Jaslice se poslavljajo: kakšne bomo imeli naslednje leto?

Thumbnail

Mnogi ohranjamo staro navado, da jaslice pospravljamo šele danes, na svečnico. Tudi na iskreni.net jim bomo pomahali v slovo, ob tem pa predstavili še nekaj jaslic, o katerih ste nas obvestili bralci.

Veseli december se v zadnjih letih začenja že krepko v novembru … po novem letu pa zelo hitro izgine. A jaslice vztrajajo vse do svečnice.

S svojim vztrajanjem so konkurenca »šampanjskemu« novoletnemu veselju, ki mine. Naj nas tudi potem, ko jih bomo danes pospravili, spominjajo, da je Jezus prinesel Božji mir v naša srca, ki naj ostane vse leto!

Takole je letošnje jaslice doživela naša sodelavka Polonca, ki vam predstavlja tudi nekaj jaslic, o katerih ste nas obvestili bralci.

*****     *****     *****

Domišljija, želje in realnost jaslic

Ko sem za letošnjo adventno akcijo za bralce iskreni.net iskala kreativne ideje za jaslice, je moja domišljija poletela. Zahrepenela sem po tem, da bi imela več časa in, da bi bile naše jaslice nekaj posebnega.

A hitro sem pristala na realnih tleh in se potolažila, da bodo letos še take kot vsako leto

Naše preproste jaslice.

Drugo leto pa morajo biti čisto zares nekaj posebnega! Še posebej, ker jih bomo – če Bog da – postavili v novem domu.

Tako sem ob postavljanju jaslice za pretekli božič že sanjala, kjer v novem domu bo prostor zanje in za smreko (pod smreko sem narisala še veliko darilo zame –zakaj bi bilo življenje tako resno J). Počasi se v moji glavi rojevala tudi ideja, kakšne jaslice bi rada leto in ta ideja (oprosti Jezus!) se je še najbolj razživela pri maši.

Ko smo se z družino namreč udeležili maše v Preski, so me tamkajšnje jaslice prav ganile! Figurice so bile narejene nekako tako, kot sem si predstavljala, da jih bom drugo leto (nekoč?) izdelala tudi za naše jaslice, a priznam, so tudi presegle mojo domišljijo!

Ker smo v svetem letu usmiljenja, so bile v jaslicah prikazane različne oblike usmiljenja: od matere Terezije do usmiljenega Samarijana, od usmiljenja do sebe do usmiljenja med možem in ženo, od Božjega usmiljenja v zakramentih do usmiljenja Karitas.

In seveda, da ne pozabim: v jaslicah je bila tudi Akamasoa s Pedrom Opeko (upam si trditi, da sem videla celo Tutzu in Najva, ki sta nastopala v adventni akciji na iskreni.net).  Nad vsem tem pa je bilo rojstvo Jezusa in nad njim ves v zlatu nebeški Jeruzalem.

Žal mi je, da pri roki nisem imela fotoaparata, da bi lahko z vami podelila te čudovite prizore.

To me je navdušilo, da bi predstavila nekaj zanimivih idej za jaslice tudi v enem izmed člankov. Nekaj se vas je odzvalo in z veseljem delim z vsemi še jaslične utrinke iz Dravelj, Gorice in Žirov.

Dravlje: 30. obletnica župnije

Še ene jaslice, ki človeka osupnejo, so izdelali v Dravljah. Krasno so predstavljene v videu, ki si ga lahko pogledate spodaj:

V začetnem delu videa je župnikovo božično voščilo, od 2. minute dalje pa bližnji posnetki jaslic.

Takole so jih predstavili na spletni strani: »Jaslice so razdeljene v dva dela – dve poti. Spodnja prikazuje naše praznovanje, pot, na kateri se od oltarja do nove cerkve zvrstijo skupine ljudi, ki sooblikujejo župnijski utrip in verniki sami.«

(Menda se med figuricami skrivajo tudi čisto realne osebe :))

»Na zgornji poti od oltarja do hlevčka srečamo osebe iz Svetega pisma, ki so same romale in iskale Boga, on pa jih je nagovarjal na različne načine – v sanjah, šepetu vetra, preko samega Jezusa … Mešanje generacij na Trgu sv. Roka lahko razumemo kot vpliv zgodovine vere na nas, nauk, iz katerega se lahko učimo in se nas še vedno dotika.«

Gorica: izpostavljeno bistvo

Gospa Petra Simić nam je poslala fotografijo jaslic, ki na prvi pogled morda ne delujejo nič posebnega, a predstavljajo samo bistvo – Jezusa dojenčka v jaslih.

 

Te jaslice se nahajajo v  kapeli Šolskih sester Kristusa kralja v Gorici (Italija), kipec Jezuščka pa je prinešen prav iz Betlehema.

Osebno mi je zanimivo, da jaslice niso okrašene s smrekami in lučkami, temveč s čudovitimi rožami.

Še posebej pa mi je všeč, da so med rožami tudi božične zvezde. Ob pisanju adventne akcije sem se namreč naučila, da božične zvezde rastejo v naravnem okolju prav na Madagaskarju in zacvetijo prav okrog božiča! Od letos dalje bodo zame te rože v moj dom vedno prinašale vez z Madagaskarjem.

Žiri: sveto leto usmiljenja

Na temo usmiljenja so jaslice izdelali tudi v Žireh. V jaslicah so upodobili ljudi, ki se jih je dotaknilo Božje usmiljenje in potem po njih tudi delovali: apostol Peter, Zahej, grešnica, ki so jo hoteli kamnati, sveti Janez Vianney, sveti pater Pij, gangster John Pridmore, sveta Favstina Kowalska

Podrobnejšo predstavitev jaslic lahko preberete na župnijski spletni strani.

… In naše jaslice v prihodnosti?

Upam, da mi bo naslednje leto izdelava jaslic uspela in da bom lahko veselje ob tem delila z vami. Če mi bo adventni čas spet prehitro spolzel med prsti, pa bodo v naših jaslicah ostale stare plastične figurice. In poleg sicer najpomembnejšega – spomina na Jezusovo rojstvo – se v njih ne bo skrival dodatni simbolizem.

Če mi bo izdelava kipcev po lastnih idejah uspela, bom vesela. A ne zato, ker bi bil smisel božiča s tem večji, temveč zato, ker si bom ob ustvarjanju vzela čas zase.

In če ne …?

Ob misli na to, mi pride na spomin možev odgovor izpred nekaj let. Tedaj sem vzdihovala za kipci Willow tree. Da bi rada nekoč… imela jaslice sestavljene iz teh kipcev, ki so mi še vedno zelo pri srcu.

In veste, kaj je na to rekel moj dragi? »Bomo potem kaj boljša družina?«  

Kakšne bodo pa vaše jaslice naslednje leto?