Ko se lotevata priprav na poroko, ne pozabita …

Foto: Shutterstock

Vstopamo v čas ko se začenjajo poročni sejmi. Pari, ki se bodo poročili prihodnje leto vse aktivneje začenjajo načrtovati poroko. Vrstijo se poročni sejmi, prebiranje poročnih spletnih strani in  blogov ter izbiranje, kaj in kako bi radi. Veliko breme organizacije in financ je lahko zelo naporno, predvsem pa je pomembno, da ne zgreši bistva poroke.

Da se v iskanju popolnosti ne bosta izgubila, je pomembno dati poudarek temu, kar je res pomembno. Mnogo pomembnejši od vabil, obleke, jedilnika, glasbe, cvetja, daril, okrasja itd. je korak, ki ga delata – zakrament, ki si ga nameravata podeliti za vse življenje. Zato je pomembno, kako se pripravljata na skupno življenje.

Tudi skupnega življenja se je treba naučiti in se zanj pripraviti

Bosta vidva kot ženin in nevesta, ki bosta sklenila zakon pred Bogom in ljudmi, odsevala ljubezen, s katero Bog ljubi človeštvo?Potrebno se je znati sporazumevati in se razumeti, pametno je doreči, kako bosta živela skupaj, kako reševala težave, kako načrtovala družino, kako vzgajala otroke, katere spremembe vaju čakajo, kakšni so vajini cilji … Ker se moramo v življenju vsega naučiti, se je dobro zavedati, da so tudi za skupno življenje potrebne veščine, ki se jih je treba naučiti in jih vaditi.

Kvalitetne priprave na zakon se lahko udeležite tudi preko Zavoda Iskreni. Šola za zakon in drugi podobni programi priprave na poroko pa so vama na voljo po vsej Sloveniji.

Se zavedata globine in pomena koraka, ki ga delata?

Predenj se bosta odločila za sklenitev zveze pred Bogom in ljudmi, se morata zavedati, da ne sklepata pogodbe, ampak dajeta obljubo, pri kateri računata na Božjo pomoč. Vprašati se morata, ali bosta vidva kot ženin in nevesta, ki bosta sklenila zakon pred Bogom in ljudmi, odsevala Ljubezen, s katero Bog ljubi človeštvo? Bosta vidno znamenje božje ljubezni v svetu? Bodo zbrani na poroki lahko z vama praznovali in se veselili te ljubezni?

 

Vprašajta se, ali vajine priprave odražajo vajine skupne želje in načrte, pogovorita se o tem, kaj je za vaju glavni namen poroke, zakaj si želita, da so na vajini poroki ravno ljudje, ki jih izbirata, vaju priprave na poroko zbližujejo in kako rešujeta dvome, ki ob tem nastajajo itd.?

Dan, ki mu sledijo leta skupnega življenja

Ne pozabita, da je poroka dan, ki mu sledi celo življenje skupne poti. Kakršnokoli že želita in načrtujeta, svoj pogled ob njenem načrtovanju usmerita v prihodnost – v zakon, predvsem pa ne pozabita poročnega dne, vajinega zakona in vseh bližnjih z molitvijo izročati v Božje roke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja