Kateri dve darili bom letos podaril ženi za valentinovo in za pepelnico hkrati

Foto: Freepik

Letošnji 14. februar s seboj prinaša zanimivo naključje. Sočasno se bosta na ta dan pokrila dva praznika, ki vsak na svoj način zaznamujeta tudi odnos med zakoncema. 

Pepelnična sreda (začetek postnega časa) in valentinovo.

Preden se povzdigne preveč obrvi v pojasnjevanju, kaj je sploh valentinovo in kako amerikaniziran je ta dan ter da imamo kristjani druge dneve, ko praznujemo medsebojno ljubezen, naj samo dodam, da ne glede na našo »pripadnost« temu dnevu, je valentinovo priložnost, da naredimo tudi nekaj za odnos med zakoncema, kot smo o tem na našem portalu že pisali.

Pametni napravi prepovejmo vstop v spalnico

A vrnimo se raje na to sovpadanje dveh praznikov. Pred vstopom v postni čas sva se z ženo udeležila vikend  seminarja (Ne)popolno starševstvo v organizaciji društva Družina in življenje. Ob vseh pričevanjih, ki smo jim bili tam priča, smo slišali tudi, da pametne naprave ne sodijo v spalnico. Nekaj, s čimer se verjetno velika večina strinja, a obenem vedno znova najdemo kakšen izgovor, zakaj pa vendarle pametni telefon najde svoje mesto na nočni omarici (pred tem pa v rokah) v spalnici. Meni osebno je bil telefon do sedaj tudi v vlogi budilke in seveda, ko sem zvečer določil uro za jutranjo budnico, sem »na hitro« še malo podrsal po zadnjih novicah ali pa objavah na družabnih omrežjih. Koliko časa sem temu namenil? Absolutno preveč. Ko sem na seminarju (ponovno) slišal, da je za odnos med možem in ženo ključno, da pametnim napravam prepovemo vstop v spalnico, se mi je obenem porodila ideja, kako s primernim darilom združiti letošnji pričetek posta in valentinovo.

Poceni, a dragoceni darili

Čeprav običajno darila podarjamo drug drugemu, sta letošnji darili za valentinovo darili za naju oba. Leseno stojalo za telefon in digitalna ura za v spalnico. Dva artikla, ki ju nekateri že lahko najdejo v svojih domovih, spet drugi pa ju za nizko ceno lahko kupijo v najbližji trgovini s tovrstnimi pripomočki ali pa stojalo izdelajo sami. Digitalna ura (budilka), s katero bom lahko ovrgel razlog, da moram imeti telefon tudi ponoči v spalnici in leseno stojalo, ki pa svoje funkcije ne opravlja le ponoči, ampak tudi čez dan.

Kolikokrat se zalotimo, da npr. popoldan iz dolgčasa v roke primemo telefon in pričnemo z nepotrebnim brskanjem po spletnih straneh, družabnih omrežjih itd.? Ali pa le preverimo elektronsko pošto. Ali pa na hitro odgovorimo v kakšno skupino, kjer smo povezani s prijatelji, družino, sodelavci … Upam si trditi, da v veliki večini primerov takšna uporaba pametnih naprav ni nujno potrebna, ampak ker je pametna naprava pri roki, nas pogosto potegne v svoj »čarobni« svet.

Upam si trditi, da v veliki večini primerov takšna uporaba pametnih naprav ni nujno potrebna, ampak ker je pametna naprava pri roki, nas pogosto potegne v svoj »čarobni« svet.

In temu služi preprosto leseno stojalo. Lahko ga opremimo tudi z napisom: »Tukaj počivam jaz!« in ko pridemo npr. iz službe ali pa otroci iz šole (v kolikor imajo svoje telefone), jih tam preprosto odložijo. Za kako dolgo? Za čim dlje, dokler naprave nujno ne potrebujemo. Vsekakor pa se mora naprava tam nahajati zvečer in ponoči, ko čas namesto njej posvetimo sozakoncu.

Darili za postni čas

Obe darili sta lahko tudi čudovit in simboličen vstop v letošnji post. Že hiter izračun, koliko časa bomo v postnem času (in seveda še dlje) namesto pametnim napravam lahko namenili družini (popoldan otrokom, zvečer v spalnici pa partnerjem), nam pokaže, kako zelo se to mini darilo izplača. Če npr. samo vsak dan 1 uro svoje pozornosti namesto telefonu namenimo družini, bo to do konca postnega časa več kot 45 ur. Ali pa da namesto zvečer obsediva vsak s svojim telefonom v roki, ta čas zakonca v spalnici nameniva za skupen pogovor, molitev, tudi telesno bližino. 🙂

S tem pa ne bomo podarili (fizično) darila za valentinovo v obliki budilke in stojala, predvsem bomo drug drugemu podarili tisto najdragocenejše, kar imamo – naš čas, našo pozornost in bližino.

Si predstavljate, da lahko s preprosto gesto v teh nekaj tednih pridobite toliko časa? In čeprav si ob vstopu v postni čas običajno ne podarjamo daril, je letošnje valentinovo lepa priložnost, da združimo oba dneva. S tem pa ne bomo le fizično podarili darila za valentinovo v obliki budilke in stojala, predvsem bomo drug drugemu podarili tisto najdragocenejše, kar imamo – naš čas, našo pozornost in bližino.

Naj bo blagoslovljen letošnji postni čas.

Več načinov, kako pametne naprave uporabljati, da podpirajo naše življenjske cilje in vrednote, najdete v knjigi Digitalni minimalizem, ki jo lahko dobite v naši založbi oziroma jo naročite na tej povezavi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja