Ko mladi spolno zlorabljajo mlade

Foto: Shutterstock

Sekstanje (ang. sexting) med mladimi postaja nekaj običajnega, kar »počnejo vsi«. Po raziskavah Univerze Drexel je vanj pred 18. letom vpletena polovica najstnikov, večina pa se jih ne zaveda tveganj tega početja.

Seznanite jih s primeri zlorab in čustvenimi, pravnimi, socialnimi in drugimi posledicami, da se bodo zavedali, kaj tvegajo, če sodelujejo v sekstanju. Za kaj sploh gre? Sexting je izdelava, izmenjava in pošiljanje spolno eksplicitnih fotografij, pa tudi videoposnetkov ali besedila preko spleta, pametnih telefonov ali drugih naprav, ki jih izvajajo predvsem mladostniki.

Sexting se pogosto izvaja za šalo, kot način pridobivanja pozornosti. Večkrat gre za deljene intimnih fotografij, s katerimi se želi bivši fant ali bivše dekle nekdanjemu maščevati in ga oz. jo osramotiti. Lahko gre tudi za obliko prisile, da partner nekoga ne bi zapustil ali celo izsiljevanje v zameno za še več fotografij ali denar. Stopnjuje pa se lahko tudi do vse do spolne zlorabe v živo.

Zakaj najstniki sodelujejo v sextingu?

 • Polovica najstnic navaja kot razlog za pošiljanje svojih golih fotografij pritiske fantov. Stanje je še posebej zaskrbljujoče, kadar je v razmerju neravnovesje moči ali ima eden v paru nižjo samopodobo.
 • Najstniki lahko svojo golo fotografijo pošljejo kot način spogledovanja s potencialnim partnerjem ali za komplimente od vrstnikov oz. kot trofeja za bahanje o razmerju. Nekateri fotografije pošiljajo za šalo ali kot izziv.
 • Pari lahko izmenjujejo fotografije kot dokaz zavezanosti ali kot del svoje romantične ali spolne aktivnosti.
 • Mladostnik se lahko ne zaveda, da ga je drugi fotografiral, na primer v kopalnici al v garderobi.

Kaj lahko storite kot starši?

Pogovor o sekstingu začnite preden pride do zlorab, tudi če verjamete, da vaš otrok va kaj takega nikoli ne bi bil vključen. Če ste otroku dali mobilni telefon, spletno ali drugo kamero, potem je že čas za pogovor na to temo. Dobro je pristopiti neobsojajoče in informativno. Odprt dialog dopušča, da vas otrok posluša in stvari pred vami ne skriva. Poslušajte, kaj o sekstingu meni, kaj se mu zdi primerno in kaj ne ter zakaj. Prav lahko se zgodi, da meni drugače kot vi.

 • Svojemu otroku povejte, naj ne dela intimnih fotografij ali vidoposnetkov ter nikomur ne dovoli, da jih dela.
 • Naučite ga, da ima pravico do zasebnosti in intimnosti ne glede na to, ali gre za problačenje pred uro telovadbe ali za zvezo s fantom ali dekletom.
 • Povejte mu, naj ne stori ničesar, kar bi lahko kadarkoli obžaloval.
 • Seznanite ga s tem, da vsebin, ko so poslane na splet, ni mogoče več nadzorovati ali izbrisati in bodo tam ostale za zmeraj. Podobno je tudi z aplikacijami (tudi Snapchat fotografije je mogoče shraniti in so že uničile številna življenja).
 • Pogovorite se o pritiskih, ki jih od vrstnikov prejema vaš otrok.
 • Spodbudite otroka, da neprimerne fotografije takoj izbriše in o njih lahko spregovori z vami.
 • Pojasnite mu, da je njegovo razvijajoče se telo čudovito, tudi če tega ne potrdijo všečki na socialnih omrežjih, prijatelji ali cela šola.
 • Seznanite ga s primeri zlorab in čustvenimi, pravnimi, socialnimi in drugimi posledicami, da se bo zavedal, kaj tvega, če sodelujejo v sekstanju.
 • Naj se zaveda, da poslana gola fotografija njemu ali nekomu drugemu lahko povsem uniči ugled (npr. pred profesorji na fakulteti, bodočim delodajalcem ali morebitnim bodočim partnerjem)

Sekstanje ni edina možna oblika zlorabe, ki ji je na spletu lahko izpostavljen vaš otrok. Spregovorite z njim tudi o spletnem zalezovanju, žaljivih komentarjih, grožnjah, trpinčenju in obrekovanju, nevarnosti lažnih identitet za privlačnimi fotografijami in drugih nevarnostih. Nasilje prek spleta, aplikacij in pametnih naprav je lahko mnogo hujše od fizičnega pretepa.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja