Kaj morate vedeti o hudi obliki hepatitisa neznanega izvora, ki prizadene otroke?

Vir: Shutterstock

Po svetu se širi nova oblika hepatitisa (vnetja jeter), ki močno prizadene otroke. Njen izvor in vzrok še ni pojasnjen, strokovnjaki prav tako ne vedo, če gre za nalezljivo bolezen. Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo do 23. aprila 2022 prijavljenih najmanj 169 primerov te bolezni. Zaradi nje so doslej 17 otrokom morali presaditi jetra, eden je umrl.

Največ primerov so odkrili v Združenem kraljestvu (114), posamezne primere pa tudi v Španiji (13), Izraelu (12), v zvezni državi Alabama v ZDA (9), na Danskem (6), na Irskem (5), na Nizozemskem (4), v Italiji (4), na Norveškem (2), v Franciji (2), Romuniji (1) in Belgiji (1).

Kako bolezen prepoznati?

Starši morajo biti pozorni na bolečine v trebuhu, drisko, bruhanje, rumenico kože ali sluznic, rumeno beločnico, svetlo obarvano blato ali temno obarvan seč. Manjši delež jih je imel vročino.

Kljub temu tudi ti znaki še ne pomenijo, da otrok novo bolezen ima, lahko gre tudi za katerega od drugih virusnih obolenj. Odločilni znak, ki ga pokažejo laboratorijske preiskave, je predvsem povečanje jetrnih encimov tudi več kot 10-krat nad zgornjo mejo in akutni hepatitis oz. vnetje jeter.

Pri doslej odkritih primerih so bili oboleli otroci in mladi stari od 1 meseca pa so 16 let. Najmanj en otrok je zaradi bolezni umrl, 17 pa jih je zaradi popolne odpovedi potrebovalo presaditev jeter. V Sloveniji doslej še ni bilo potrjenega primera, je imel pa en otrok močno povišano vrednost jetrnih encimov.

Za kakšno bolezen gre?

Akuten in hujši hepatitis pri otrocih je nekaj novega in neobičajnega, zato obstaja sum, da gre za nov virus. O bolezni je doslej znanega malo, strokovnjaki denimo še ne vedo, ali je okužba nalezljiva ali ne, vedo pa, da ni povezana s posledicami cepljenja proti covidu-19.

V nobenem od primerov zdravniki niso odkrili prisotnosti pogostih virusov, ki sicer povzročajo akutni virusni hepatitis (virusi hepatitisa A, B, C, D in E). Prav tako med dejavniki obolenja ni okužbe med potovanjem v tujino.

Pri najmanj 74 primerih so odkrili prisotnost adenovirusa, v 20 primerih so odkrili tudi okužbo z novim koronavirusom, od tega so pri 19 odkritih primerih odkrili hkratno okužbo z novim koronavirusom in adenovirusom. V Združenem kraljestvu, kjer so odkrili največ primerov bolezni, ter na Nizozemskem, so odkrili znatno povečanje okužb z adenovirusi v populaciji.

Po besedah infektologinje Mojce Matičič je možnih več razlag, kako do bolezni pride, od mutacije adenovirusa do dodatnega dejavnika, ki vpliva na to, da bi lahko ta virus povzročil hudo vnetje jeter oz. imunski odziv, ki bi vse to povzročal. Možno, a najmanj verjetno, pa je po oceni strokovnjakov, da gre za novo različico SARS-CoV-2.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. A je zdaj že konec korone? A zdaj je treba ponovno strašiti ljudi? A boste za hepatitis neznanega izvora tudi vsak dan šteli,delali tabele? Bo hitro proizvedeno cepivo proti temu hepatitisu? Kaj če bi iznašli cepivo proti neumnosti,predsodkom in sovraštvu?

  Nekateri se obnašajo tako kot da so virusi samo od korone naprej,kot da jih prej ni bilo?

  Nikjer pa nobene besede o preventivi,o zdravem načinu življenja,skrbi zase,o tem da bi zvišali cene na sladkor,sladke pijače,sladkarije,nezdravo hrano,cigarete,alkohol?
  Takrat bo odpadlo tudi veliko bolezni

  1. Človek se že od začetka sveta bori z raznimi boleznimi, virusi, bakterijami, naravnimi katastrofami…Naše življenje ni potica, je trd boj od začetka do konca, kljub vsej medicini, zdravilom, napredku, itd. Niti najsodobnejša tehnologija vseh vrst nam ne more odvzeti vseh bremen življenja. Ljudje so včasih množično umirali zaradi raznih epidemij in pandemij (črne koze, kolera, pri otrocih davica, škrlatinka, španska gripa…) in tudi danes ne more nihče zagotoviti odsotnost bolezni.
   Strinjam se, da ne smemo biti preveč prestrašeni in se ne smemo sekirati na zalogo. Svet je dodobra pretresel korona virus, sigurno je svet skozi zgodovino spremljalo ogromno virusov, samo ljudje niso vedeli, kaj se dogaja, saj ni bilo laboratorijev, pa tudi znanost ni še toliko napredovala. Danes ne sme nihče niti kihniti, niti zakašljati, spomnim pa se skozi vso delovno dobo, koliko hudih, zelo hudih prehladov smo dali skozi in vseeno hodili delat, si pomagali z lekadoli in raznimi pripravki.
   Mislim pa, da je prav, da smo poučeni, nič ni narobe če se o tem piše, ne smemo pa se s tem preveč obremenjevati.
   Konec koncev se v svetu stalno dogajajo in letalske nesreče, prometne nesreče, potresi, vojne, katastrofe, če človek samo o tem razmišlja se mu še zmeša.
   Bodimo pozitivni in razmišljajmo tudi o lepših plateh življenja.

 2. Kaj morate vedeti o hudi obliki hepatitisa neznanega izvora, ki prizadene otroke?

  Najprej, kako pogosta je ta bolezen? Eden na tisoč otrok? Eden na 100 000 otrok ali eden od desetih otrok?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja