Kis – tako zelo uporaben?!

Thumbnail

Kis, ki ga v poletnem času pridno uporabljamo na takih in drugačnih solatkah se izkaže kot vseuporabno sredstvo v gospodinjstvu, celo domačemu zdravilstvu!

 

Ker tovrstni nasveti vedno pridejo prav, jih pa v vsakodnevnem tempu kajhitro pozabimo, smo pod člankom pripravili tudi obliko, ki jo lahko natisnete. Pa ne le zase – razveselite še svojo mamo in prijateljice. Da pa se list ne izgubi, priporočamo, da si ga nalepite na notranjo stran kuhinjske omarice (ali omarice, kjer hranite čistila).

OKROG HIŠE

1. Kis uničuje plevel: čisti kis našpricamo po plevelu, dokler se plevel ne posuši. Dejstvo, da se plevel posuši je uporabno še posebej kadar vam živce najedajo trave in pleveli med tlakovci. Seveda tudi “kisanje plevela” prakticirajte po ZKP (zdravi kmečki pameti 🙂 ) – sčasoma se namreč spremeni kislost tal, kar pa nekaterim rastlinam ne ustreza.

2. Večja kislost tal oz. prsti pa ustreza nekaterim drugim rastlinam, npr rododendronom, gardenijam in azalejam. Za zalivanje teh rastlin uporabimo mešanico kisa in vode: 120ml kisa se zmeša v 3,75l vode.

3. Kis preganja mravlje (pošpricajte okoli vrat, gospodinjskih aparatov, po površinah, kjer hodijo mravlje).

 

DOMAČE ŽIVALI IN RASTLINE

4. Kis odstranjuje smrad s psov: kužka natremo s kisom in ga speremo. Bodimo pozorni, da nima kakšnih ranic, ki bi ga pekle!

5. Za čiščenje srbečih pasjih uhljev: ušesa očistimo z mehko krpo, ki smo jo namočili z mešanico voda-kis.

6. Odganja mačke: področje, kjer vas moti zadrževanje mačk, poškropite s kisom.

7. Osvežuje rezano cvetje (1l vode + 2 žlici kisa + 1 žlica sladkorja).

ČIŠČENJE DOMA

8. Kis lahko uporabite za čiščenje tal: 3 dcl kisa v 8l vroče vode.

9. Odstranjuje vonj iz kuhinjskega odtoka: zlijte dobra 2 dcl v odtok 1x tedensko, pusti 30 minut, sperite z mrzlo vodo. Za odmaševanje odtokov pa stresite pest sode bikarbone v odtok, čez nalijte deciliter kisa in zaprite odtok za 20 minut. Sperite z vročo vodo.

10. Čisti, preprečuje razvoj glivic in bakterij in odstranjuje vonj iz hladilnika: uporabite 50:50 mešanico kisa in vode.

11. Čisti pomivalne stroje: 1L kisa dajte v pranje, tako zmanjšate nalaganje detergenta v notranjosti stroja. Pomembno je, da najprej pustite nekaj minut prižgan stroj, ker v začetku izčrpava vodo in kis dodate šele naknadno. Kisu lahko dodate tudi nekaj citronke.

12. Čisti nerjaveče jeklo (obriši s krpo navlaženo s kisom). Nerazredčenega uporabljamo za loščenje kroma.

13. Okna in ogledala: operite z mešanico kisa in vode. Zdrgnite s časopisnim papirjem do suhega (deluje antistatično, vi pa opravite nekaj telovadbe :)).

14. Vrata tuš kabine: zmočite gobo v beli kis in obrišite površino. Pustite delovati dalj časa nato zdrgnite in splaknite. Odstrenjuje ostanke mila in vodnega kamna.

15. Fuge v koplanici: napadite jih s kisom, sodo bikarbono in obrabljeno zobno krtačko!

16. Čiščenje stranišča: 1x mesečno dodajte deciliter kisa v stranišče tako, da ga oblijete in pustite delovati čez noč. Odstranjuje temne obroče in vodni kamen.

PREHRANA, KUHANJE, POMIVANJE

17. Odstranjuje vonj čebule: podrgni s kisom po prstih pred in po rezanju čebule.

18. Čisti in razkužuje kuhinjske deske: zbrišemo s čistim kisom.

19. Odstranjuje sadne madeže z rok: podrgnemo roke s kisom.

20. Pomaga pri odstranjevanju maščobe in vonja s posode: dodaj 1 žlico v vodo za pomivanje.

21. Odstranjuje madeže z loncev: v lonec z vodo dodaj 3 žlice kisa, kuhaj da se madež zmehča in ga je možno oprati.

22. Osvežuje plastične posode za hrano: košček kruha, napojen s kisom, pusti v škatli čez noč.

23. Čisti in odstranjuje vonj iz praznih kozarcev od majoneze, kumaric…: sperite s kisom, ko so prazni.

24. Osveži uvelo zelenjavo: namoči zelenjavo v 0,5l vode in eno jedilno žlico kisa.

25. Dodajte žlico kisa v gobovo juho, okus bo še boljši.

26. Žlica kisa v masi za vlečeno testo pomaga, da se testo lepše vleče in manj trga.

27. Poživlja telo, pomaga pri vzdrževanju telesne mase in je dobra opora pri hujšanju in raznih dietah: dodaj 1 žlico jabolčnega kisa v kozarec tople vode, dodaj malo medu, zmešaj in popij. Lahko tudi žlico jabolčnega kisa v hladno Radensko. Zelo osvežujoče! A nikoli ne pijte nerazredčenega kisa! 

 

NEGA

28. Mehča lase: v zadnjo vodo za spiranje dodaj eno jedilno žlico kisa. Pomaga proti prhljaju: zmešaj 2 žlici jabolčnega kisa, 2 žlici vode, 2 žlici olivnega olja, vmasiraj v lase, po 15-20 minutah operi lase s šamponom.

29. Pomirja suho in srbečo kožo: v kopel dodaj 2 žlici kisa.

 

ZDRAVILSTVO

30. Omili čebelji in meduzji pik: nanesemo čisti kis na mesto pika.

31. Lajša sončne opekline: narahlo namažemo alkoholni kis na opečeno kožo, ponovi po potrebi.

32. Pomirja boleče grlo: 1 čajno žličko kisa vmešaj v kozarec vode, grgraj, pogoltni.

33. Pomaga pri zdravljenju sinusnih in pljučnih vnetjih: dodaj 4 ali več žlic kisa v vlažilnik zraka.

34. Težave z glivicami na nogah: Zmešajte 1dcl kisa v lavor vode in namakajte noge. Počnite to več dni zaporedoma, dokler težave popolnoma ne izginejo.

 

VZDRŽEVANJE GOSPODINJSKIH NAPRAV IPD.

35. Odstranjuje neprijetne vonjave v kuhinji in čisti zrak: majhen lonec z vodo in kisom naj počasi vre na štedilniku.

36. Čisti grelce vode: zavri mešanico vode in kisa v grelcu, pusti stat 10 minut, operi do konca.

37. Čisti mikrovalovno pečico: v pečici kuhaj dobra 2 dcl vode + 4 žlice kisa. To bo zmehčalo umazanijo in odstranilo neprijetne vonjave

38. Topi rjo z vijakov in drugih kovinskih predmetov. Za daljši čas namočite v kis.

39. Odmašuje stare likalnike: dajte v vodni rezervoar 50:50 mešanico vode in kisa, obrnite na paro in ga pustite 5 minut pokonci. Izklopite, pustite da se ohladi, odstranite vodo iz rezervoarja.

40. Čisti zažganine z likalnika: v ponvi segrej 50:50 mešanico soli in kisa. S tem podrgnite po površini mrzlega likalnika.

41. Osvežuje pralni stroj: za redno vzdrževanje čistoče občasno zlijte cca 2 dcl kisa v stroj in dajte na pranje brez perila- odstranjuje ostnake praškov in vodnega kamna. Če to počnete prvič po daljnotrajnejši uporabi pralnega stroja, uporabite znatno večje količine (tudi do 2 L) kisa.

42. Čisti očala (očisti leče, s kapljico kisa vsako)

 

VZDRŽEVANJE OBLAČIL

43. Odstranjuje mucke z oblačil: dodajte 1dcl kisa v vodo za izpiranje.

44. Odstranjuje madeže: nežno jih natrite preden jih date v stroj.

45. Odstranjuje vonj po dimu iz oblačil: 3dcl kisa dodaj v kad vroče vode, obesi obleke nad kad.

46. Ojača moč pralnega praška, ohranja in poživi barve, mehča perilo (ker mehča vodo) – uporabite 1 dcl kisa, ki ga skupaj s pralnim praškom dodajte direktno v boben (na začetku pranja). Ker kis ojača moč praška, lahko količino pralnega praška znatno zmanjšate.

 

VONJ: Če vas moti vonj po kisu, mu lahko dodate eterično olje čajevca: deluje protivnetno, dezinficira, čisti zrak in spodbuja misli. 

NIKAR! Ne nanašajte in ne uporabljajte kisa na kamnitih površinah, kot so marmor, granit ali skrilavec. Odsvetuje se uživanje kisa pri dieti proti Candidi!

 

SEZNAM ZA TISKANJE LAHKO ODPRETE TUKAJ! >>klik<<

 

VIR: internet, naše izkšnje

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja