Kako spodbuditi otroško domišljijo?

Thumbnail

Naši otroci nas pogosto presenetijo z inovativnim pogledom na stvari. Kocka iz lesa postane grad, rolica papirja pa najprej teleskop, nato trobenta in spet raketa …

Na stvari okrog sebe lahko gledamo na dva načina. Lahko jih gledamo z očmi, tako da prepoznamo, kaj so v resnici. Lahko pa na stvari gledamo tudi z našo domišljijo. Tako jih vidimo kot to, kaj bi lahko bile. Kreativni ljudje to razumejo in s pridom uporabljajo. Albert Szant-Gyrgyi je to ubesedil z naslednjimi besedami: »Kreativnost pomeni videti, kar vsi vidijo, in misliti, na kar ni pomislil nihče.«

Kreativnost pomeni videti, kar vsi vidijo, in misliti, na kar ni pomislil nihče.

Dobra novica je, da imajo to sposobnost dveh pogledov tudi naši otroci. Z njo se rodijo. Slaba novica pa je, da ta sposobnost – kot  vsaka druga – z zanemarjanjem zakrni. Študije razkrivajo, da je povprečni odrasel veliko manj intuitivno kreativen kot povprečni otrok. A za to niti ne potrebujemo študij. Dokaz za to je že dejstvo, da nas naši otroci neprestano presenečajo z načini, kako vidijo predmete okrog sebe.

Kako lahko h kreativnemu pogledu na svet spodbujamo naše otroke?

Ilustrator Bruce van Patter ponuja kar nekaj nadvse uporabnih predlogov in vaj, kako se lahko skupaj z otrokom vadimo v domišljiji. Poskušajmo v oblakih prepoznati živali ali predmete. V preprostih risbah iščimo podobe, ki niso očitne na prvi pogled. Otroku narišimo enostavno obliko in naj on dokonča risbo. Ali pa dopolnjujmo risbo drug drugega v zanimivi igri “IGYFT”

                                                       

In najpomembnejše: za domišljijo naših otrok si vzemimo čas. Prisluhnimo jim in poskušajmo videti svet na njihov način. Kdo ve – morda sveta okrog sebe nikoli več ne bomo videli le z očmi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja