Kako je z dodajanjem D-vitamina pri dojenih otrocih?

Thumbnail

Mnogi starši se sprašujejo, zakaj je treba dojenčkom dajati D-vitamin. Ali pri dojenih otrocih ne zadošča D-vitamin v materinem mleku ali pa izpostavljenost sončni svetlobi?

 

Onesnaženo okolje in sodoben življenjski slog

Številni strokovnjaki z najrazličnejših področij so mnenja, da je zaradi onesnaženega okolja in sodobnega načina življenja pomanjkanje D-vitamina pogost pojav pri vseh starostnih skupinah, zato je priporočljivo uživanje prehranskih dopolnil z D-vitaminom.

D-vitamin je ključnega pomena za ohranjanje zdravja. Pomanjkanje je povezano s povečanim tveganjem za številne kronične bolezni (npr. vnetja, sladkorno bolezen, multiplo sklerozo, demenco, astmo, migreno), debelost, nespečnost, srčno-žilne bolezni, raka, avtoimunske bolezni, preeklampsijo itd. ter večjo umrljivost.

Enotnih priporočil ni

Če mati jemlje 6.400 ME D-vitamina dnevno, bo v njenem mleku dovolj D-vitamina, ki bo pokril potrebe dojenega otroka – to pa je obenem tudi alternativa za dodajanje D-vitamina dojenčku.

Zaenkrat ni univerzalnih priporočil glede količine D-vitamina, ki bi jo bilo treba dnevno zaužiti poleg prehranskega vira D-vitamina in zadostne izpostavljenosti soncu v poletnih mesecih. Dodajanje D-vitamina je priporočljivo v celotnem življenjskem ciklu, posebej v času dojenja.

Nemške referenčne vrednosti iz leta 2012 svetujejo 400 mednarodnih enot (ME) D-vitamina dnevno za vse dojenčke v prvem letu življenja, nato pa 800 ME dnevno za vso populacijo. Nekateri strokovnjaki priporočajo bistveno večje odmerke – več tisoč mednarodnih enot dnevno (odvisno od našega stanja oz. morebitnega pomanjkanja, ugotovljenega z laboratorijskim testom).

Koliko D-vitamina mora jemati mati, da ga bodo v mleku dovolj za otroka?

D-vitamin je topen v maščobi, zato dobro prehaja v materino mleko. Doslej ni bilo jasno, koliko D-vitamina bi morala jemati doječa mati, da bi ga bil dovolj deležen tudi dojenček.

Nedavno objavljena kontrolirana, dvojno slepa in randomizirana študija je pokazala naslednje: če mati jemlje 6.400 ME D-vitamina dnevno, bo v njenem mleku dovolj D-vitamina, ki bo pokril potrebe dojenega otroka – to pa je obenem tudi alternativa za dodajanje D-vitamina dojenčku.

Viri:

Pediatrics, Maternal Versus Infant Vitamin D Supplementation During Lactation: A Randomized Controlled Trial 
Benedik E., Fidler Mis N., Nova priporočila za vnos vitamina D 
Vitamin D Supplements

Foto: pregnancyandbaby.com

Alenka Benedik je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi tudi priprave na porod in pomoč po porodu.  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja