Kako je Taizé povezal Ljubljano, naše župnije in družine s kristjani iz vse Evrope

Foto: Tomo Strle/CITRUS

Pred nekaj dnevi smo se poslovili od dveh mladih Poljakinj, taizéjskih romark, ki sta štiri dni bivali pod našo streho. Spali sta v našem mini kabinetu, na jogijih na tleh. Skupaj smo jedli zajtrk, klepetali in si pripovedovali zgodbe, se učili poljskega očenaša. Osem ljudi se nas je vrstilo v eni kopalnici, zjutraj smo hiteli, da smo pravi čas ujeli jutranjo taizéjsko molitev. Z eno od njih smo se pogovarjali po angleško, z drugo, ki ji jeziki niso ležali, smo se smejali in si govorili: »Okej? Okej!« V Stožicah smo se čakali pod številko B19, da smo šli po večerni molitvi skupaj domov.

Čeprav skupaj nismo preživeli veliko časa, smo se ob odhodu na dolgo objemali. Mož, ki ju je z avtom odpeljal v Stožice na zbirno mesto njunega avtobusa, je povedal, koliko slovenskih družin je tja pripeljalo svoje goste, čeprav naj bi romarji načeloma uporabljali javni prevoz. V teh nekaj dneh se je po Sloveniji stkalo na tisoče globokih vezi. Globljih, kot smo si lahko predstavljali.

Foto: Tomo Strle/CITRUS

Množični dogodek kljub medijskemu molku

V dneh pred novim letom je Ljubljana z okolico dihala Taizé. Vsaj slovenski kristjani so ga. Če ste spremljali osrednje medije, je šla novica skoraj mimo njih. Rajši so pisali o tem, da se je v Velenju podražil odvoz odpadkov in da bosta na slovenskih smučiščih pomagala dva hrvaška policista (prim. portal MMC). O pet tisoč mladih iz vse Evrope, o veličastnih večernih molitvah v Stožicah, kjer se je zbralo do deset tisoč ljudi, o neverjetnem številu prostovoljcev, odlični organizaciji, sodelovanju katoliške, pravoslavne in protestantske cerkve, o mladih, ki molijo za mir in hkrati spoznavajo slovensko kulturo … Skoraj nikjer besede. Kristjani smo marginalna novica. Ali pa se mediji bojijo vpliva, ki ga imajo vsi ti mladi na družbo?

Foto: Tomo Strle/CITRUS

Ampak Ljubljano z okolico je kljub medijskemu molku preplavil Taizé. Ravno takšno srečanje smo potrebovali, da se izvijemo iz pokoronske apatije in preštevanja svojih zdesetkanih vrst. Število aktivnih kristjanov je v teh dneh namreč postalo zelo očitno. Tudi če marsikdo iz objektivnih razlogov doma ni mogel sprejeti romarjev, je bil ves živi del župnije tako ali drugače vpet v Evropsko srečanje mladih. Pri pripravi glasbe, peciva, organizacije, obisku molitev, skupnem silvestrovanju … Čudovito je bilo gledati, kako smo kristjani stopili skupaj. Najprej župnije. Potem kristjani iz širše okolice Ljubljane. Kristjani različnih veroizpovedi. In nazadnje kristjani iz vse Evrope. Enotni in povezani v slavljenju Boga.

Foto: Tomo Strle/CITRUS

Kristjani znamo biti sol zemlje

Večina gostiteljskih izkušenj je bila podobnih: bili smo navdušeni nad prijaznostjo, odprtostjo in urejenostjo mladih romarjev. Na dogodkih je vladal spoštljiv red. Povsod je bilo čutiti veselje in povezanost. Ob nekaterih mladih smo ostali odprtih ust zaradi njihove globoke in predane vere. Drugi so bili na poti iskanja ali pa jih je najbolj zanimalo spoznavanje nove dežele. Ampak tudi to – dialog, druženje, skupno bivanje – je Cerkev. Naši otroci, ki so imeli privilegij izkusiti taizéjski duh, že nestrpno čakajo, da bodo polnoletni in se bodo tudi sami podali na takšno silvestrovanje. Meditativni taizéjski spevi so poglobili vezi med nami in nas približali Bogu.

Kaj smo ugotovili? Da znamo biti kristjani sol zemlje. Več nas je, kot si mislimo, in naša vera je trdna. Slovenija ima zdrave temelje, odprto srce in globoko krščansko identiteto. Skupaj z mladimi kristjani iz vse Evrope pojemo: »V tebi je izvir življenja, v tvoji luči vidimo luč.«

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Jaz bom pa samo to povedala: vsi vemo,kakšne medije imamo. Tudi na rtv in drugih medijih so zagotovo verni zaposleni,kajne? Zakaj niso pisali o tem dogodku? To je zanimivo.

  Je kar nekaj medijev govorilo o dogodku,tako da prosim,vsi pa se zavedamo,v kakšni državi živimo. Tisti,ki so želeli to spremljati,so zagotovo to spremljali.

  Vi na iskreni net,pa Domovina,radio Ognjišče non stop krivdo iščete nekje drugje. Stalne žrtve ste.

  Bom malo sarkastična. Mogoče se lahko zahvalite ljubljanskemu šerifu,ki se ga ves čas kritizira (jaz ga od vseh politikov najbolj ne maram),da je dal na razpolago Stozice,kjer ljudje se zdaj verjetno niso dobili plačila ta delo,se zdaj nekatere stvari tam ne funkcionirajo,tudi samomore so podizvajalci delali.
  Kok pa je bilo treba Jankoviću plačati za najem Stozic za te dneve,samo vprašam?

  Se zelo čudim,da se sprašujete,kako mediji niso pisali veliko o tem dogodku. Ko se govori o pedofiliji in zlorabah v cerkvi,tudi katoliški mediji niso najbolj zgovorni kajne,se pa drugi bolj razpisejo? Kar poglejmo Marka Rupnika na primer.

  1. Lucija, Domovina, radio Ognjišče in Domovina pričakujejo,da bi se o Taizejskem srečanju v Ljubljani pisalo večkrat na dan.
   En članek za njih ne pomeni ničesar očitno.
   Cels Slovenija je bila seznanjena s tem dogodkom,zato ne razumem,kako lahko rečejo,da mediji niso poročali,ker je bil povsod kak članek.

   1. Ko je nek športni dogodek, se ga pokriva od začetka do konca. Nisem še zasledil -> “V naši vasi imajo športniki olimpijske igre” – prvi in zadnji članek na to temo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja