Kako zopet prižgati iskro strasti v zakonu?

Vir: Unsplash

Številni pari po letih zakona opažajo upad strasti, pogovori in skupen čas zakoncev so namenjeni predvsem delu, opravkom, dejavnostim otrok in drugim aktivnostim vsakdanjika, medtem ko sta intimnost in strast pogosto potisnjeni na stranski tir. A to lahko spremenita.

Temelj je čustvena bližina

Ameriška terapevtka Terry Gaspard in sodelavka Gottmanovega inštituta, ki se ukvarja z raziskovanjem stabilnosti zakonov, poudarja, da dober (spolni) odnos temelji na čustveni intimnosti in bližini. 

Pari, ki si želijo dobrih spolnih odnosov, morajo najprej delati na čustveni povezanosti, se naučiti poskrbeti drug za drugega in svoje potrebe sporočati na ljubeč in spoštljiv način.

Če želijo obuditi svojo strast in ljubezen, se morajo zakonci obrniti drug proti drugemu in drug drugemu izkazovati empatijo, meni ameriški klinični psiholog dr. John Gottman.

Zakoncem priporoča, da se vzdržijo kritike in pripisovanja krivde ter jasno izrazijo svoje občutke.

Več držanja za roke, objemanja in nežnosti

Zakonci naj se več držijo za roke, se več objemajo in si izkazujejo nežne dotike, če želijo obuditi strast, še priporoča. Če to že počnejo, naj podaljšajo čas poljubljanja, objemanja in nežnih dotikov. Vse to partnerja pomirja, zmanjša stres in prinaša občutke sreče.

Strokovnjaki Gottmanovega inštituta priporočajo, da si par za dvorjenje in spolnost vzame čas in se ljubi počasi. Prav tako naj načrtuje čas za intimnost in se izogiba pogovorom o gospodinjskih opravilih in drugih obveznostih v spalnici.

Vse pozitivno pomaga, posebej pomembna sta pogovor in posvečen čas

Dr. Gottman pravi, da je vse pozitivno, kar počnete v odnosu, priprava na spolni odnos. Posebej pomemben je pogovor tudi o čustvih, ranljivosti in željah. Tudi spolnost je področje, kjer lahko zakonca drug o drugem vedno znova spoznata nekaj novega.

Strast pa je mogoče spodbuditi tudi z ustvarjanjem prijetnega vzdušja in skupnim časom, namenjenim le zakoncema, kot je zmenek, naj bo to s skupno večerjo, glasbo, pogovorom …

H globoki in strastni vezi v zakonu pa pripomore tudi, da se za to zavestno trudita oba zakonca, da obudita star običaj, ki jima je pomagal, si ustvarita kakšnega novega ter si prizadevata biti drugemu iskreno blizu.

Delno povzeto po gottman.com.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja