Kako hormoni vplivajo na zakonski odnos

Foto: Shutterstock

Verjetno ste že slišali šalo: “Kakšna je razlika med žensko s PMS in dobermanom?” Odgovor: “Šminka.” Naša prva reakcija bi bil smeh, vendar če greste ravno skozi eno izmed hormonskih sprememb (ali pa ste poročeni z nekom, ki gre skozi te spremembe), to ni več šala.

Obstaja veliko stvari, ki vplivajo na vaš odnos z zakoncem, in ena od teh je nihanje ženskih hormonov. PMS ali predmenstrualni sindrom lahko uniči odnos, še posebej, če ga ne prepoznamo. Hormonska nihanja ženskega cikla so lahko huda tako za žensko kot za ljudi okrog nje.

Hormonska nihanja napadejo naše telo, čustva in intimnost na več ravneh in jih je težko razumeti, če tega niste nikoli doživeli na lastnem telesu. Zato lahko možu naredite največjo uslugo, če mu razložite in ga opozorite, da se počutite napeto in da naj vas nekaj časa pusti na miru.

Pri tistih, ki so nagnjene k depresiji in anksioznosti, je možen še en zaplet. Čeprav jih večina pozna simptome PMS, bodo opazile, da spreminjanje ravni hormonov skozi cikel povzroči večje čustvene težave.

Teden pred menstruacijo je ženskam dobro znan, moški pa se ga najbolj bojijo, saj je čustveno najnapornejši teden v mesecu. To pomeni v rodni dobi dvanajst do trinajst “težkih” tednov na leto. Kasneje sledijo težave zaradi premenopavze.

In kaj lahko stori mož? Najbolj pomaga, če ženi prisluhne, je ne krivi in obtožuje zaradi nihanja razpoloženja ter jo poskuša razumeti.

vir: www.marriagemissions.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja