Kako veš, da si pripravljen na poroko?

Thumbnail

Kako veš, kdaj si pripravljen/a na poroko? Če želiš preveriti svojo zrelost ali svojo odločitev, ugotovi, ali se prepoznaš v naslednjih devetih trditvah …

Čas skupne hoje, v katerem sta oba naravnana v smer poroke, je čas velikega veselja, velikega upanja, a pogosto tudi čas velikih vprašanj, včasih dvomov: »Sva res za skupaj? Sem sploh pripravljen na zakon? Sva že zrela za poroko?« Noben pogovor in razmislek o tem v času skupne hoje in priprav ni odveč, prav nasprotno. In morda vama bodo pri tem – najprej vsakemu posebej, potem pa obema skupaj – v pomoč tudi spodnja vprašanja, ki jih je pripravila Tamara Rajakariar z Mercatorneta:

Torej meniš, da si pripravljen/a na zakon? Po čem lahko to prepoznaš?

1. Zavedaš se lastne vrednosti.

Vsi se soočamo z določeno negotovostjo in strahovi, ampak ob koncu dne bi se vendarle morali zavedati, da smo dragoceni, in v to verjeti, brez da bi za to potrebovali odnosu, v katerem bi se nam to potrjevalo. Ljubezen do sebe, ne glede na to, kako klišejsko in trapasto to utegne zveneti, pomeni tudi to, da z zavedanjem o lastni vrednosti v odnos nekaj prinašamo, namesto da odnos uporabljamo za izpolnjevanje lastnih potreb. Zavedanje lastne vrednosti pomeni tudi to, da ne boš nikomur dopustil, da bi s tabo slabo ravnal.

2. V odnosu si iz pravih razlogov.

S svojim pomembnim drugim si zaradi dolgoročnih, globljih razlogov. Veš, zakaj ga/jo ljubiš in povsem si zadovoljen ob misli (celo zelo srečen), da ti ne bo potrebno nikoli z nikomer več hoditi na zmenke – pika. Osebo, s katero si, spoštuješ, ljubiš, ji zaupaš, jo ceniš in nisi z njo zaradi nekih drugih razlogov, kot so recimo strah pred osamljenostjo, finančne potrebe ali strah pred spremembo življenja, kakršnega trenutno poznaš.

3. Želita si istih stvari v življenju in imata iste vrednote.

Življenje je dolgo obdobje. Zato je pomembno, da sta naravnana v isto smer. Čeprav ni nujno, da ima vsak človek, ki ga poznaš, isto življenjsko filozofijo kot ti, pa je dobro biti na isti valovni s človekom, s katerim si boš ustvaril družino in se z njim postaral. Pri tem mislim na pomembne zadeve (nič ni narobe s tem, če je tebi všeč čokoladni sladoled, njemu pa jagodni. To je čisto OK.) In če se trenutno ne strinjata glede nečesa pomembnejšega, se je bolje o tem pogovoriti čim prej in priti do nekakšnega soglasja ali kompromisa zdaj. Nenazadnje je zakon dovolj zahteven že sam po sebi!

4. Sta ekipa.

Seveda morata imeti čas tudi za lastna zanimanja in za svoje prijatelje, ampak na splošno pa sta vidva tista, ki sta v medsebojnem partnerstvu. Pomembne odločitve (in kup drobnih prav tako) vplivajo na vaju oba, zato morata oba vedeti zanje. Uspeh drugega je tudi tvoj uspeh in obratno – praznujeta dosežke drug drugega. Enotna sta na vseh frontah – če imata kako težavo, jo rešujeta neposredno drug z drugim in ne v pričo drugih ljudi.

5. Ponosna/en si nanj/o.  

Ne samo, da ti je bilo v velik ponos, ko si jo/ga prvič predstavil svoji družini in svojim prijateljem, ampak si še vedno blazno ponosen/a na svojo drugo polovico. To osebo zares občuduješ in ti je za zgled, v navdih, da si tudi sam boljši/a. O njej/mu dobro govoriš drugim. In seveda isto velja zanj/o.

6. Drug v drugem prebujata najboljše.  

Ali  drugi spoštuje in podpira to, za kar si v življenju prizadevaš in ti je v pomoč, ko skušaš to dosegati? Ali zaradi navzočnosti te osebe v tvojem življenju postajaš vse bolj oseba, kakršna si želiš biti, ali te pri tem ovira? Nekateri ljudje si želijo ob sebi nekoga, ki ga lahko obvladujejo, ampak to je velika težava. Oseba, ki je prava zate, ti bo povedala, kadar ne boš deloval v pravo smer (čeprav ji bo to težko) in ti bo pomagala, da se boš spet povrnil na pravo pot.

7. Skupaj sta že preživela kakšno težjo stvar.

Naj gre za to, da sta sa nazadnje izkopala iz kakšnega spora močnejša ali da sta si bila v oporo v težkih situacijah, do sedaj ni bilo vse rožnato in to je dobra stvar. Kako bi sicer lahko spoznal/a, kako se tvoja druga polovica sooča s konflikti ali skrbmi realnega življenja in kako bi vedel/a, da bo vztrajal/a bo tebi v dobrem in slabem? Potrebuješ nekoga, s katerim lahko skupaj tudi trpiš.

8. Prišel/a si že do spoznanja, da je v odnosu bistveno dajanje in ne prejemanje.

Gre za preprosto, a verjetno najbolj temeljno stvar: zdrav je tisti odnos, v katerem oba dajeta in ne sedita križem rok in čakata, da kaj dobita (in pri tem ne mislim, da daje vsak 50 %, ampak da dajeta oba 100 %!). Nikoli ne boste srečni, če ne boste znali biti nesebični (ali si za to vsaj prizadevati, navsezadnje nihče od nas ni popoln).

9. Si miren/a.

Ko si sam, te ne preplavljajo mučni dvomi ali strahovi glede vajinega odnosa. Po tem, ko vama je bilo lepo skupaj, ne prideš domov in se začneš počutiti nerazložljivo praznega. Prepričan si, da s tem, ko si z njim/njo, delaš pravo stvar, in, kar je tudi zelo pomembno, ljudje, ki so ti najbližji in te zelo dobro poznajo, nimajo večjih dvomov glede vajinega odnosa.

In čisto za konec še besede modre prijateljice, ki sem jo vprašala, kako je vedela, da je njen mož pravi zanjo: »Če bi imela z njim otroke in bi se meni kaj zgodilo, vem, da bi moje otroke vzgojil prav tako, kot bi jih želela sama.«

 

Vir: mercatornet.com
Prevod: Mica Škoberne

Foto: yuonline.co.uk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja