Kako med zdravstvenimi delavci najti angela varuha?

Thumbnail

Doječe matere se v primeru težav ali vprašanj, povezanih z dojenjem, pogosto zatečejo po pomoč k zdravstvenim delavcem. Logično! Žal nemalokrat odidejo razočarane.

Dojenje je še kako povezano z zdravjem, žal pa je prepričanje, da naj bi zdravstveni delavci vedeli več o dojenju kot drugi ljudje, lahko zmotno. Mamice so nemalokrat razočarane in začudene, ker niso deležne podpore, kakršno dejansko potrebujejo.

Večina zdravnikov, sester, babic idr. pravi, da podpirajo dojenje, kar na načelni ravni nedvomno drži. V praksi se dostikrat zatakne.

Večina zdravnikov, sester, babic idr. pravi, da podpirajo dojenje, kar na načelni ravni nedvomno drži. V praksi se dostikrat zatakne. Že res, da v porodnišnicah, bolnišnicah in zdravstvenih domovih visijo napisi Novorojenčkom prijazna porodnišnica, Dojenju prijazna zdravstvena ustanova ali poster 10 korakov do uspešnega dojenja.

Ko pa se zatakne (včasih tudi zaradi nevednosti), se pokaže realno stanje, ki roko na srce, ni rožnato.

Na kaj moramo biti pozorni, kaj vprašati?

Razglejte se! Poglejte po ordinaciji, sestrski sobi in čakalnici. Koledarji, pisala, lončki, skodelice, držala, okraski, blokci, plišaste igrače, posterji … So polni logotipov proizvajalcev umetnega mleka in otroške hrane?

Ko vam dajo v roke informativno ali izobraževalno gradivo: Kdo je omogočil, financiral izdajo? Okoli denarja se svet vrti in zaslužki z umetnim mlekom so biznis, vreden milijone!

Si vzamejo čas?

Ali zdravstveni delavec nameni dovolj časa, da vaju z dojenčkom obravnava celostno, opazuje kot biološko, sociološko enoto? Vajino interakcijo. Dojenje. Se počutite sproščeno?

Kakšno izobrazbo oz. osebne izkušnje z dojenjem imajo?

Pogrešam statistike izključno dojenih otrok ob odpustu iz porodnišnice, kar bi bil odličen kazalnik kakovosti, vendar o tem kdaj drugič.

Ne pustite se zavesti nazivu Novorojenčkom prijazna porodnišnica ali Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. To žal še ni zagotovilo za učinkovito podporo po porodu. (Osebno pogrešam statistike izključno dojenih otrok po odpustu iz porodnišnice, kar bi bil odličen kazalnik kakovosti, vendar o tem kdaj drugič.)

Pred porodom se pozanimajte, ali boste lahko imeli novorojenčka nenehno ob, pri ali na sebi. V porodni načrt napišite, kakšno poporodno oskrbo si želite. Pozanimajte se glede vsakodnevnih rutin: Kje izvajajo preglede in nego dojenčkov – v sobi (idealno) ali kje drugje (večje tveganje bolnišničnih okužb)?

Mimogrede opazujte tudi osebje: Si umiva in razkužuje roke ob vstopanju v sobo, stiku z mamico, dojenčkom ipd?

Kakšna vprašanja zastavljajo: Jih zanimajo samo grami in centimetri? Teža je pomembna, ni pa vse. Kaj pa število polulanih in pokakanih pleničk? Otrokovo obnašanje in razpoloženje? Napake pri tehtanju so zelo pogoste, ker je teža določena na različnih tehtnicah ali pod različnimi pogoji.

Ali vam za vsako malenkost predlagajo rešitve »za vsak slučaj« (še malo dodatka, čaja ipd.; o tem več v prispevku »Samo malo dodatka«)? Takšne »rešitve« ne rešijo osnovne težave, če ta obstaja.

Koliko mamic izbranega pediatra doji in kako dolgo? To bi bil zgovoren podatek. Naj vam ne bo nerodno vprašati.

Nič hudega, če ne gre …

Vam dokaj brezbrižno rečejo, če dojenje pač ne steče, potem pa »po flaški«, saj bo otrok tudi tako »gor zrasel«? Da ni panike: če ne gre, pač ne gre. (Obenem pa si ne vzamejo časa za opazovanje vašega dojenja.)

 

Če dajejo prednost določeni znamki adaptiranega mleka, upravičeno dvomite. Ni dokazov, da bi bilo katerokoli umetno mleko boljše od drugega. Večina vrst adaptiranega mleka je iz kravjega mleka, ki je najpogostejši alergen.

Če vam v porodnišnici rečejo, da dajte otroka »na štacijo«, da si boste odpočili: To pomeni posredno miniranje dojenja. Ljudje smo sesalci, zato vsaj v prvih dneh in tednih potrebujemo neposreden in neomejen dostop do maminih prsi.

Če vam rečejo, da vaše mleko nima nobene vrednosti (več), povprašajte, kakšna je sestava tega mleka. Kako pa bi lahko vaše telo tvorilo mleko brez vrednosti?

Če pogledajo vaše prsi, še preden se otrok sploh pristavi, in zmajujoč z glavo izjavijo nekaj kot je: »Ojoj, s temi bradavicami …« Za temi besedami se skriva razlaga: prevelikimi, premajhnimi, ploskimi, neizrazitimi, predolgimi, prekratkimi itd.

Ne ustrašite se. Tudi z vdrtimi bradavicami je mogoče dojiti. Naj se vam ne podre svet, če partnerja pošljejo v lekarno po nastavke … Čeprav jih uporabljajo vse povprek in pogosto neutemeljeno, nastavki sami po sebi niso slabi. Seveda če zdravstveni delavec ve, v katerem primeru, kako dolgo in zakaj jih uporabljamo.

Če vam rečejo, da vaše mleko nima nobene vrednosti (več), povprašajte, kakšna je sestava tega mleka. Kako pa bi lahko vaše telo tvorilo mleko brez vrednosti? Vodeno, nekalorično ali celo živčno mleko? Vemo, da sploh še ne vemo, kaj vse je v materinem mleku: definitivno pa večine tega v adaptiranem mleku ni.

Doječe mamice poleg točnih informacij potrebujejo predvsem razumevanje in iskreno podporo.

Če vam rečejo, da ni v redu, če otrok zaspi na prsih ali se samo crklja, mirno vprašajte, zakaj ne. Tudi, če se samo crklja: kaj ni fantastično, da poleg tega dobiva tudi vaše mleko?

Če vam rečejo, da vas dojenje izčrpava, pamet v roke: Kako to, da je človeštvo preživelo vse do danes? In to v tisočletjih nepismenosti, brez spleta, pametnih telefonov ali knjig. Obenem pa so bili do približno pred 100 leti otroci na prsih deležni vsega: hrane, topline, varnosti.

Če vam rečejo, da je hranjenje po steklenični lažje od dojenja, ne drži: Raziskave na nedonošenčkih so pokazale, da je hranjenje po steklenički znatno bolj stresno in naporno. Pri dojenju so premori, da si dojenček odpočije, se nadiha … Poleg tega je otroka v dojenje nemogoče prisiliti, s stekleničko pa je drugače.

Več o možnosti pomoči pri dojenju v Sloveniji v prispevku:
Kakšna pomoč pri dojenju je na voljo pri nas?

 

Alenka Benedik, svetovalka za dojenje (IBCLC) Alenka je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi tudi priprave na porod in pomoč po porodu.

 

Foto: uchealth.com, kidbe.ru

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja