Kako se od otroka varno posloviti

Thumbnail

Kako na poslavljanje gledajo otroci in kaj ob tem doživljajo? Kako jim starši pri tem lahko pomagajo? Morda pa je za primeren pristop potrebno najprej razumeti, kaj ob vsem tem doživlja osemmesečni otroček …

 

Draga mami in očka,

saj vesta, kako rad raziskujem. Nisem pa še dovolj star, da bi znal paziti nase. Ob sebi ves čas potrebujem odrasle ljudi, ki jih poznam in jim zaupam. Da bi me varovali in ščitili. Zdaj lahko razumeta moj protest, ko me pustita samega. Strah me je, da ne bosta prišla več nazaj. Zato pričnem jokati in postanem vznemirjen. Prav tako se ustrašim, ko se nekoliko bolj oddaljita od mene. Takrat se bojim, da bi se mi kaj zgodilo.

Vedno, ko od mene odideta ali ko vaju ne najdem dovolj hitro, protestiram, ker sem življenjsko odvisen od vaju. Med nami je močna čustvena vez, ki mi omogoča, da sploh lahko preživim. Tako ob ločitvi od vaju doživljam veliko stisko. Najbolj jo bom izražal, ko bom star okrog 14 mesecev.
Preko vezi z vama se v meni postopoma vzpostavlja občutek varnosti in sčasoma bom pogosteje odhajal od vaju, ker bom želel raziskovati. Ko pa bom od vaju predaleč in me bo postalo strah, bom v trenutku pritekel nazaj. V vajin objem, kjer je varno.

Pripravita me na varstvo …

Obstajajo načini, ki mi ločitev od vaju lahko olajšajo. Že veliko prej mi povejta, s kom bom preživel čas, ko vaju ne bo. Ko se bomo poslavljali, si vzemita čas. Pripovedujta mi o tem, kaj bom počel, medtem ko vaju ne bo. Pustita ob meni medvedka, ki ga imam najraje, in odejico, ki jo uporabljam doma. Ti predmeti mi dajejo večji občutek doma.

Ustvarita posebno rutino in se od mene vedno poslovita. Četudi bom takrat morda spal. In če se medtem ko sta vidva še tam, že zaigram z varuško, se ne odplazita ven mimo mene. Pozdravita me. Sicer se počutim zapuščen in prestrašen.

Zame so vajini odhodi izredno težki. Pogrešam vaju in ni mi enostavno, ko nismo skupaj. Zato mi po varstvu ali vrtcu dovolita, da ves preostali del dneva preživim z vama. Prav preko navezanosti na vaju se v meni vedno bolj utrjuje gotovost, da bosta vedno prišla nazaj. Da je svet varen in da nisem sam. Tako se bom vedno bolj in vedno dlje počutil prijetno in varno tudi, če ne bomo skupaj.

Vir: arfamilies.org

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja