Kaj imajo lemurji s tem, da se jezim na svojega moža?

Vir: Shutterstock

Saj veste, kako je: ženske imamo rade prav. Roko na srce, imamo tudi pogosto prav. 🙂 A tudi takrat, ko je od daleč očitno, da naš prav ne drži vode, še vedno rade vztrajamo na tem, da imamo pač – prav.

In tako sem nekega dne sredi kuhinje svojemu možu glasno dokazovala svoj prav. Medtem je eden izmed najinih sinov mirno bral knjigo v dnevni sobi. Moje dokazovanje svojega prav mu je očitno postajalo vse bolj moteče, zato je vmes večkrat zavzdihnil, a kljub temu mirno bral naprej.

Ko sinov argument stopi na sceno

Ker sem na čisto vsako moževo besedo odgovorila še glasneje, pa se je sine očitno odločil stvari vzeti v svoje roke in mi mirno rekel: “Ej, mami, a ti veš, da na Madagaskarju živijo lemurji?” Kar mi je bilo, očitno, v tistem trenutku skrajno nepomembno dejstvo. Zato sem samo na hitro pokimala in nadaljevala svoje glasne argumente proti možu.

“Glej, mami. Ti nisi niti z Madagaskarja, niti nisi lemurka. Zato se nehaj že enkrat kregat na moža.”

A sine se ni dal. “A pa veš, da so pri teh lemurjih glavne lemurke?” Iskreno vam priznam, da mi njegovo vsesplošno poznavanje različnih dejstev v tem trenutku ni ravno teknilo. Bila sem preveč zaposlena z dokazovanjem svojega prav.

Globoko je vzdihnil in odločno rekel: “Glej, mami. Ti nisi niti z Madagaskarja, niti nisi lemurka. Zato se nehaj že enkrat kregat na moža.”

Sledila je tišina in nato širok nasmeh na moževem obrazu, s katerim je zmagoslavno kazal svoj ponos na sinov argument.

Seveda je njegovo dojemanje tega, kaj “glavni” v družini sme in česa ne, še zelo omejeno. A mi je bil to dober opomnik, naj pospravim svoje perje in stopim korak nazaj (ne da bi to prav glasno takrat priznala, se razume).

Navsezadnje šteje le eno …

Morda res ne zna še dobro izraziti z besedami, kaj pomeni biti glavni. A točno je vedel, da pri tem pogovoru nekaj z ljubeznijo in spoštovanjem ne “štima” najbolje. Ker je to zavedanje del nas. Lahko se slepimo z raznimi umetnimi oblikami emancipacije. A na koncu vsakega dneva bosta mož in žena mirno zaspala le v primeru, ko je mož z ljubeznijo in razumevanjem vodil družino skozi dan, ob tem pa občutil spoštovanje in zaupanje.

Ko sva tistega večera sedela na balkonu in modrovala o prepiru in lemurjih in ko sva se uspela vsemu skupaj nasmejati, mi je mož prav pogumno navrgel: “Veš kaj, morda pa ravno zaradi tega, ker so lemurke glavne, družine lemurjev na Madagaskarju izumirajo …” 🙂

Seveda to nikakor ni razlog, je pa dobra iztočnica za premislek o tem, če morda z lastnostjo lemurke premalokrat dovolim sebi, da sem ženska, in možu, da je moški.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja