Kaj potrebujemo za dojenje?

Thumbnail

Ko se pripravljamo na prihod novorojenčka, pogosto (za vsak slučaj!) kupimo marsikaj.

V potrošniškem svetu nam hočejo kar naprej zbujati občutek nepopolnosti ali potrebe po tem ali onem. Ne nasedajmo! V resnici že vse imamo.

Kaj pa, če ne bom mogla dojiti?

“Kaj pa, če ne bom mogla dojiti?” V to past se ujame največ mamic.

V to past se ujame največ mamic! Namesto tehtnega razmisleka se veliko staršev odloči za (pogosto nesmiseln) nakup najrazličnejših pripomočkov.

“Kaj pa, če ne bom mogla dojiti?” V to past se ujame največ mamic.

Premislimo. Se morda katera druga samica sesalcev vpraša kaj takšnega? Sesalci smo rojeni za sesanje. Če imate prsi, lahko tvorite mleko – le redke mamice ne morejo tvoriti dovolj mleka za svojega dojenčka, kar pa ne pomeni, da ne morejo dojiti. (To je zgodba za kdaj drugič, velja?)

Kakšna odlična oprema!

Res! Dobra novica – najboljšo in najpopolnejšo možno opremo za dojenje že imamo:
– dojenčka,
– prsi in naročje.

V potrošniškem svetu nam hočejo kar naprej zbujati občutek nepopolnosti ali potrebe po tem ali onem. Ne nasedajmo! V resnici že vse imamo.

Vse po meri, ravno prav zaobljeno, mehko, toplo in pripravljeno za uporabo.

Kako to, da so dolga tisočletja prsi in dojenček povsem zadoščali, danes pa …?

Kaj nam ponujajo v trgovinah?

Črpalke za dojenje

Ročne, električne, z vedno bolj privlačno obliko in po bolj ali manj dostopnih cenah. Veliko mamic si že v nosečnosti kupi črpalko zato, ker bi rade imele čas zase, si načrpale mleko, da bi otroka v času njihove odsotnosti nahranil nekdo drug.

Nekatere si priskrbijo črpalko, da bi preverile, koliko mleka imajo. Nesmisel, saj nam količina načrpanega mleka ne pove ničesar o tem, koliko mleka se dejansko tvori. Nekatere mamice imajo veliko mleka, vendar ga s črpalko ne načrpajo kaj dosti (morda jim gre bolje ročno iztiskanje – nič pa se ne more primerjati z aktivnim sesanjem dojenčka na prsih).

Črpalka pride prav mamicam nekaterih nedonošenčkov ali bolnih otrok, ki se ne morejo dojiti. Za večino mamic so idealne električne obojestranske črpalke z ustrezno velikostjo nastavkov za prsi in drugimi nastavitvami, ki olajšajo črpanje.

Čaji za dojenje

Samice drugih sesalcev ne uživajo nič posebnega, da bi tvorile mleko. Tudi čajev ne – preprosto dojijo, kot je za njihovo vrsto biološka norma. Človek sodi med tiste sesalce, ki svoje mladičke nosi in jih ima stalno pri, ob ali na sebi. Zakon ponudbe in povpraševanja je res zakon! Če je otrok dojen, kadar potrebuje in dobro sesa, se za zalogo mleka ni bati.

 

Stekleničke za dojene otroke?

Verjamete v pravljice? Taki cuclji ali stekleničke ne obstajajo. Razen seveda v reklamah. Če se otrok pristavlja, ga dohranjujemo na prsih oziroma je smiselno poskusiti z drugimi načini hranjenja, ki ne motijo dojenja (npr. pitjem iz kozarčka, prstnim hranjenjem ipd.).

Zakon ponudbe in povpraševanja je res zakon!

Če bi se vendarle odločili za uporabo stekleničke, ne nasedajte oglasom. Opazujte, kako je videti obraz otroka, ki je pravilno pristavljen in lepo sesa na prsih. Potem to primerjajte z otrokom, ki je hranjen po steklenički. Ali so usta na široko odprta? Ustnice ne smejo biti uvihane. Ali je otrok videti sproščen? Ali vzpostavlja očesni stik z osebo, ki ga hrani, ali pa gleda drugam in je videti zaskrbljen? Sta sesanje in požiranje podobna kot pri dojenju? Čim bolj posnemamo dojenje – očesni kontakt z otrokom, ritem sesanja, premori, menjava strani itd.

Mazila, kreme idr.

Prvi ali prva dva tedna je dojenje lahko nekoliko nelagodno, kar pa ne pomeni, da vidite zvezde in vas je neznansko strah naslednjega podoja. Bradavicam se ni treba utrditi. Če dojenje boli, ne čakajte, da bo tekla kri, treba je ukrepati! Z nastavki, mazili ali omejevanjem trajanja ali števila podojev ne rešimo ničesar. To je samo gašenje požara.

