Kako naj kot mama na porodniški ali doma z otroki ostanem konkurenčna na trgu dela?

Foto: Canva

Čeprav obstaja množica razlogov, zaradi katerih je mama odličen kader že zato, ker je mama, je (dolgotrajno) materinstvo žal marsikaj razlog za to, da mnoge mame zaradi dolgotrajne odsotnosti na trgu dela težje najdejo delo. A obstajajo mnogi načini, kako ohraniti konkurenčnost na trgu dela kljub porodniški, letih skrbi za otroke in ločenosti od službe. Mi vam jih predstavljamo deset.

Ne nehajte delati, kar vas veseli. Poiščite način, kako vaše najljubše aktivnosti vtkati v 24-urno delo materinstva. Tako boste ohranili iskrico delovnega zanosa in se zavedali, kdo ste bili, preden ste postali mama.

Vrnite se v šolo. Odpihnite prah iz učbenikov ali študijske literature in se učite vsaj nekaj časa v tednu. Pomembno je poznati najnovejša dognanja in smernice na vašem področju. Učenje bo vaše možgane zaposlilo tudi s čim drugim kot je razmišljanje o tem, kdo mora kdaj jesti, spati, se umiti in preobleči ter kaj je še treba postoriti. Morda vam bo dalo energijo in navdih.

Ostanite povezani s sodelavci. Seveda niste več vsakodnevno z njimi, a vseeno vam ni treba z njimi prekiniti vseh stikov. Pozdravite jih po smsu ali preko socialnih omrežij, povabite jih na pijačo. Družabno življenje vam bo koristilo, prav tako ohranjanje stikov s sodelavci, preko katerih boste ostali »na tekočem«.

Ponudite učenje. Lahko učite sošolce vašega otroka, izvajate delavnice, inštrukcije, aktivno varstvo … vse to lahko okrepi vašo strast in življenjepis.

Pridružite se poklicnemu združenju. To vam omogoča, da ste s podobno mislečimi ljudmi, ki jih veselijo podobne reči, kot vas. To je odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi, mreženje in izhod iz hiše – ne da bi morali peljati voziček ali smeti.

Poiščite način, kako vaše najljubše aktivnosti vtkati v 24-urno delo materinstva.Pogovorite se z drugimi mamami v isti situaciji. Nič ni boljšega od nasvetov tistih, ki že hodijo v vaših čevljih. Naslednjič, ko se vaši otroci igrajo v parku, se pogovorite z mamami v bližini, da dobite občutek, kako pa one ostanejo povezane s svojimi preteklimi karierami. Morda boste odkrili res dobro idejo, ki jo lahko prilagodite, da bo ustrezala tudi vam.

Postavite si izziv. Postavite si majhne tedenske (ali mesečne) cilje, da bosta vaš um in ustvarjalnost izzivana To ni le odličen način, da izrazite svojo izvirnost, pomagal vam bo tudi pri tem, da se premaknete naprej – tako osebnostno kot profesionalno.

Ostanite družabni. Lahko preko Facebooka, Twittera ali pristnostjo v medijih. Vsekakor pa priporočamo tudi družabnost v živo. Svojega bodočega delodajalca lahko srečate v parku, trgovini, pri zdravniku …  nenazadnje je tudi družabnost lahko cenjena socialna veščina 🙂

 

Poiščite fleksibilno delo. Ni ga boljšega načina, da ostanete konkurenčni na trgu dela, kot da ste dejansko na trgu. Poskusite najti delovno mesto za krajši delovni čas, ki vam bo omogočilo, da delate, kadar želite, vendar še vedno ostanete doma v družini. Tako boste imeli najboljše iz obeh svetov.

Posodobite svoj LinkedIn profil in življenjepis. Ne zapustite svojih profesionalnih profilov in posodabljanja seznama znanj, kompetenc in izkušenj. Dopolnite manjkajoče in pretekle delodajalce zaprosite za priporočilo. Ko boste iskali delo, si boste hvaležni. Prijeten čas materinstva, dokler je še edina služba! 🙂

Imate še kakšen predlog ali idejo za druge mame? Zapišite ga v komentar!

Delno povzeto po: parents.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja