Kako je igrati Kristusa na križu?

Thumbnail

Bliža se vrhunec postnega časa. Posebna izkušnja podoživetja Jezusovega trpljenja je obisk pasijona. Še bolj neposredno pa se velikonočni dogodki dotaknejo vseh, ki v pasijonu igrajo.

V Sloveniji je gotovo najbolj znan Škofjeloški pasijon, najstarejše slovensko dramsko besedilo, ki je bil v sodobnem času uprizorjen trikrat. Naslednja uprizoritev bo leta 2021.

Pasijon pa pripravljajo tudi v nekaterih drugih krajih po Sloveniji. Letos 10. obletnico praznuje Ribniški pasijon, ki je delo 150 prostovoljcev, večinoma mladih, ki so sami poskrbeli za smo scenarij, naredili vso sceno, sešili kostume za vse igralce, poskrbeli za glasbo … Posebnost Ribniškega pasijona je, da se v njem izvaja rock glasba.

Kako doživlja pasijon, smo pred letošnjimi uprizoritvami (bodo štiri v 3 krajih: Ribnici, Velikih Laščah in Kočevju) vprašali Franca Debeljaka, moža in očeta treh otrok.

Kako je prišlo do tega, da ste v pasijonu igrali Kristusa?

K igranju v Ribniškem pasijonu sem bil povabljen. Čeprav sem bil brez kakršnihkoli igralskih izkušenj, sem vlogo Jezusa po premisleku tudi sprejel.

Kako ste se pripravljal na to vlogo?

Pripravljal sem se z branjem »pasijonskih« odlomkov Svetega pisma in temeljitim branjem ter premišljevanjem scenarija.

Kakšni so občutki, ko igrate Jezusa?

Občutki med igro so usmerjeni predvsem v čim boljše podajanje scenarija med gledalce. Vsaka predstava je mala kateheza za vse navzoče. Vsi igralci smo le orodje v Božjih rokah in najlepši občutek je, da po predstavi med gledalci začutiš, da so slišali ne mene, temveč Jezusa.

Kako pa doživljate, ko visite na križu, umrete, vas položijo v grob?

Na križu ni enostavno meni, kako je šele bilo Jezusu, ki je bil zares pribit!

Je vaše doživljanje velikonočnih praznikov zaradi igre v pasijonu kaj drugačno?

Odkar sodelujem pri pasijonu je moje doživljanje velikonočnih praznikov drugačno. Veliki petek pa tudi velikonočno jutro se skozi moje misli sprehajata že od novega leta naprej. In hvaležen sem Njemu, da je tako.

 Foto: Matjaž Maležič