Kako prepoznati dobro svetovalko za dojenje in kaj vprašati?

Thumbnail

Dojenje je podobno kolesarjenju. Nekateri so naravni talenti in jim takoj steče. Če pa ne bi šlo in bi se želeli naučiti kolesariti – na koga bi se obrnili?

Sprva najbrž na nekoga, ki zna res dobro kolesariti. Če to ne bi zadoščalo, bi najbrž poiskali strokovnjaka, ki dobro kolesari in ima tudi ustrezno izobrazbo, da bo znal oceniti, kaj nam dela težave. Le redko koga pa bi prepričal na primer nekdo, ki sicer ima formalno izobrazbo o kolesarjenju, sam pa še ni sedel na kolo (no, pri dojenju je sicer nekaj izjem, vendar so redke). Ko enkrat steče, je tudi kolesarjenje stvar občutka, pa vendar – intuitivni inštruktorji za kolesarjenje? Hm …

Uporabite zdravo pamet in občutek

Ko boste iskali pravo svetovalko za dojenje, ob kateri se boste počutile dovolj sproščeno, da ji boste zaupale svoje skrbi, jo obvezno povprašajte, ali ima osebne izkušnje z dojenjem: Kako dolgo je dojila? S katerimi izzivi se je soočala? Zahtevajte reference: Ali je certificirana oz. del mednarodno priznane organizacije (npr. La Leche League ali IBLCE)?

Ko iščete svetovalko, ne bi smeli imeti občutka, da vam hoče nekaj prodati ali posoditi. Pomagati bi vam morala odpraviti težave pri dojenju, kar običajno ne zahteva nobenih pripomočkov.

Slišala vas bo!

Dobra svetovalka za dojenje vam bo prisluhnila in najbrž zastavila kopico (pod)vprašanj. Bo spoštljiva, razumevajoča in potrpežljiva.

 

Ob dobri svetovalki za dojenje boste začutili, da vas (končno) nekdo res razume. Podprla vas bo, ne glede na to, kako se boste odločili.

Ne glede na to, kakšna je vaša težava, vam dobra svetovalka nikdar ne bo hitro rekla, da ne morete dojiti. Ženskam včasih rečejo, da morajo (začasno) prenehati z dojenjem zaradi bolezni ali zdravil ali preiskav, kar le redko drži.

Če se svetovalka zanaša samo na kontrolno tehtanje in vaše življenje podredi tiraniji tehtnice, najbrž to ne bo to.

Ali če vam reče, da dojite po urniku … (Več o tem sem že pisala: 

Kjer je volja, je tudi pot!

Svetovalke za dojenje ne smejo priporočati nobene znamke umetnega mleka ali nadomestka za materino mleko. Nastavki za dojenje in stekleničke se pri odpravljanju težav pri dojenju uporabljajo prepogosto in »na pamet«.

Pri težavah s pristavljanjem je potrebnega predvsem veliko potrpljenja, vztrajnosti in dobra tehnika.

Če je treba dohranjevati in vam svetovalka ponudi stekleničko, poiščite drugo mnenje. Obstajajo namreč drugi načini dohranjevanja, ki ne motijo dojenja in so dojenčku prijaznejši (npr. prstno hranjenje, kozarček, dohranjevanje na prsih s posebnim setom).

In kar je najpomembneje: ob svetovalki za dojenje se morate dobro počutiti, biti sproščeni in jo brez zadrege povprašati o vsem, kar vas muči.

 

Alenka Benedik, svetovalka za dojenje (IBCLC)
Alenka je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi tudi priprave na porod in pomoč po porodu.

Foto: magazine.nursing.jhu.edu, blog.medelabreastfeedingus.com

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja