Kaj ima Sveta Trojica s spolnostjo?

Vir: Storyblocks

Podoba svete Trojice je ena manj razumljenih, a ena mojih najljubših. V resnici je težko razumeti, kako so tri božje osebe en in isti Bog, kajne? A ta skrivnost tudi nam, ustvarjenim »po Božji podobi«, pove veliko o nas samih.

Sama sem o Trojici začela precej več razmišljati, ko sem se srečala s teologijo telesa, kasneje pa ob petju na porokah. Prav Sveta Trojica namreč zelo jasno ponazarja, v kaj smo poklicani in za kaj ustvarjeni kot moški in ženske kot poklicani v življenje v dvojini. No, pravzaprav v trojini 🙂

Ljubezen, ki je tako močna, da je nova (božja) oseba

Sv. Janez piše, da je Bog ljubezen (1 Jn 4,8). V prvi vrsti ne ljubezen do ljudi, ampak ljubezen v sebi; ljubezen Očeta in Sina je tako močna, tako resnična, da je tretja Božja oseba – Sveti Duh.

In ker smo ljudje kot moški in ženske ustvarjeni po Božji podobi, smo med drugim poklicani, da bi ljubili tako močno in resnično kot Bog – v darovanju drug drugemu in bi bila ta ljubezen tako močna in resnična, da bi bila novo človeško bitje.

»Dva lahko je tri, če si Ti, tisti, ki združi dve življenji v eno samo pot«

Preko zakramentov in tega, kako smo ustvarjeni, spoznavam, da je za tem mnogo več kot bi kadarkoli lahko namislil kak človek. Ker je res nadgenialno!

Pri tem se v resnici težko izognemo temeljnim vprašanjem vere, pa tudi poroke in po njej človeške spolnosti – prav tam se namreč tudi razodeva vsaj delček skrivnosti Svete Trojice, skrivnosti Boga pa tudi njegove  ljubezni do vsega človeštva.

Ob razmišljanju na to temo, mi večkrat odzvanja tisti Odsevov komad » … dva lahko je tri, če si Ti, tisti, ki združi dve življenji v eno samo pot …«. Poroka dva združi v »eno telo« oz. »eno meso«, pri čemer lahko spremljamo podobno resničnost kot pri Sveti Trojici; dva, ki sta še vedno vsak zase in vsak posebej, sta eno. In eno sta, ker ju je združila Božja vez – ljubezen. Ker je med njima Bog.

Združitev, ki prinaša življenje

In kot je Sveta Trojica en Bog in kot s poroko in v spolnosti postaneta eno, tako se Bog z vsakim človekom združuje v svetem obhajilu. In tudi ta združitev v evharistiji ima pravzaprav zelo veliko z (novim) življenjem oz. življenjem v večnosti. Jezus je namreč dejal, da jesti njegovo telo in piti njegovo kri prinaša življenje (prim. Jn 6,53).

Bog nam je dal evharistijo, da bi imeli življenje, dal nam je svojo ljubezen, Svetega Duha, da bi nas do večnega življenja vodil, in dal nam je zakrament poroke ter spolnost, da bi lažje razumeli Božjo ljubezen, bili v njej udeleženi in bi že danes z darovanjem in podarjanjem drug drugemu lahko v ta svet prinašali življenje in Boga.

Skrivnost Svete Trojice je ena mojih najljubših prav zato, ker preko zakramentov in tega, kako smo ustvarjeni, spoznavam, da je za tem mnogo več kot bi kadarkoli lahko namislil kak človek. Ker je res nadgenialno!