Prej ugotovimo, zakaj je dojenje boleče, več možnosti je za uspeh. Ravno boleče dojenje je eden od najpomembnejših razlogov za prezgodnje odstavljanje.

Bradavicam se ni treba utrditi! Če dojenje boli, ne čakajte, da boste videli zvezde ali bo tekla kri, poiščite pomoč!

Nastavki

Bradavicam se ni treba utrditi! Če dojenje boli, ne čakajte, da boste videli zvezde ali bo tekla kri, poiščite pomoč!

Sami po sebi niso slabi – vendar se največkrat uporabljajo po nepotrebnem. Uporabljati bi jih smeli le po nasvetu in pod nadzorom strokovnjaka za dojenje. Včasih zaradi bolečega dojenja, pogosto pa tudi zato, ker zdravstveno osebje (že na prvi pogled še pred dojenjem) presodi, da so bradavice preveč majhne, ploske, neizrazite in še kaj bi se našlo. To ne drži.

Običajno so nastavki dobrodošli pri mamicah z vdrtimi bradavicami (nekatere se jih sčasoma znebijo) ali nekaterih nedonošenčkih. Poleg tega, da vemo, zakaj in kako dolgo jih bomo uporabljali, je pomembna tudi ustrezna velikost. Preventivni nakup je metanje denarja skozi okno.

Nastavki se pogosto uporabljajo po nepotrebnem.

 

Blazinice

Nekaterim mamicam izteka mleko, zato uporabljajo blazinice. Poleg blazinic za enkratno uporabo obstajajo tudi pralne, okolju in koži prijaznejše (običajno iz bombaža, bambusa, volne, svile). Pozor! Večina blazinic za enkratno uporabo vsebuje snovi, ki lahko dražijo kožo. Blazinice je treba redno menjati – in ne šele takrat, ko so povsem premočene. Prsi naj bodo na suhem.

Obkladki – obloge za hlajenje/gretje

V vsakem gospodinjstvu imamo gotovo kakšno krpo ali pripomoček, da pripravimo suh/moker topel/hladen obkladek … Pozor! Hladnih oblog ali ledenih kock nikdar ne polagamo neposredno na kožo, temveč kožo pokrijemo s tkanino. Pri temperaturi smo pozorni, da nam je prijetna in kože ne poškodujemo.

Nastavki se pogosto uporabljajo po nepotrebnem.

Namesto oblog lahko (npr. pri navalu mleka) uporabimo tudi zeljne liste. Steblo odstranimo in na prsi (npr. pod oprijeto majčko ali top) namestimo liste. Ko uvenejo, jih zamenjamo. Če nam prija hlad, zeljnato glavo shranimo v hladilniku.

Oblačila

Če že, potem je vredno investirati v dober, udoben modrček za dojenje. Številne mamice pa so povsem zadovoljne tudi z majčkami, ki se odpnejo pri naramnicah in so zelo praktične za dojenje ali pa uporabijo zgornje dele oblačil z bolj raztegljivim izrezom.

Obstajajo tudi rute, ki omogočajo »diskretno« dojenje, vendar je to stvar osebne izbire. Dojenje kjerkoli in kadarkoli bi moralo biti nekaj normalnega. Z dojenjem v javnosti prispevamo k normalizaciji dojenja, dajemo zgled in spodbujamo druge mamice ter postopno spreminjamo miselnost družbe.

Prsi se ne povesijo zaradi dojenja, »krivi« so hormoni v nosečnosti!

Prsi se ne povesijo zaradi dojenja, »krivi« so hormoni v nosečnosti!

Stoli, počivalniki, blazine za dojenje

Ker se dojenčki v prvih tednih in mesecih dojijo pogosto in tudi dlje časa, je priporočljivo, da je mamici udobno in vmes lahko počiva. Naši domovi so polni blazin, odej in druge opreme, ki jo z malo domišljije lahko uporabimo v številne namene. Preden kar koli kupimo, pomislimo, kje bo to končalo po nekaj tednih ali mesecih. Še tisti dojenčki, ki v začetnih tednih uživajo v svojem »slow foodu«, sčasoma preidejo na »fast food« in adijo počitek!

Če uporabljate blazino za dojenje, dojenčka vedno podprite z rokama, blazina pa naj podpira roke Nikdar se ne sklanjajte in otroku ne tiščite dojke v usta. Vedno je otrok tisti, ki ga pristavimo na prsi.

 

Alenka Benedik je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi tudi priprave na porod in pomoč po porodu.  

Foto: lansinoh.com, squarespace.com, allthelovelycolors.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja