Kako obvarovati otrokovo hrbtenico pred pretežko šolsko torbo?

Vir: Freepik.com

Nekateri starši opažajo, da so šolski nahrbtniki vse večji in težji. Tveganja za zdravje niso zanemarljiva, toda kaj lahko storimo?

V zadnjih nekaj dneh (sicer pa skoraj vsako leto v obdobju začetka šolskega leta) po spletu kroži novica o mamici dveh osnovnošolskih hčera, ki je pozvala šolsko ministrico in druge pristojne, naj si vsakodnevno na hrbet oprtajo slabih sedem kilogramov težek šolski nahrbtnik, kot morata to početi njeni hčeri.

Velikost in teža šolskih nahrbtnikov je pogosto nesorazmerna z otrokovo rastjo, njihova hrbtenica pa je ob tem neustrezno obremenjena. Toda, ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled … Marsikaj lahko starši in otroci sami naredijo za to, da bi bila šolska torba lažja, predvsem pa da njeno prenašanje ne bi puščalo dolgoročnih posledic.

Šolsko obdobje je odločilno za zdravje hrbtenice!

V obdobju med 6. in 12. letom starosti otroka se vrši pospešena rast in izgradnja mišično-skeletnega sistema. Če v času razvoja to mlado telo preveč obremenimo, lahko povzročimo številne nepravilne krivine hrbtenice, ki bodo povzročale težave tudi v zrelem obdobju.

(Pre)težki šolski nahrbtniki in nepravilno nošenje so zagotovo eden izmed ključnih vzrokov, ki pripomorejo k temu, da že majhni otroci tožijo o bolečinah v ledvenem, prsnem in vratnem delu hrbtenice.

Kakšne težave lahko povzroči preobremenitev otrokove hrbtenice?

Dolgotrajna in neenakomerna obremenitev hrbtenice lahko privede do slabe drže. To lahko opazimo, če otroka pogledamo s strani. Gre za zgolj navidezno zgodnjo deformacijo, ki jo lahko izboljšamo že s tem, da otroka opominjamo, da se vzravna. To storimo tako, da ga postavimo pred ogledalo in mu pokažemo kako se pravilno vzravna. Vendar pazimo na to, da drža ne bo prisilna.

Pogosta obremenitev hrbtenice lahko povzroči tudi, da se otrok avtomatsko z rameni nagiba naprej. Sčasoma to lahko privede do izbočenosti zgornjega dela oziroma kifoze hrbtenice.

Marsikaj lahko starši in otroci sami naredijo za to, da bi bila šolska torba lažja, predvsem pa da njeno prenašanje ne bi puščalo dolgoročnih posledic.

Velika težava se pojavlja tudi pri otrocih, ki nosijo svoje nahrbtnike samo čez eno ramo. Da bi izravnali dodatno težo, se naslanjajo na eno stran in s tem nesimetrično obremenjujejo hrbtenico. Ob tem se pogosto pojavijo spremljajoče bolečine v spodnjem in zgornjem delu hrbtenice. Obenem so obremenjeni tudi vrat in ramena. To lahko privede do ukrivljenosti enega dela ali celotne hrbtenice v eno ali drugo stran oziroma skolioze.

Tudi ozke in tesne naramnice nahrbtnika povzročajo težave. S pritiskanjem na živec namreč lahko privedejo do ščemenja, odrevenelosti in občutka nemoči v rokah.

Dr. Karen Jacobs, klinična profesorica na bostonski univerzi opozarja, da lahko nošnja (pre)težkega šolskega nahrbtnika prispeva tudi h glavobolom in težavam s koncentracijo v šoli.

Tudi v zadnjem času priljubljeni šolski nahrbtniki s kolesi niso najboljša odločitev. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da je hrbtenica ob vleki nahrbtnika za sabo asimetrična, kar lahko pripelje do poškodb. Poleg tega takšen nahrbtnik navadno še dodatno napolnimo z nepotrebnimi stvarmi, otrokova hrbtenica pa je ob dviganju le tega še bolj obremenjena.

Kako težek nahrbtnik je pretežek?

Po priporočilu zdravnikov je zgornja meja teže šolskega nahrbtnika do 15 odstotkov otrokove telesne teže. Tako teža šolskega nahrbtnika, ki si ga na hrbet vsakodnevno oprta tretješolec, ki običajno tehta približno 30 kilogramov, ne bi smela presegati 4,5 kilograma.

Kaj lahko storimo?

Nekaj nasvetov za bolj pravilno nošenje šolske torbe in vpliv na njeno težo:

  • Nahrbtnik mora biti v prvi vrsti primerne velikosti glede na otrokovo telesno zgradbo.
  • Nameščen naj bo na primerni višini in tesno ob hrbtu. Pazimo tudi, da se naramnice ne dotikajo vratu.
  • Težje stvari zložimo v sredino nahrbtnika in bližje hrbtni strani, tako bomo težo razporedili čim bližje težišču telesa.
  • Če ima nahrbtnik trebušni ali prsni trak, naj ga otrok zapne. Trakovi pripomorejo k enakomernejši porazdelitvi teže in preprečujejo, da bi nahrbtnik med hojo udarjal v hrbet.
  • Pomembno je, da otroci s sabo vzamejo le tisto, kar zares potrebujejo! Tudi plastenka, napolnjena s tekočino, predstavlja dodatno težo. Bolje je, da otrok vzame s sabo prazno plastenko in jo nato napolni v šoli.
  • Najbolj smiselno je težke učbenike in druge stvari, ki jih otrok doma ne potrebuje, skladiščiti v šoli (če je to možno). Sicer pa naj za vsak dan pregleda urnik za naslednji dan in s sabo vzame resnično tiste učbenike, delovne zvezke, zvezke in pripomočke, ki jih bo naslednji dan potreboval (po mnenju učiteljev je slaba priprava na šolski dan ključna za to, da so torbe pretežke) in s sabo po nepotrebnem ne nosi stvari, ki jih ne potrebuje za pouk.
  • V primeru pojava slabe drže ali druge nepravilnosti, sta zgodnja obravnava in zdravljenje ključnega pomena. Zato opazujmo otrokovo držo in pravočasno ukrepajmo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja