časa z otroki še manj. Toda v resnici je čas, ki ga preživimo za knjigo, zelo kvaliteten. Po branju knjig ne pademo v stanje lenobnosti ali stresa, kot se nam to rado zgodi po preveč urah za računalnikom ali televizorjem. Branje spodbuja razmišljanje in pogovor. Povsem normalno je, da otroka vprašamo o tem, kaj bere in kakšna se mu zdi knjiga. Če imamo majhne otroke, lahko skupaj obiščemo knjižnico in je to zanje lep čas, ki ga preživijo s starši. Ne pozabimo – otrok bo bral, če bo videl brati tudi starše.

4. Privoščite si z otroki »večerni prekršek«

Za otroka ni lepšega, kot da lahko zvečer prekrši kako pravilo in se prepusti igrivosti ali otroški nagajivosti. Seveda lahko dopustimo kršenje pravil, če ta pravila v družini imamo postavljena (recimo, kdaj hodimo spat, kaj je vse potrebno narediti pred spanjem, kdaj se dela domača naloga, koliko dovolimo »norenja« po hiši ipd.). Še posebej mlajši otroci imajo zelo radi, če lahko zvečer ostanejo dlje pokonci. Seveda pa moramo poskrbeti, da ta čas kvalitetno preživimo skupaj in da je ta dejavnost občasna, sicer lahko izgubi vso privlačnost 🙂

5. Skupaj z otroki se učite postavljati prioritete

Redne popoldanske aktivnosti so strup za družino. Ne nasedajmo miselnosti, da otrok za vsestranski razvoj potrebuje še kup pošolskih popoldanskih krožkov, treningov in tečajev. Ne postanimo popoldanska dostavna taksi služba za svoje otroke. Veliko bolje je, dva se skupaj z otrokom pogovorimo in mu pomagamo, da bo znal postaviti prioritete in si izbrati eno dejavnost, ki jo bo res delal s srcem in mu bo veliko pomenila. Sledimo otrokovim interesom in postavimo v ozadje naše želje, kaj bi radi, da bi otrok razvijal. Bodimo načelni – če si bo za svoje popoldanske aktivnosti postavil prioritete otrok, si jih dajmo tudi starši.

6. Aktivno podprite otroka v njegovem hobiju

Pozor, hobijev v tem prispevku ne pojmujemo kot športne treninge, glasbeno šolo ali različne krožke. Hobiji se lahko s temi dejavnostmi povezujejo, ni pa nujno. Za otrokov hobi je pomembno, da vključuje njegovo iniciativnost, ustvarjalnost in raziskovalno žilico. Hobi nujno pomeni tudi aktivno delo doma. Če naš otrok hodi štirikrat tedensko na trening plavanja in je doma zaradi tega samo bolj utrujen, to ni hobi. Če pa hodi na modelarski krožek, ki ga spodbuja k aktivnosti in ustvarjalnosti tudi doma, je to nekaj povsem drugega. Predanost otroka nekemu hobiju omogoča razvoj njegovih talentov. Zelo dobro je, da otroka v hobiju podpremo in pri tem tudi aktivno sodelujemo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. a mi lahko kdo razloži pojem “kvalitetno preživljanje prostega časa z otrokom”? Ali ni vsak trenutek ki ga preživim z otrokom, kvaliteten?

 2. Heh, mislim, da ne…
  dokler sem še delala od doma in otroka nisem imela v vrtcu, sem bila z njim praktično cel dan. Kvalitetno? Niti slučajno, ker sem bila psihično cel dan v službi, fizično pa tudi vsak možen trenutek.

  Lahko preživljam z otrokom čas, ko kuham kosilo “nekvalitetno”, torej jaz kuham, otrok dela nekaj svojega, gleda tv, se igra, riše, lahko pa je isti trenutek zelo kvaliteten – se pogovarjava, kuhava skupaj, vmes malo zapleševa…

  To je moja razlaga, ne razlaga avtorja 🙂

 3. Lahko primerjaš z možem. Ali je vsak čas, ki ga preživiš z njim, kvaliteten?
  Drži pa: bolje nekvaliteten čas z otrokom, kot sploh ne z otrokom.

 4. a lahko govorim o kvaliteti časa?!?
  zakaj ni kvalitetno, če ti kuhaš kosilo, otrok pa se sam igra? če te potrebuje bo prišel k tebi in bosta kuhala skupaj, lahko pa si želi biti sam. ve pa, da si ti blizu.
  ko sama delam za službo od doma potrebujem 100% mir, zato si priskrbim varstvo. a ko končam, končam in potem je čas za vse drugo-nakupovanje, pospravljanje, kuhanje, pranje, igro-ampak tudi čas popravljanja je “kvaliteten čas”, a ne more bit?
  tudi gledanje tv je lahko zelo “kvalitetno” ker iz tega lahko izpeljeva pogovor, tako z otrokom kot z možem.
  mogoče mi kdo stoji na kablih, pa mi ne vleče:)). ker še vedno ne razumem “kvaliteten čas”.
  verjetno pa se dobro prodaja članke in knjige o kvalitetnem času vsem zastrašenim staršem, ki mislijo da premalo dajejo svojemu otroku….

 5. Najbolj jasno to ločijo otroci…tako, da : če ti tvoji otroci ne dajejo vedet da rabijo več tvoje pozornosti, očitno prezivljaš dovolj “kvalitetnega” časa z njimi…

  Jupi! :cheer:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja