Kaj je to “blessingway”?

Foto: Shutterstock

Vpliv ameriške kulture je najbrž zakuhal, da sedaj že skoraj vsaka mama ve, kaj pomeni baby shower. Nekoliko drugačna alternativa pa je t. i. blessingway, kjer namesto pričakujočega otročička v ospredje stopi mati.

Kaj je “blessingway”?

Blessingway izhaja iz indijanskega plemena Navajo, za katere je bil to duhoven in intimen obred blagoslova nosečnosti. Sedaj je blessingway izraz za dogodek, ko bodoča mati okoli sebe zbere najbližje prijateljice in družinske člane z namenom, da jo pripravijo na prehod v materinstvo.

Medtem ko je baby shower osrediščen okoli otroka, je pri blessingwayu mati tista, ki je v centru pozornosti.

Smisel blessingwaya je, da bodočo mater njene najbližje prijateljice pripravijo na prihod novega otroka, to pa naredijo tako, da čustveno, telesno in duhovno poskrbijo zanjo. Poskušajo jo napolniti z ljubeznijo in podporo, saj ženska, ki je polna ljubezni in miru, ljubezen laže daje naprej.

Blessingwaya se udeležijo prijateljice in družinski člani, ki jim mati zares zaupa, jih ceni in spoštuje.

Kako “blessingway” poteka?

Blessingwaya se udeležijo prijateljice in družinski člani, ki jim mati zares zaupa, jih ceni in spoštuje. Tradicionalno se v tem krogu zberejo le ženske. Pomembno je, da te osebe ženska izbere zares previdno, saj se mora v njihovi družbi počutiti sproščeno in ljubljeno – vsekakor naj nekoga ne povabi iz občutka dolžnosti ali nuje. Gre za pomemben dogodek, ki mami pomaga, da se pripravi na ta odločilen prehod v materinstvo.

Vse ženske se zberejo okoli bodoče matere v krogu in tam se pove, kaj se dogaja in zakaj. Lepo je, da se vse predstavijo, saj se tako tudi lažje povežejo. Materi se pomaga, da se osvobodi strahov, ki jo pestijo, saj bo tako lažje sprejela vse molitve in blagoslove, ki jih hočejo nanjo vsipati njene prijateljice.

Mamo potem razvajajo, skrbijo zanjo in jo na sploh polnijo s pozitivnimi čustvi. Pripovedujejo se ji zgodbe, ki jo opogumljajo, podpirajo, izrečejo se molitve in mater se obdaruje z darili, ki ji bodo v pomoč na njenem potovanju.

Gre za pomemben dogodek, ki mami pomaga, da se pripravi na ta odločilen prehod v materinstvo.

Po končanem obredu pa se duhovni prostor spremeni v družabnega, saj sledi praznovanje in pogostitev.

Blessingway nima nekega točno določenega poteka, saj se razlikuje od želja ženske, kulture, vere … Bodoči materi obred ponavadi pripravijo druge (dule, prijateljice, sestre …) in ga prilagodijo njenim željam in življenjskim vzorcem, pomembno pa je, da že sam ambient daje občutek svetosti, posebnosti in pomembnosti ter da tudi vse ženske v krogu v sebi nosijo vedenje, da gre za nekaj posebnega.

Predlogi

Tukaj je nekaj predlogov, kaj pri blessingwayu početi:

1. Narediti koralde

Vsaka izmed udeleženk je povabljena, da s seboj prinese kroglico za na koralde, ki jo je izdelala sama. Na njej so lahko specifični simboli, barve, oblike, ki jih izdelovalka materi interpretira ali pa ob tem prebere določeno molitev, pesem, citat, misel … Kroglice se tako v krogu natikajo na vrvico, na koncu pa se ogrlica izroči materi.

Blessingway nima nekega točno določenega poteka, saj se razlikuje od želja ženske, kulture, vere …

2. Razvajanje bodoče matere

Čas blessingwaya je poseben čas, da se mati počuti vesela in polna energije, čim bolj sproščena, preden rodi. Mati lahko sedi v prijetnem in okrašenem stolu, medtem ko ji druge masirajo ramena, roke … Noge lahko namaka v prijetni dišeči kopeli, lahko se ji lakira nohte ali plete kite – karkoli, kar bi se ji takrat prileglo.

3. Okraševanje trebuha

Okraševanje trebuha lahko materi pomaga, da se počuti ljubljeno in lepo. Za to se lahko uporabi barva za telo ali kana.

 

4. Sveče

Vsaka od udeleženk lahko pove svojo molitev blagoslova za mamo in ob tem prižge svečo, ki jo je prinesla s sabo. Svečo podari mami, ki jih lahko prižge na dan poroda.

5. Podobice

Če je bodoči materi še posebej pri srcu določen svetnik ali svetnica, lahko udeleženke priskrbijo podobice in se zaobljubijo, da bodo v času poroda molile k temu svetniku.

6. Pisanje afirmacij

Skupaj z bodočo mamo se lahko udeleženke pogovarjajo, katere afirmacije so ji blizu, z njo delijo svoje izkušnje in skupaj afirmacije, ki jih mati izbere, napišejo na kartončke, in jih lahko odnese k porodu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja