Kako praznovati god z otrokom?

Thumbnail

Z možem sva se odločila, da bomo v najini družini obudili staro lepo navado in poleg rojstnih dni praznovali tudi godove. Hkrati pa sva se zavedala, da je god le drugačen osebni praznik kot rojstni dan. Kako ga torej zasnovati v »pravilnem« duhu?

Zakaj sploh praznovati god?

Praznovanje godu je priložnost, da se z otrokom pogovarjamo o nebesih in mu približamo življenje njegovega krstnega zavetnika. Je osebni praznik, pri katerem je glavni pomen duhovne narave in je za nas starše izvrstna priložnost, da z otrokom raziskujemo to bogastvo, ki ga skriva. Prav tako pa je godovni dan dan, ko skupaj z našim otrokom praznuje še njegov zavetnik in se lahko v duhu pridružimo temu nebeškemu slavju.

Darila – da ali ne?

Odločila sva se, da se bomo v družini ob godu obdarovali – s knjigami. Otrok, ki bere, bo postal odrasli, ki misli. Knjiga naj bo primerna otrokovi starosti in ker sem si želela, da je v vsebini usklajena s praznikom, duhovna. Izbrala sem knjižico Sveti Angel Dragice Šteh.

Sinu sem že dan prej razložila, da bomo praznovali njegov god in da je to dan, ko z njim praznujejo še vsa nebesa, še zlasti sv. Oliver, ki nanj še toliko bolj budno pazi. Povedala sem mu tudi, da je ravno sv. Oliver zanj poslal darilo. In to iz nebes! In da so bili angelčki poštarji, ki so paket dostavili! V pripovedi sva res oba uživala. 🙂

Na prvi strani knjižice je sina čakalo še sporočilo in posvetilo sv. Oliverja.

Sveta maša

Ni lepšega kot praznovati god še s sveto mašo. Z Bernardom, kaplanom iz Ribnice, sem se dogovorila za mašo, ki jo je obhajal samo za našo malo družinico in našega slavljenca, ki sva ga želela kar se da vključiti.

Pri darovanju je na oltar prinesel skrinjico, v katero je pripravil stvari, ki so mu pomembne – avtomobilček, luknjač, ki ga je ravno tisti dan našel v pisarniškem predalu, in ob moji sugestiji še nekaj fotografij naše družine in njega.

 

Še nekaj idej

  • Starejši otroci lahko sami sestavijo molitev k njihovemu zavetniku in se mu še posebej priporočijo v kakšni večji zadevi, ki jih čaka v prihodnjem letu.
  • Prižgete lahko krstno svečo.
  • Če o svetniku obstaja kakšen film, si ga lahko pogledate.
  • Lahko poromate v kraj, kjer je svetnik živel.
  • Otroku lahko pripovedujete zgodbe o njegovem zavetniku. 

Foto: družinski arhiv

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja