Ko počitnice pripeljemo na domačo teraso

Izkušnje bivanja nas učijo živeti v hiši in njeni okolici. Družina iz Vrhnike je v enem letu doživela različne vremenske in človeške vplive, odkrila svoje najljubše kotičke ter prepoznala mesta, ki potrebujejo dopolnitve in izboljšave. Projekt preobrazbe je vključeval ureditev parkirišča in dovozne poti, letne kuhinje, umestitev bazena in senčenje terase. Pomična lesena senčila in diagonalna smer so največja pridobitev za povečanje interakcije z naravo, ki so prebivalcem prinesla ureditev za vsakodnevni oddih na domačem vrtu.

Prej in potem: terasa, sprva namenjena jutranjemu »kofetkanju« ali opazovanju sončnih zahodov, je z dodatkom pomične lesene stene, letne kuhinje in plavalnega bazena postala urejen prostor za družinsko rekreacijo, druženje in čutenje.

Rešitve strokovnjakov za preobrazbe izboljšujejo uporabniško izkušnjo

Prostor ob vstopu na parcelo je bil v klančini, zato smo z delnim dvigom lokalne ceste in povečanim naklonom dovoza pridobili ravnino za obračanje in parkiranje. Funkcionalna rešitev je bila izvedena pravočasno, še pred asfaltiranjem dvorišča in cestišča. Nadgradnja ureditve vzdolž celotnega terasnega pročelja je tudi lesena gred, ki nosi vgrajena vodila in optično znižuje prostor pod napuščem. Dodaten arhitekturni element predstavljajo lesena pomična senčila, ki ščitijo pred pregrevanjem in padavinami. Podolgovata terasa ni utesnjena, saj preglednost in svetloba prosevata skozi letvice. Zaradi učinkovite rabe sončne energije v hladnejšem delu leta, lahko senčila pomaknemo na del hiše brez odprtin.

Potem: lesena senčila so prilagojena za vse letne čase; poleti jih razporedimo po celotni dolžini terase, v hladnejših delih leta pa senčna krila zložimo ob polni steni.

V letni kuhinji imaš občutek, kot da hrano pripravljaš sredi gozda.

Izvedba kuhinje pod kotom je ohranila panoramski pogled proti razglednemu stolpu na Planini. Diagonalna oblika je bila zasnovana na podlagi arhitekture terasnih zidov, ki odprtost gozdnega ambienta prenašajo tudi v notranjost. Pod konstrukcijo napušča smo v edinstven tloris umestili odprto kurišče, trpežen pult, pomivalno korito in shranjevalne omarice. Letna kuhinja predstavlja stičišče dostopov s treh strani, prehod na vrt pa je omogočen preko drsnih senčil ali vrat. Zaradi zasnove odprto-zaprto je kuhinja prilagodljiva vremenskim spremembam skozi vse leto. Prevladujoč material je smrekov les, ki s svojo domačnostjo razvija čut za povezovanje in odgovornost do narave.

Potem: kuhinja pri gozdu vir navdiha črpa iz naravne lepote in miru gozdnega okolja, kar ustvarja edinstveno kulinarično, že skoraj meditativno izkušnjo.
Prej in potem: nadstrešek nad letno kuhinjo je umeščen pod hišni napušč. Odpira se proti terasi, vrtu in lopi.

Ali se zavedamo, da imamo najlepše kotičke pred domačim pragom?

Pretekli dogodki z omejitvami in zaprtji so nas postavili pred veliko izzivov ter nas opomnili na zavedanje o kakovostnem slovenskem mikro okolju. Začeli smo še bolj ceniti zunanje prostore, ki jih imamo doma. Predstavljena preobrazba je primer dolgoročne naložbe, ki poleg stanovanjske rabe omogoča tudi prijetno dopustovanje. Prihranek časa in zmanjšan ekološki odtis sta pomembna razloga za počitniško ureditev, obenem pa so termini za razvajanje vedno na voljo samo za nas in naše goste. Čeprav lahko pretirano brezdelje in poležavanje povzročita tudi stres, lastniki domov s tem nimajo težav, saj je okoli hiše vedno potrebno kaj postoriti.

Če razmišljate o zunanji ureditvi svoje okolice, se obrnite na Mizarstvo Kos.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, [email protected]

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

Tekst in foto: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja