Koristni nasveti za zadnje dni do božiča

Foto: Shutterstock

Polovica najbolj prazničnega meseca v letu je praktično mimo, a zdi se, da je vsak dan, ko smo bližje praznikom, bolj stresen.

Dogodkom, ki jih je potrebno obiskati, kar ni videti konca. V službi se zdi, kot da so vsi dnevi v letu preložili svoje obveznosti na dneve v decembru. Doma je treba speči piškote in pripraviti dom na praznike. Z vseh strani nas vabijo na sejme, v pravljične dežele, na nepozabne oglede razsvetljenih mest. Potrebno je slediti trem adventnim koledarjem in njihovim nalogam. Ob vsem tem, kar mislimo, da si želimo doživeti, pa pogosto pozabimo na tisto, po čemer v času adventa dejansko hrepeni naša duša.

Osredotočimo se na odnose in medsebojno povezanost v družini v mirnem okolju

Če si želite zadnje dni adventa preživeti tako, da boste na božični večer občutili mir, je tukaj zbranih nekaj nasvetov:

  • Čeprav si vsi želimo popolnih praznikov in so nam takšni v medijih tudi predstavljeni, je realnost naših družin preprosto drugačna. Družine v realnem življenju pač doživijo realne praznike. Ti vključujejo nepospravljene kuhinje, tečne otroke in dogodke, katerih se ne moremo udeležiti, ker morajo otroci zgodaj v posteljo. Če se tega zavedamo in zmoremo to sprejeti kot del naših idealnih predstav, se bo vse skupaj odvijalo v veliko bolj sproščenem slogu.
  • Svoj urnik organizirajmo tako, da se bomo udeležili samo najnujnejših stvari. Preprosto recimo ne vsemu, kar nam ne prinaša veselja. Pa četudi vsi glasno zatrjujejo, da gre za dogodek, ki se ga je v decembrskih dneh obvezno potrebno udeležiti ali ga doživeti.
  • Poskrbimo zase. Vsak dan si vzemimo nekaj časa za svojo dušo (molitev, obisk božične devetdnevnice), duha (branje, pogovor …) in telo (nega, gibanje …). Ne pozabimo, da je dober spanec vreden več kot marsikatero doživetje.
  • Osredotočimo se na odnose in medsebojno povezanost v družini v mirnem okolju. Veliko bolj nas bo povezala družabna igra doma kot glasen sejem ali predstava. Ne namenimo več časa nakupovanju za svoje najdražje kot druženju z njimi.

Ustavimo se in se naučimo smejati tudi, ko gredo stvari narobe

  •  Uprimo se primerjanju s komerkoli. Ne moremo videti v notranjost drugih družin. Vse, kar lahko storimo, je, da naredimo, kar ustreza naši družini v tem trenutku.
  • Kdaj ste nazadnje preverili sami s seboj, če so vaša pričakovanja glede prazničnih dni realna in razumna? Ali se morda slepo oklepate idej iz TV oglasov in socialnih omrežij? Naj naše želje ostanejo res naše in ne pričakovanja nekoga drugega.
  • Znamo prepoznati trenutke, ko se naše počutje začne spreminjati? Se prepoznamo, ko se iz ljubeče osebe začne razvijati zadirčna? Se zmoremo v tem trenutku ustaviti in objeti svoje otroke? Ko to osvojimo, bodo stresni praznični dnevi kar izpuhteli.
  • Vsak dan sproti naštejmo vsaj nekaj blagoslov, ki smo jih deležni v svojem življenju in se zanje zahvalimo.
  • In predvsem – iznajdimo način, da se bomo lahko smejali tudi takrat, ko bo šlo neizogibno vse narobe. Kajti velika verjetnost je, da bo do tega vsaj v kakšnem delu katerega izmed dni pred nami prišlo.

Vir: ahaparenting.com

Foto: tommynelson.com

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja