Kako se razvija otrok

Thumbnail

Razvoj je proces, skozi katerega gre vsak otrok. Ta proces vključuje učenje in obvladovanje veščin, kot so sedenje, hoja, govorjenje, poskakovanje in zavezovanje čevljev.

Otroci se naučijo teh veščin, ki jim imenujemo razvojni mejniki, med predvidljivimi časovnimi obdobji.

Otroci razvijajo spretnosti na petih glavnih področjih razvoja:

 1. Kognitivni razvoj To je otrokova sposobnost za učenje in reševanje problemov. Primer: pri dvomesečnem dojenčku to vključuje raziskovanje okolja z rokami ali oči, petletnik pa se že sooča s preprostimi matematičnimi problemi.

 2. Socialni in čustveni razvoj To je otrokova sposobnost za interakcijo z drugimi, vključno s samokontrolo in pomočjo samemu sami. Primer: nasmeh pri 6-tednov starem dojenčku, mahanje v slovo pri desetmesečniku, pri petletniku pa sodelovanje v igrah z ostalimi otroki.

 3. Govor in razvoj jezika To je otrokovo sposobnost za razumevanje in uporaba jezika. Primer: pri enoletniku to vključuje prve besede, pri dvoletniku poimenovanje delov telesa.

 4. Razvoj fine motorike To je otrokova sposobnost, da uporabe majhne mišice, še posebej svoje roke in prste, da pobere majhne predmete, pridrži žlico, obrne list v knjigi ali riše z barvico.

 5. Razvoj grobe motorike To je otrokova zmožnost za uporabo velikih mišic. Primer: šest mesecev star dojenček se uči sedeti ob opori, 12 mesečnik se uči postaviti na noge tako, da se prime za pohištvo, petletnik pa se uči preskočiti.

Kaj je razvojni mejnik?

Razvojni mejnik je sposobnost, ki jo otrok pridobi v določenem časovnem okviru. En razvojni mejnik je npr. učenje hoje. Večina otrok osvoji ta razvojni mejnik v starosti med 9 in 15 meseci.
Mejniki se razvijajo v določenem zaporedju. To pomeni, da bo otrok moral osvojiti nekatere sposobnosti, preden bo lahko razvil nove veščine. Na primer, otrok se mora najprej naučiti plaziti in dvigniti na noge, preden je sposoben hoditi.

Kateri so značilni mejniki ali spretnosti, ki se jih otroci učijo na različnih starosti?

Zdaj vemo, da naši možgani ob rojstvu niso v celoti razviti. Dojenčkovi možgani tehtajo približno eno četrtino teže odraslih možganov. Možgani se zelo intenzivno razvijajo v prvih nekaj letih življenja. V tem času se bo otrok učil vrsto novih veščin.
Ker otrok običajno doseže razvojne mejnike ali spretnosti v določenem časovnem okviru, lahko napovemo, kdaj bo večina otrok razvila določene spretnosti.

Kaj se zgodi, če moj otrok ne dosega razvojnih mejnikov?
Vsak otrok je individualen in lahko osvoji razvojne mejnike malo prej ali pozneje kot njegovi vrstniki. To je zato, ker vsak otrok je edinstven in se razvija s svojo hitrostjo. Na primer, otroci se naučijo hoditi kadarkoli med 9 in 15 mesecev starosti. Torej, če vaš 13 mesečni otrok še ne hodi, vam ni treba skrbeti, če se sicer plazi in postavlja na noge. Pridobil je znanje, ki je potrebno, da se nauči hoditi in kmalu bo shodil. Vendar, če imate 15 mesečnika, ki še ne hodi, bo morda koristil pregled pri pediatru, ki bo preveril, če ni kakšnih zdravstvenih ali razvojnih ovir. 

Kako lahko pomagam otroku pri razvoju?

Vsi starši želimo svojim otrokom, da bi bili uspešni in dosegli največ, kar lahko. Na razvoj vplivata dva dejavnika: geni in okolje. Eden od dejavnikov, ki vpliva na otrokov razvoj, so njegovi geni. Nekateri ljudje to poimenujejo narava. Geni npr. določajo, če otrok imel modre ali rjave oči, prav tako določajo, ali bo levičar ali desničar. Drugi dejavnik, ki vpliva na razvoj otroka, je okolje. To vključuje izkušnje otrok doma, v šoli in okolju, v katerem živijo. Nekateri ljudje pravijo temu vzgoja. Okolja lahko izboljša ali poškoduje otrokov genetski načrt. Na primer podhranjeni otroci morda ne bodo nikoli razvili svojega inteligenčnega potenciala, zaradi vpliva okolja na razvoj njihovih možganov.

Pogosto mislimo, da moramo kupite posebne igrače, glasbo in igre za spodbujanje otrokovega razvoja, vendar je za spodbujanje razvoja možganov bolj pomembno, da da otroku zagotovimo redne skupne vsakodnevne aktivnosti.

 • Dajte otroku veliko ljubezni in pozornosti. Ni važno, koliko je otrok star, ga vzemite v naročje, ga objemite in poslušajte, ter mu tako pokažite, koliko vam pomeni. 

 • Z otrokom se pogovarjajte, mu pojte, se igrajte z njim, skupaj jejta in berita. Vaš otrok bo odrasel z občutkom, da je za vas poseben in pomemben. Na ta način boste izvedeli veliko o njegovih interesih in sposobnosti. 

 • Berite, berite in še enkrat berite. Raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki jim starši veliko berejo, večji besedni zaklad kot drugi otroci. Branje pa otrokom odpira tudi nov pogled na svet, v katerem živimo.

 • Naučite se osnovnih starševskih veščin, s katerimi boste otroka vzgajali. Najpomembnejše so dosledna pravila, nagrajevanje vedenja, ki ga pri otroku želite, in posledice za vedenja, ki jih pri otroku ne želite 

 • Omejite čas gledanja televizije in filmov.

 • Zaprosite za pomoč, če jo potrebujete. Starševstvo je čudovito, vendar pa ni vedno enostavno.

 

© Copyright iskreni.net

Komentarji

 1. enoletnica
  Moja deklica,ki ima zdaj ravno 12 mesecev si izredno hitro zapomni stvari,ki ji jih povem in ze po samo eni ponovitvi jih ponavlja in jih ne pozabi naslednji dan..recimo ve kako se oglasajo zivali,kje je caj ali mleko,kateri predmeti so v hisi..ce so knjige na kupu prinese tocno to ,ki jo zahtevam itd,itd..Se pa tudi pogovarjamo v dveh jezikih,ker zivimo v Italiji in je moz Italijan.Razume oba jezika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.